Προεκλογικό «πόλεμο» στα social media κήρυξε η Merkel

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προεκλογικό «πόλεμο» στα social media κήρυξε η Merkel

Η δύναμη των social media στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης είναι γνωστή και η Angela Merkel το ξέρει αυτό από «πρώτο χέρι».

Τον Σεπτέμβριο 2013 που το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) πανηγύριζε την τρίτη εκλογική του νίκη, η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε αποφασιστικά τη γερμανική σημαία από τα χέρια ενός συνεργάτη της και την έβαλε στην άκρη, δείχνοντας έτσι την αντίθεσή της με τα εθνικιστικά σύμβολα. Όπως είναι φυσικό, το βίντεο έγινε viral σε χρόνο dt, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο προβολές, βάζοντας τη Merkel στο στόχαστρο έντονης κριτικής για την «έλλειψη του πατριωτισμού της».

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η «πειραγμένη» φωτογραφία που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η οποία έδειχνε τη Merkel με αιματοβαμμένα χέρια, εν μέσω της προεκλογικής της εκστρατείας για τρίτη ανανέωση της θητείας της.

Η εκλογική νίκη του Trump έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο των social media και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων με σκοπό την προπαγάνδα. Το Facebook αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη διάδοση ειδήσεων από αναξιόπιστες πηγές, διασταυρώνοντας –στο μέτρο του δυνατού– την πηγή των δημοσιευμάτων.

Βερολίνο vs Facebook

Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται στα κοινωνικά δίκτυα και στην Ευρώπη, με τη γερμανική κυβέρνηση να πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια «εκκαθάρισης» του διαδικτύου από τις προπαγανδιστικές πιέσεις.

Το κόμμα της Merkel ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κυβερνητικός συνασπισμός σκοπεύει να πιέσει τη Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα να απαντούν άμεσα στις καταγγελίες-αναφορές (reports) των χρηστών και να διαγράφουν εντός 24 ωρών τις δημοσιεύσεις ή να επιβάλλουν πρόστιμα. Αν περάσει η κυβερνητική πρόταση, το Facebook θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την έναρξη της λειτουργίας του.

«Τα κοινωνικά δίκτυα καθυστερούν πολύ να διαγράψουν τις ψευδείς ή προσβλητικές δημοσιεύσεις με αποτέλεσμα να λαμβάνουν δημοσιότητα και η κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου», σημειώνει ο Stephan Harbarth, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών. Όπως εξηγεί, στόχος της παράταξής του είναι το μέτρο να νομοθετηθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου, όχι για να προστατευτεί η Merkel από πιθανές επιθέσεις «λάσπης» στο πρόσωπό της, αλλά για να διαφυλαχθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και να αποτραπεί η χειραγώγηση των ψηφοφόρων.

Τσουχτερά πρόστιμα

Η Facebook θα πάρει μια πρώτη γεύση των γερμανικών προθέσεων την Τετάρτη, όπου οι βουλευτές του CDU θα συζητήσουν τη διάδοση του «μίσους και της διαστρέβλωσης» μέσω των κοινωνικών δικτύων, στο πλαίσιο διάσκεψης στο Βερολίνο με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Facebook σε θέματα δημόσιας πολιτικής, την Eva-Maria Kirschsieper. «Αναγνωρίζουμε τα ευθύνες μας και τις αποδεχόμαστε άνευ όρων», δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη ρητορική μίσους και τα ρατσιστικά μηνύματα που διαδίδονται μέσω του δικτύου δισεκατομμυρίων χρηστών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας έχει εξαγγείλει ότι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο θα συμπεριλάβει έναν κατάλογο προστίμων για πιθανές παραβιάσεις. Τα πρόστιμα θα αγγίζουν το ποσό των 500.000 ευρώ σε περίπτωση που τα social media δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της νέας νομοθεσίας. «Τα πρόστιμα πρέπει να είναι τσουχτερά, αλλιώς δεν θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Volker Kauder.

«Πονοκέφαλος»​ για το κόμμα της Merkel

Μπορεί οι Χρηστιανοδημοκράτες στη Γερμανία να ορθώνουν το ανάστημά τους στο Facebook και τα άλλα δίκτυα, αλλά στους κόλπους του κόμματος επικρατεί έντονος προβληματισμός εάν η στρατηγική αυτή θα λειτουργήσει προστατευτικά για τον δημόσιο λόγο -προεκλογικά- ή εάν θα γυρίσει μπούμεραγκ, εάν πυροδοτήσουν δημοσιεύσεις που θα απειλήσουν σοβαρά τη δημόσια εικόνα της καγκελαρίου.

Το CDU, πάντως, απασχολεί ήδη τρία άτομα που παρακολουθούν σε συνεχή βάση τα social media, ενώ σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την ομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider