Ο Ισραηλινός που κερνάει πικρό καφέ τα Starbucks

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ισραηλινός που κερνάει πικρό καφέ τα Starbucks

Κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η Irina Kushnir περιμένει για την παραγγελία του καφέ της. Μόλις έμαθε ότι η νέα καφετέρια που άνοιξε εκεί πουλάει τα πάντα στην τιμή των 50 ρουβλιών (0,77 ευρώ) η 28χρόνη μεταπτυχιακή φοιτήτρια αποφάσισε να αφήσει τα κοντινά Starbucks και να περιμένει στην ουρά έξω από την μικρή καντίνα του Cofix.

«Δεν έχω δει καμία άλλη καφετέρια στη Μόσχα να πουλάει τόσο φτηνά τον καπουτσίνο», δήλωσε η ίδια προχωρώντας στην ουρά για να πάρει τον καφέ της.

Η μικρή αυτή καντίνα είναι το πρώτο κατάστημα της Cofix Group στη Ρωσία, δεν θα είναι όμως και το τελευταίο. Ο ιδρυτής της αλυσίδας Avi Katz, που ξεκίνησε την εταιρεία του το 2013 στο Ισραήλ και πλέον είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής καφετεριών στη χώρα, έχει μεγάλα σχέδια. Πέρα από τη Ρωσία σχεδιάζει να επεκταθεί σε άλλες δύο σημαντικές αγορές καφέ: στη Βρετανία και την Τουρκία. Σχεδιάζει επίσης να ανοίξει σε Νέα Υόρκη και Μαδρίτη γραφεία του επενδυτικού του fund στον τομέα των ακινήτων ύψους 650 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο στον ανταγωνιστικό κόσμο του καφέ είναι διαφορετικό πράγμα να τα πηγαίνεις καλά στη χώρα σου και άλλο πράγματα να δοκιμάζεις την τύχη σου σε ξένο έδαφος. Ειδικά σε περιοχές με πολιτικές και οικονομικές αναταραχές και ενώ έχεις να ανταγωνιστείς αλυσίδες όπως τα Starbucks και τα Costa Coffee. Παρότι τα Starbucks δεν έχουν παρουσία στο Ισραήλ η αλυσίδα κατέχει τα περισσότερα μαγαζιά στην Ευρώπη.

Ο 54χρόνος Κatz δηλώνει ότι βασίζονται στο επιτυχημένο μοντέλο του Cofix: Πετάει τις καρέκλες και τους σερβιτόρους. Θυσιάζει χώρο και τιμές για όγκο πωλήσεων. Και το πιο σημαντικό: Βρίσκει μέρη όπου η διαφορά μεταξύ του τι πληρώνουν οι πελάτες στα μαγαζιά και του τι κοστίζει να φτιάξουν τον καφέ μόνοι τους είναι τεράστια. Και μετά ρίχνει έξω τον ανταγωνισμό.

Χαρακτηριστικό της τοποθέτησης του στην αγορά είναι ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με έναν δημοσιογράφο σε κάποιο κατάστημά του, είναι πολύ μικρό.

«Μια νέα αγορά ανοίγει για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τον καφέ έξω», λέει ο Katz, φορώντας παντελόνι τζιν και ένα μπλε μπλουζάκι. «Και όσοι μπορούν να πληρώσουν, γλυτώνουν χρήματα. Αυτή είναι η επανάσταση μου».

Γεννημένος σε μια Ορθόδοξη Εβραϊκή οικογένεια ο ίδιος είναι ιδιαίτερα πιστός. Ακόμη ξοδεύει 15 ώρες την εβδομάδα για να προετοιμάσει την λειτουργία της Τετάρτης. «Υπάρχει μόνος ένας άνθρωπος στο Τελ Αβίβ που ξέρει τι θέλει ο Θεός. Και αυτός είμαι εγώ», δηλώνει. «Γιατί; Επειδή γνωρίζω ότι ο Θεός θέλει το καλύτερο για τον Avi Katz».

Ο Katz έγινε πλούσιος το 2008, αφού πούλησε την εμπορική του αλυσίδα για 47 εκατ. δολάρια. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε το Hagshama Fund το οποίο επιτρέπει σε μικροεπενδυτές να επενδύουν σε έργα ακινήτων ανά τον κόσμο. Το fund έχει πλέον 23.000 επενδυτές και λειτουργεί γραφεία στο Τελ Αβίβ και το Λονδίνο. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ το fund του έχει δώσει μικτή ετήσια απόδοση της τάξης του 15%.

Ο ίδιος άνοιξε το πρώτο Cofix στο Τελ Αβιβ δύο χρόνια αφού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του Ισραήλ λόγω των ακριβών τιμών σε βασικά αγαθά όπως το τυρί και το γάλα. Εκείνη την εποχή οι Ισραηλινοί πλήρωναν τον καφέ έξω σχεδόν 9 φορές ότι τους κόστιζε για να φτιάξουν τον καπουτσίνο. Πλέον η Cofix έχει 161 καταστήματα στο Ισραήλ.

Ο ίδιος έχει εμπνεύσει μιμητές αλλά έχει προκαλέσει και την οργή των ανταγωνιστών του. Μερικές ημέρες αφού άνοιξε το πρώτο του κατάστημα o ιδιοκτήτης μιας ανταγωνιστικής αλυσίδας κάλεσε συνέντευξη Τύπου όπου δήλωσε ότι τα προϊόντα του Cofix ήταν κακής ποιότητας. Μάλιστα κατηγόρησε τον Katz ότι προμηθευόταν τον καφέ του από τη Συρία, που είναι θανάσιμος εχθρός του Ισραήλ. Ο Katz δήλωσε ότι ο καφές του έρχεται από την Λατινική Αμερική και την Ιταλία.

Κάποια στιγμή ο Katz αρνήθηκε μια δωροδοκία για να κλείσει την αλυσίδα του. «Όταν ηγείσαι μιας επανάστασης, βρίσκεται πάντα υπό απειλή», δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider