Οι επενδυτές ομολόγων δεν πιστεύουν τον Draghi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επενδυτές ομολόγων δεν πιστεύουν τον Draghi

Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί μέχρι να βελτιωθεί το κλίμα, ισχυρίζονται πολλοί. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ερμηνεία για τις σπασμωδικές αντιδράσεις στις αγορές μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση έως το τέλος του 2017.

Οι διαβεβαιώσεις του Mario Draghi ότι η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων σε συνδυασμό τη μεγαλύτερη παράταση από αυτή που ανέμεναν οι αγορές, ενδέχεται να αντανακλούν διαφωνίες στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Με το ψαλίδισμα του προγράμματος κατά 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, η ΕΚΤ άπλωσε βούτυρο στο ψωμί για τα «γεράκια» που προειδοποιούν ότι ήρθε η ώρα να αποκλιμακωθεί η ποσοτική χαλάρωση, ενώ με την επιμήκυνση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, καθησυχάζει τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής που φοβούνται ότι ο ασθενής δεν έχει αναρρώσει ακόμη.

Για τις χρηματοοικονομικές αγορές, όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων σημαίνουν ουσιαστικά σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που δίνει στους επενδυτές την εντύπωση ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: τα ομόλογα είτε λένε την αλήθεια και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τον επόμενο χρόνο, είτε κάνουν λάθος και σε αυτή την περίπτωση ο Super Mario θα κληθεί να φανεί αντάξιος της δέσμευσής του ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων από τη Φρανκφούρτη, οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου εκτινάχθηκαν στο 0,4%, από -0,2% τον Ιούλιο. Τα επίπεδα παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σήμερα, αφού ο μέσος όρος των τελευταίων δύο δεκαετιών διαμορφώνεται στο 3,4%, ενώ στη δεκαετία του 1990 κυμαίνονταν μεταξύ 5-9%. Παρ’ όλα αυτά, η ακόμη και η υποτυπώδης αυτή αύξηση υποδεικνύει μια δραματική νομισματική σύσφιξη, δεδομένων των σημερινών συνθηκών.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν τεράστιες συγκλίσεις μεταξύ των οικονομιών. Για παράδειγμα η Γερμανία, με ποσοστό ανεργίας στο 6%, θα μπορέσει πιο εύκολα να απορροφήσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού από την Ιταλία, όπου η ανεργία ανέρχεται σε τριπλάσιο ποσοστό. Από τον Αύγουστο έως σήμερα, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων έχουν διπλασιαστεί στο 2%. Από την αύξηση αυτή, οι 15 μονάδες βάσης προστέθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, γεγονός που σημαίνει ότι όσο και να επιμένει ο Draghi για το αντίθετο, οι ομολογιούχοι βλέπουν αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης στη μείωση των μηνιαίων αγορών. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο αντίκτυπος ήταν ακόμη μεγαλύτερος, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να εκτοξεύονται κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,75% το απόγευμα της Πέμπτης.

Με τον κεντρικό τραπεζίτη να διαβεβαιώνει ότι «ο κίνδυνος του πληθωρισμού έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί», αυτή η εκτίναξη των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων αντικατοπτρίζει την προσδοκία των καταναλωτών για άνοδο των τιμών. Το αγαπημένο εργαλείο του Draghi για μελλοντική άνοδο του πληθωρισμού, ήτοι η ποσοτική χαλάρωση, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και μπορεί τα σημερινά επίπεδα να απέχουν ακόμη από τον στόχο του 2%, αλλά τα σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού είναι πλέον ισχυρά, όπως επιβεβαίωσε στη χθεσινή του ομιλία ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider