Επένδυση 500 εκατ. δολαρίων σε ιπτάμενη... κάβα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επένδυση 500 εκατ. δολαρίων σε ιπτάμενη... κάβα

Οποιαδήποτε ημέρα, σε μια πτήση της Emirates, μπορεί κανείς να παραγγείλει ένα ποτήρι Dom Perignon. Αν πετάει πρώτη θέση, πιθανόν να βρει ένα Premier Grand Cru Classe από το Chateau Figeac, ένα από τα καλύτερα ερυθρά της περιοχής Σεν Εμιλιόν του Μπορντό. Κι αν είναι τυχερός, ίσως μπορεί να παραγγείλει ένα Sauterne του 2005 από το Chateau d'Yquyem, το αγαπημένο οινοποιείο του 3ου Προέδρου των ΗΠΑ, Thomas Jefferson, που σήμερα ανήκει στον όμιλο LVMH.

Τα τελευταία 12 χρόνια, η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια για να καταρτίσει την καλύτερη λίστα κρασιών στον ουρανό. Σύμφωνα με τον Joost Heymeijer, αντιπρόεδρο της Emirates και υπεύθυνο για το catering, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή η Emirates έχει «στον αέρα» περίπου 70 διαφορετικά κρασιά σε όλο της το δίκτυο. Ο κατάλογος αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με τα δρομολόγια και με το ποιο vintage κρασί πίνεται καλύτερα τη συγκεκριμένη εποχή. Μέσα σε 12 μήνες θα σερβιριστούν περισσότερα από 300 vintage κρασιά, κάτι που ο Mark Oldman, συγγραφέας του βιβλίου «How to drink wine like a billionaire» βρίσκει ιδιαίτερα εντυπωσιακό: «το να ανακυκλώνεις τα κρασιά με αυτόν τον τρόπο θέλει πάρα πολλή δουλειά», σχολιάζει.

Το μυστικό όπλο της εταιρείας είναι οι αποθήκες της στη Βουργουνδία. Πολλά από τα κρασιά που σερβίρει αγοράστηκαν χρόνια πριν, και αποθηκεύονται μέχρι να έρθει η στιγμή τους. «Αν φαντάζεστε ένα τεράστιο, αραχνιασμένο υπόγειο κελάρι, θα σας απογοητεύσω», λέει ο Heymeijer. «Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν περισσότερο με το Fort Knox». Σε έναν υπερσύγχρονο χώρο, με πλήρη έλεγχο του φωτισμού και της θερμοκρασίας, αποθηκεύονται 3,75 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού στην αυθεντική τους συσκευασία, σε κούτες και σε παλέτες.

Οι περισσότερες εταιρείες προσλαμβάνουν έναν σύμβουλο κρασιού, που θα χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο ποσό που θα του διαθέσουν για να καταρτίσει έναν κατάλογο 20 κρασιών. Ο Tim Clark, πρόεδρος της Emirates ήθελε η δική του λίστα κρασιών να μην έχει καμία σχέση με όλες τις άλλες. Έτσι αποφάσισαν να συνεργαστούν με την MMI (Maritime and Mercantile International) και να αγοράσουν απευθείας από τα οινοποιεία, ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες αν χρειαζόταν – πακέτα των 10.000 μπουκαλιών αντί για τα συνηθισμένα των 24.000 ή των 48.000.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Emirates ήταν να αποκτήσει αξιοπιστία ανάμεσα στους κορυφαίους οινοποιούς. Έπρεπε να τους αποδείξει ότι θα χειριστεί σωστά τα κρασιά τους, ότι θα τα σερβίρει στη σωστή θερμοκρασία και θα λαμβάνει υπόψη της την επίδραση του υψόμετρου και της πίεσης της καμπίνας στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. «Το ότι έχεις τα λεφτά δεν σημαίνει ότι μπορείς να αγοράσεις», εξηγεί ο Heymeijer. «Θέλουν να φερθείς σωστά στο κρασί».

Η εταιρεία εξοικονόμησε χώρο για μεγαλύτερα ποτήρια σαμπάνιας. Τα λευκά και τα ερυθρά κρασιά επίσης σερβίρονται σε μεγαλύτερα ποτήρια. Ενώ γίνονται συνεχώς προσπάθειες για βελτίωση της υγρασίας και της πίεσης του αέρα στην καμπίνα του αεροπλάνου. «Οι συνθήκες μέσα στα αεροπλάνα μας είναι η ίδιες με εκείνες σε ένα βουνό στις Ελβετικές Άλπεις. Αν ήσουν σε ένα εστιατόριο στις Άλπεις δεν θα ρωτούσες τον σομελιέ για το υψόμετρο», λέει ο Heymeijer.

Επενδύσεις

«Μία από τις πρώτες επενδύσεις μας ήταν στο Sauternes του 2005 από το Chateau d'Yquem στο Μπορντό. Είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο», επισημαίνει ο Heymeijer. Το κρασί παρέμεινε στην αποθήκη μέχρι πριν από δύο μήνες, όταν η εταιρεία άρχισε να το σερβίρει. Μερικά από τα κρασιά που η εταιρεία αγόρασε για 350 δολάρια το μπουκάλι πριν από χρόνια, σήμερα αξίζουν περισσότερα από 2.000 δολάρια.

Η Emirates πολλές φορές ρισκάρει στις επενδύσεις της, με χρονιές που δεν θεωρούνται οι καλύτερες για vintage κρασιά, επιλέγοντας να τα αποθηκεύσει στη Βουργουνδία και να περιμένει είτε να επανακαλυφθούν, είτε να ωριμάσουν μέχρι να αναδειχθούν. «Οι περισσότεροι έχουν ξεγράψει το 2012 και το 2014», λέει ο Heymeijer, «αλλά εγώ έχω κάνει κάποιες δοκιμές τους τελευταίους μήνες και ξέρω ότι τα σωστά οινοποιεία έχουν βγάλει μερικά υπέροχα κρασιά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider