Οι Σουηδοί «παγώνουν» το εξάωρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Σουηδοί «παγώνουν» το εξάωρο

Άσχημα νέα για τους Σουηδούς που ανυπομονούσαν για την εφαρμογή της εξάωρης εργασίας – και για όλους τους υπόλοιπους που έλπιζαν να τη δουν κάποτε και στις δικές τους χώρες: το κόστος της είναι μεγαλύτερο από τα πλεονεκτήματα…

Αυτό αποδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα από ένα διετές πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ, πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo. Για να μειώσει τις 8 ώρες εργασίας των 68 νοσηλευτριών του οίκου ευγηρίας Svartedalen, ο δήμος χρειάστηκε να προσλάβει 17 άτομα επιπλέον, με κόστος 12 εκατ. κορώνες (1,26 εκατ. ευρώ).

Στο πείραμα έγινε σύγκριση ανάμεσα στις 68 νοσηλεύτριες του Svartedalen και στους εργαζόμενους μιας αντίστοιχης μονάδας (ομάδα ελέγχου) που εργαζόταν 8 ώρες. Όπως αποδείχθηκε, η ομάδα που δούλευε 6ωρο έλειψε τις μισές ημέρες λόγω ασθένειας, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ είχε 2,8 φορές μικρότερη πιθανότητα να πάρει ρεπό σε διάστημα δύο εβδομάδων. Επίσης βελτιώθηκε και το επίπεδο της νοσηλείας. Χάρη στο 6ωρο οι νοσηλεύτριες ήταν κατά 20% πιο χαρούμενες και γεμάτες ενέργεια, τόσο στη δουλειά όσο και στον ελεύθερο χρόνο τους. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν 64% περισσότερες δραστηριότητες με τους ηλικιωμένους, το οποίο ερμηνεύεται ως αύξηση της παραγωγικότητας.

Ωστόσο, παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο δήμος δεν θα κινηθεί για να μονιμοποιήσει το εξάωρο. «Έχει να κάνει με το υψηλότερο κόστος, οπωσδήποτε», εξηγεί ο Daniel Bernmar, δημοτικός σύμβουλος του Γκέτεμποργκ που διευθύνει τον οίκο ευγηρίας Svartedalen. «Θα ήταν πολύ ακριβό να προχωρήσει κανείς σε μια γενικευμένη μείωση ωραρίου».

Το πείραμα του Γκέτεμποργκ είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά παρόμοιων δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία, μια χώρα που υπερηφανεύεται για το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας. Από το 1989 έως το 2005, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της οικιακής φροντίδας εργάζονταν εξάωρο, αλλά το «προνόμιο» αυτό δεν επεκτάθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων. Οι δοκιμές αυτές ενίσχυσαν ιδιαίτερα το προφίλ της Σουηδίας, με τη χώρα να προωθείται ως μοντέλο για τη μείωση των ωρών εργασίας.

Κι ενώ τα τελευταία 100 χρόνια οι ώρες εργασίες έχουν μειωθεί αρκετά στη σκανδιναβική χώρα, αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται πια σχέδια για την καθιέρωση του εξάωρου σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ο Bernmar θα ήθελε να δει περισσότερες μελέτες για το αν το μειωμένο ωράριο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία ως σύνολο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider