Η Σαουδική Αραβία περιμένει να «σωθεί» από το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σαουδική Αραβία περιμένει να «σωθεί» από το πετρέλαιο

Κατά 46% αναμένει να αυξηθούν τα έσοδα από το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία μέσα στο 2017 ύστερα από τη συμφωνία πριν από λίγες ημέρες στη Βιέννη μεταξύ του βασιλείου και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν την παραγωγή προκειμένου να ανέβει η τιμή του πετρελαίου και να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αναμένει ότι θα συγκεντρώσει περί τα 128 δις δολάρια από την πώληση πετρελαίου μέσα στο 2017 σε σύγκριση με τα 329 δις. που συγκέντρωσε φέτος όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας την Πέμπτη. Τα λοιπά έσοδα (εκτός πετρελαίου) θα αυξηθούν κατά 6,5% τον επόμενο χρόνο στα 212 δισ ριάλ, όπως ανέφερε.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ράλι μετά την απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), στον οποίο συμμετέχει και η Σαουδική Αραβία και μάλιστα είναι το μεγαλύτερο μέλος του να μειωθεί η παραγωγή τον επόμενο χρόνο. Όπως εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, αυτή η αύξηση των εσόδων αναμένεται υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα μέλη θα τηρήσουν τη συμφωνία.

Η τιμή του brent ξεπέρασε τα 55 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη και σχεδόν διπλασιάστηκε από τα χαμηλότερα επίπεδα που είχε πιάσει τον Ιανουάριο.

«Τα έσοδα από το πετρέλαιο θα αυξηθούν και θα ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες για εξισορρόπηση στην αγορά και την αύξηση των τιμών και αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα 60 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο χρόνο», σημειώνει ο John Sfakianakis, διευθυντής της οικονομικής έρευνας στο Gulf Research Center.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο προκειμένου να επέλθει οικονομική ανάκαμψη στη χώρα η οποία έχει πληγεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου από το 2014. Τα αναμενόμενα έσοδα για το 2015 κυμαίνονται στα 528 δις. ριαλ και είναι λιγότερο από τα μισά που συγκέντρωσε το 2013 όταν το πετρέλαιο έπιανε τιμή που ξεπερνούσε τα 100 δολάρια και αντιπροσώπευε το 90% των εσόδων.

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε φέτος μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την κρίση. Τον Απρίλιο ο πρίγκιπας, Mohammed bin Salman, επεξεργάστηκε ένα σχέδιο μέχρι το 2030 προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider