Η Κίνα ρίχνει το Bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα ρίχνει το Bitcoin

Περαιτέρω πτώση σημειώνουν οι τιμές του Bitcoin εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα θα επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες στη χρήση ψηφιακού νομίσματος προκειμένου να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων.

Το κρυπτονόμισμα κατέγραψε επιπλέον απώλειες 1,2% στα 887,34 δολάρια στο Χόνγκ-Κόνγκ, ενώ την Παρασκευή είχε ήδη σημειώσει πτώση 10%. Σύμφωνα με το πρακτορείο QQ.com, το οποίο επικαλείται σχετική ανακοίνωση από παράρτημα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στη Σαγκάη ζητήθηκε από τις πλατφόρμες στις οποίες διεξάγονται οι σχετικές συναλλαγές (BTCChina.com) να διεξάγουν ελέγχους και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ξένου συναλλάγματος έχουν διερευνήσει μερικές βασικές συναλλαγές με Bitcoin προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο το ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιείται για να παρακαμφθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Από τις αρχές του 2015, το Bitcoin κατέγραψε ράλι καθώς οι Κινέζοι αγοραστές στράφηκαν σε εναλλακτικά assets για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ενάντια στο αδύναμο γουάν και να βγάλουν μετρητά εκτός χώρας. Αυτό έχει καταστεί εφικτό καθώς οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν bitcoin στο εσωτερικό και να το πουλήσουν στο εξωτερικό σε ξένο συνάλλαγμα και με αυτό τον τρόπο οι επενδυτές μπορούν να ξεφύγουν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Εκτός από τους θεσμικούς περιορισμούς, οι κινεζικές αρχές πρακτικά αναμειγνύονται και στη χρήση του ψηφιακού νομίσματος.

Όπως σημειώνει ο Zennon Kapron, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Kapronasia στη Σαγκάη, «το Bitcoin αποτελεί ένα από τα «οχυρά» τα οποία ακόμη δεν είχαν καταφέρει να «ρίξουν» οι αρχές όσον αφορά στους κεφαλαιακούς ελέγχους. «Είναι αναπόφευκτο ότι θα στραφούν και στη συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμών αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό τι είδους περιορισμοί θα τεθούν και πότε θα γίνει αυτό», συμπληρώνει.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Κίνας έχει προκαλέσει τριγμούς στη μετοχή του Bitcoin. Το 2013 εμπόδισε τα πιστωτικά ιδρύματα από το να διαχειριστούν τις συναλλαγές με bitcoin προκαλώντας πτώση στην τιμή του. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι το Bitcoin αποτελεί ένα εικονικό commodity χωρίς τη νομική υπόσταση ενός νομίσματος και χαρακτήρισε τις πρόσφατες διακυμάνσεις του ως «ασυνήθιστες».

Συγκεκριμένα, η μετοχή του Bitcoin έχει καταστεί ιδιαίτερα ασταθής καθώς την Πέμπτη έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των 1,162 δολαρίων για να κάνει «βουτιά» 11% την επομένη ύστερα από την άνοδο που κατέγραψε το γουάν. Το Δεκέμβριο σημείωσε άνοδο 28%.

Όπως αναφέρει ο Kapron, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία για τις συναλλαγές με Bitcoin και σκοπεύουν να ενσωματώσουν τις ροές στο ετήσιο πλαφόν των 50.000 δολαρίων που αντιστοιχούν ανά άτομο για την αγορά ξένου συναλλάγματος, αν και όπως εκτιμά αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα με ένα πιο «αποκεντρωμένο» κρυπτονόμισμα.

Η σχετική πλατφόρμα, BTCChina.com, στην οποία διεξάγονται πολλές συναλλαγές στη χώρα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία της είναι σύμφωνη με την κινεζική νομοθεσία.

Όπως επισημαίνει ο Dong Dengxin, από το πανεπιστήμιο Wuhan, «οι κίνδυνοι για τις συναλλαγές με bitcoin στην Κίνα είναι μεγαλύτεροι. Αν η χρήση του προκαλέσει αναταράξεις στα χρηματοπιστωτικά της Κίνας, είναι πιθανό να απαγορευθεί».

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 120% το 2016 καθώς το γουάν σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994 και όπως ανέφερε ο Kapron «μέχρι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να καταστήσει σαφές τι έχει σκοπό να κάνει, νομίζω ότι είναι δύσκολο να σταματήσει το ράλι που καταγράφει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider