Πώς η βρετανική αστυνομία «φοβερίζει» τους έφηβους χάκερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η βρετανική αστυνομία «φοβερίζει» τους έφηβους χάκερ

«Φιλικές» επισκέψεις στα σπίτια επίδοξων χάκερ κάνει η βρετανική αστυνομία, σε μια προσπάθεια να «φοβίσει» τους εφήβους που γοητεύονται από τον κυβερνοχώρο και συγκεκριμένα από την παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας σε αυτόν.

Τον περασμένο χρόνο, οι βρετανοί αστυνομικοί έκαναν 50 επισκέψεις στα σπίτια των «computer gigs», οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ανήλικοι. Όταν ο αστυνομικός χτύπησε το κουδούνι ενός έφηβου χάκερ στην πόλη Χαλ της Βρετανίας ένα πρωί Κυριακής, ο πατέρας του παιδιού διαβεβαίωνε ότι αποκλείεται ο γιος του να έκανε κάτι κακό, αφού «περνάει όλο το χρόνο του μπροστά στον υπολογιστή».

Η ειδική οκταμελής ομάδα δράσης της βρετανικής αστυνομίας έχει σκοπό να τρομάξει τους «μικροχάκερ» ενημερώνοντάς τους για τις συνέπειες των ηλεκτρονικών παραβιάσεων, πριν διαπράξουν ποινικό αδίκημα. Συνήθως, βρίσκονται αντιμέτωποι με παιδιά.

Στις μέρες μας, οι έφηβοι χάκερ αποτελούν ίνδαλμα για τους συνομηλίκους τους –και όχι μόνο- και συχνά θεωρούνται ήρωες της «ποπ κουλτούρας». Η ιστορία στη Βρετανία ξεκινά από το 1994, όταν οι ερευνητές της Αεροπορίας ανακάλυψαν ότι ένας μη εξουσιοδοτημένος χρήστης έχει πρόσβαση στα συστήματά τους και κατεβάζει δεδομένα. Εντόπισαν τον χάκερ σε προάστιο του Λονδίνου και όταν έφτασαν στην πόρτα του, τι να δουν; Ο ένοχος ήταν ένας 16χρονος που πειραματιζόταν με τον υπολογιστή του από το εφηβικό του δωμάτιο.

Το 2011, η ομάδα «ακτιβιστών» χάκερ LulzSec εισέβαλε στους servers της Sony, ανήρτησαν ψεύτικα δημοσιεύματα στους ιστότοπους του κορυφαίου βρετανικού ομίλου ΜΜΕ, News Corp., και υπέκλεψαν στοιχεία του FBI. Τα δύο από τα τέσσερα μέλη που συνελήφθηκαν στη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν το πολύ 18άρηδες όταν διέπρατταν τα αδικήματα.

«Υπάρχουν πολλοί νέοι εκεί έξω με απίστευτες γνώσεις και ικανότητες, με περιέργεια και εμμονές που το μόνο που θέλουν να μάθουν είναι μέχρι πού μπορούν να φτάσουν», επισημαίνει ο Robert Schifreen, ένας από τους πρώτους χάκερ που εκδιώχθηκαν με την κατηγορία των κυβερνοεγκλημάτων στη Βρετανία το 1985. Όπως υποστηρίζει, οι έφηβοι χάκερ είναι μια καλή ευκαιρία για τις διωκτικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο, γιατί μπορούν απλώς να τους ξεκαθαρίσουμε μέχρι πού μπορούν να φτάσουν ώστε να παραμένουν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Ο επικεφαλής της Βρετανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA), Richard Jones, εξηγεί ότι οι περισσότεροι έφηβοι που συναντά κατά τις «εφόδους», προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο αλλά αυτό που σίγουρα έχουν κοινό είναι το πάθος τους να λύνουν προβλήματα.

Η NCA, μάλιστα, έχει εκπονήσει και διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να ενημερώσει τους εφήβους και τους γονείς τους για την «ύπουλη» απειλή των κυβερνοεγκλημάτων. Από τις 8 Δεκεμβρίου προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Βρετανίας ένα διαφημιστικό σποτ, στο οποίο δύο γονείς καυχιόνται για το γιό τους που περνά το χρόνο του μπροστά στον υπολογιστή και έχει κατορθώσει να «φουσκώσει» υπερβολικά τον τραπεζικό του λογαριασμό. Η επόμενη σκηνή του διαφημιστικού εκτυλίσσεται σε μια αίθουσα ανακρίσεων της αστυνομίας με τον τίτλο «το κυβερνοέγκλημα καταστρέφει ζωές».

Όπως παραδέχεται ο Jones, υπάρχουν παιδιά που δεν «ιδρώσει το αυτί τους» με καμία καμπάνια. «Αυτούς που θα προσπαθήσουμε να συλλάβουμε και να τους απαγγείλουμε κατηγορίες», εξηγεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider