Σε υψηλό εννέα ετών οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό εννέα ετών οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,5% το 2016 σημειώνοντας υψηλό εννέα ετών λόγω της αυξημένης ζήτησης που έφερε η ανάκαμψη της οικονομίας. Μεγάλη κερδισμένη της προηγούμενη χρονιάς αναδείχτηκε η Renault που εκμεταλλευόμενη το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της Volkswagen κατάφερε να πηδήξει από την τρίτη θέση των πωλήσεων στη δεύτερη.

Σύμφωνα με την εδρεύουσα στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Αυτοκινήτων οι ταξινομήσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα 15,1 εκατομμύρια οχήματα το 2016 από 14,2 εκατομμύρια οχήματα το 2015. Οι παραδόσεις της Renault αυξήθηκαν κατά 12% πέρσι καθώς η εταιρεία προσέλκυσε πελάτες μέσω της νέας της παραγωγής που περιελάμβανε και ένα καινούργιο μοντέλο Megane.

«Οι πελάτες μετακινήθηκαν από την Volkswagen σε άλλους κατασκευαστές όπως η Renault και η Fiat Chrysler», σχολίασε ο αναλυτής της Commerzbank Sascha Gommel. «Ο βασικός λόγος που η Renault πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα έχει να κάνει με τον κύκλο παραγωγής. Η εταιρεία έχει ένα πιο νεαρό χαρτοφυλάκιο».

Η αύξηση στις ευρωπαϊκές πωλήσεις που σημειώθηκε πέρσι ήταν η τρίτη ετήσια αύξηση μετά από το χαμηλό δύο δεκαετιών που σημειώθηκε το 2013 λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και της κρίσης χρέους της περιοχής. Περαιτέρω ανάκαμψη λογικά θα έρθει με χαμηλότερους ρυθμούς καθώς οι περισσότεροι αγοραστές που ανέμεναν να κάνουν μεγάλες παραγγελίες πλέον έχουν καινούργια οχήματα.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό, λόγω της γενικευμένης ανάκαμψης, του χαμηλού πληθωρισμούς, των χαμηλών επιτοκίων και των αυξήσεων στους μισθούς», σχολίασε ο Ian Fletcher, αναλυτής της εταιρείας ερευνών IHS Markit που προβλέπει «πιο μικρή» ανάπτυξη των πωλήσεων φέτος και σταθερή αγορά το 2018. «Το Brexit θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια».

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αποτρέψει την αγορά από το να φτάσει το υψηλό επίπεδο του 2007 είναι μια σημαντική αλλαγή που σημειώνεται στις προτιμήσεις του κόσμου. Οι νεαροί κάτοικοι πόλεων αναζητούν εναλλακτικές έναντι της ιδιοκτησίας αυτοκινήτου.

Η Renault ξεπέρασε τον γαλλικό όμιλο PSA που κατασκευάζει τα Peugeot, Citroen και DS και βρέθηκε στο νούμερο 2 των ευρωπαϊκών πωλήσεων την προηγούμενη χρονιά, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 10,1% από 9,6% το 2015. Η Volkswagen που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο με τις πειραγμένες ρυθμίσεις των μηχανών diesel στις ΗΠΑ παρέμεινε στην πρώτη θέση κατέχοντας μερίδιο αγοράς 24,1%.

Και οι δύο μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, η Γερμανία και η Βρετανία, σημείωσαν αύξηση τις πωλήσεις αυτοκινήτων πέρσι. Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης των πωλήσεων ήταν χαμηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,2% στη Γερμανία και 2,3% στη Βρετανία). Οι πωλήσεις στην Ισπανία και την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 16% και 11% αντίστοιχα.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά της Βρετανίας θα υποχωρήσει έως και κατά 5% φέτος, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές λόγω της υποχώρησης της πτώσης της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών LMC Automotive οι πωλήσεις στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 1,8% φέτος και κατά 1% το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider