«Πισωγύρισμα» κάνει η Yahoo με την Alibaba

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πισωγύρισμα» κάνει η Yahoo με την Alibaba

«Πίσω» έκανε η Yahoo στο θέμα διαχωρισμού των μετοχών της στην Alibaba υπό την πίεση των επενδυτών της, οι οποίοι εξέφρασα φόβους για την υψηλή φορολογία που θα επιβάρυνε τη συγκεκριμένη συμφωνία. Έτσι, η γνωστή εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών θα μεταβιβάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της-εκός από το μερίδιό της στην Alibaba-σε μια νεοσυσταθείσα εταιρεία. Αυτό ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας ενώ η «αναδίπλωση» της επιχείρησης «χρεώνεται» στην διευθύνουσα σύμβουλο, Marissa Mayer, η οποία ανέλαβε τα ηνία το 2012 με σκοπό να αναπτύξει στρατηγική προκειμένου η άλλοτε κυρίαρχη εταιρεία του διαδικτύου να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Με τις πωλήσεις να κυμαίνονται κοντά στα επίπεδα του 2006 η υπομονή των επενδυτών άρχισε να εξαντλείται με αποκορύφωμα την παρέμβαση της εταιρείας Starboard Value LP, η οποία διατηρεί μετοχές και μάλιστα λειτουργεί ως «ακτιβιστής μέτοχος» (διεκδικεί επιθετικά αλλαγή στη δομή της εταιρείας). Η εν λόγω εταιρεία ζήτησε από τη Yahoo να αποσυρθεί από το spinoff και να πουλήσει τις βασικές διαδικτυακές επιχειρήσεις της.

Όπως εκτιμά αναλυτής της εταιρείας Pivotal Research Group, «φαίνεται ότι η εταιρεία αντιλήφθηκε ότι η πίεση και επιδίωξη για «αλλαγή ρότας» ήταν μια υπερφιλόδοξη προσέγγιση».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση της Yahoo συγκάλεσα συμβούλιο για να εξετάσει τις πιθανές επιλογές για το μέλλον της επιχείρησης, μια εκ των οποίων ήταν και το εάν θα έπρεπε να προχωρήσουν και στην εκχώρηση της συμμετοχής στην Alibaba ύστερα από το θέμα που τέθηκε για το εάν θα έπρεπε οι συναλλαγές στην Alibaba να είναι αφορολόγητες ή εάν θα έπρεπε να πουληθούν τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της εταιρείας, Maynard Webb, «ακόμη και εάν η Yahoo υποχωρήσει στις πιέσεις , η διοίκηση θεωρεί ότι το σχέδιο που είχε ήδη προταθεί δεν θα έθετε θέμα φορολογίας για τους μετόχους.

Η μετοχή της εταιρείας έπεσε 1,7% στα 35,43 δολάρια στις 9.35 πμ στη Νέα Υόρκη ενώ φέτος έχει σημειώσει πτώσει 31% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η «αντιστροφή» του πλάνου διαχωρισμού από την Alibaba , η οποία και εξετάζεται, προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων (εκτός από τις μετοχές της Alibaba) σε μια νεοσυσταθείσα εταιρεία. Μια τέτοια διαδικασία θα διαρκούσε πάνω από έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί καθώς περιλαμβάνει επιπλέον ενδιάμεσα στάδια όπως είναι εγκρίσεις και νέες οικονομικές καταστάσεις.

Στο μεταξύ, για το 2016, η επιχείρηση αποφάσισε να επικεντρωθεί στα αποτελέσματα και να δώσει προτεραιότητα στην περαιτέρω ανάπτυξη και την επίτευξη κερδοφορίας, όπως ανέφερε ο κ. Mayer ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο διαχωρισμός από την Alibaba θα προσδώσει μεγαλύτερη «διαφάνεια» στην αξία της επιχείρησης.

Αν και μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει λάβει κάποια απόφαση να πουλήσει την εταιρεία ή μέρος αυτής, αρκετές πλευρές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά.

Η αξία των βασικών περιουσιακών στοιχείων της Υahoo αποτιμάται στα 3,5 δισ. δολάρια ή παραπάνω, αναλόγως του αγοραστή, όπως σημειώνει ο αναλυτής Robert Coolbirth, στέλεχος της εταιρείας CRT. Aπό την άλλη, ορισμένοι δεν θεωρούν ότι η αξία της επιχείρησης υπερβαίνει τα 2 δισ. δολάρια.

«Η πρόκληση για αυτή την «αντιστροφή» του πλάνου διαχωρισμού έγκειται στο γεγονός ότι η αγορά θα μπει στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσει την αξία της εταιρείας, όποια και αν καταλήξει να είναι αυτή», σημειώνει ο Paul Sweeney, αναλυτής του Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider