Οι φθηνότερες χώρες για... κακές συνήθειες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φθηνότερες χώρες για... κακές συνήθειες

Για να πάρεις μια καλή δόση από τσιγάρα, αλκοόλ και ναρκωτικά, στο Λάος θα πληρώσεις μόλις 41,40 δολάρια, ενώ στην Ιαπωνία 1.441,50 (ακριβό σπορ)!

Το Bloomberg συνέκρινε τις τιμές ενός καλαθιού γεμάτου «καλούδια» (καπνός, αλκοόλ, αμφεταμίνη, κάνναβη, κοκαΐνη και οπιούχα) σε περισσότερες από 100 χώρες, σε σχέση με τις ΗΠΑ όπου ένα τέτοιο καλάθι θα στοίχιζε περίπου 400 δολάρια, το 1/3 του μέσου εβδομαδιαίου εισοδήματος.

Τις χαμηλότερες τιμές συναντά κανείς στο Κονγκό, την Ονδούρα και το Λάος. Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ιαπωνία είναι η πιο ακριβή χώρα με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να ακολουθούν από κοντά (βλ. πίνακα). Η τιμή του καλαθιού πέφτει κάτω από τα 100 δολάρια σε 18 χώρες, όλες τους αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες αγορές, από το Περού μέχρι την Καμπότζη. Πολλές είναι κοντά στις «πηγές», μία εκ των οποίων είναι το Χρυσό Τρίγωνο στη Βόρεια Ταϊλάνδη, όπου παράγεται το περισσότερο όπιο στην Ασία. «Όλα έχουν να κάνουν με το κόστος διανομής», εξηγεί ο Peter Reuter, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Όσο πιο κοντά είσαι στον παραγωγό, τόσο πέφτει η τιμή».

Όσο για τα ακριβή περιεχόμενα του καλαθιού; Ένα πακέτο τσιγάρα από δημοφιλή και premium μάρκα, ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού, ένα γραμμάριο διεγερτικών με βάση την αμφεταμίνη, τη μεθαμφεταμίνη ή/και το έκσταση, ένα γραμμάριο κάνναβης, ένα γραμμάριο κοκαΐνης, ένα γραμμάριο οπιούχων (ηρωίνη ή/και όπιο).

Αν αφήσουμε στην άκρη τις απόλυτες τιμές και συγκρίνουμε το κόστος του καλαθιού σε σχέση με το εβδομαδιαίο εισόδημα, θα διαπιστώσουμε ότι η αγορά του συμφέρει περισσότερο σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, όπως το Λουξεμβούργο και η Ελβετία (βλ. πίνακα). Στην Βενεζουέλα πάλι, ο καλπάζων πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κάτοικοί της θα πρέπει να ξοδέψουν 17 φορές τον εβδομαδιαίο μισθό τους για μία μπύρα, ένα πακέτο τσιγάρα και ένα γραμμάριο κοκαΐνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider