Τα πρώτα «σύννεφα» στην αγορά από την απόφαση του OPEC

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρώτα «σύννεφα» στην αγορά από την απόφαση του OPEC

Οι έμποροι πετρελαίου τείνουν να εγκαταλείψουν την αποθήκευση αργού σε πλωτές δεξαμενές και πλοία μετά την απόφαση του OPEC για μείωση της παραγωγής πριν από λίγες ημέρες.

Η απόφαση των μελών του οργανισμού να μειώσουν την παραγωγή ώστε να επέλθει μια ισορροπία στην αγορά πετρελαίου έχει επιφέρει ατονία στην επονομαζόμενη αγορά contango, η οποία ευνοούσε τους εμπόρους που αποθήκευαν πετρέλαιο ως στοκ με σκοπό να το πουλήσουν στις ναυτιλιακές αποβλέποντας σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους μελλοντικά.

Όπως είναι γνωστό, όταν η αγορά του πετρελαίου είναι σε contango, όσο πιο μακριά στο μέλλον πραγματοποιείται η αγορά, τόσο πιο ακριβό γίνεται, καθώς το εμπόρευμα παραμένει αποθηκευμένο και περιμένει τη μελλοντική αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη μείωση της παραγωγής καθιστά μη κερδοφόρα την αποθήκευση του πετρελαίου στα τάνκερ για μεγάλο χρονικό διάστημα με σκοπό την πώλησή του μετέπειτα καθώς αναμένεται ότι η αξία του πετρελαίου που θα φορτώνεται νωρίτερα θα είναι περίπου ίση με αυτή που θα φορτώνεται μετά από καιρό.

Μια ακόμη συνέπεια της απόφασης του OPEC είναι ότι τα εκατομμύρια βαρέλια που ανήκουν αυτή τη στιγμή στην πλεονάζουσα ποσότητα θα μπορούσαν να διοχετευτούν πίσω στην αγορά και να περιορίσουν την άνοδο της τιμής που αναμένεται ότι θα υπάρξει μετά τη συμφωνία του OPEC.

Εξίσου αποτρεπτικά στην άνοδο της τιμής αναμένεται να λειτουργήσει και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ το 2017, κάτι που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο (αρνητικό) στην μείωση της παραγωγής των κρατών του OPEC και θα εμπόδιζε την περαιτέρω άνοδο των τιμών του αργού οι οποίες είναι κατά 50% μειωμένες σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014.

Σύμφωνα με την Amrita Sen, αναλύτρια του κλάδου και συνεργάτης της Energy Aspects «το contango δεν θα είναι πλέον τόσο επικερδές τον επόμενο χρόνο όσο ήταν φέτος».

To premium για μεταγενέστερες παραδόσεις αργού, το οποίο αποτελεί και βασικό κριτήριο αξιολόγησης για πάνω από το μισό πετρέλαιο που διακινείται στην παγκόσμια αγορά, σημείωσε πτώση τουλάχιστον κατά 1,77 δολάρια το βαρέλι την 1η Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του OPEC ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό δεν επαρκεί για να αποφέρει κέρδη σε μια εταιρεία η οποία έχει μισθώσει ένα τάνκερ για έξι μήνες σε κόστος που κυμαίνεται από 3,15 δολάρια μέχρι 3,38 δολάρια το βαρέλι.

Τον προηγούμενο μήνα, το contango κυμαινόταν στα 4,50 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο εξάμηνο, κάτι που άφηνε αρκετά περιθώρια κέρδους στους εμπόρους οι οποίοι αποθήκευαν αργό για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια αργού αποθηκεύονται σε πλοία αλλά με την αγορά σε contango αυτά τα μεγέθη μάλλον θα συρρικνωθούν μελλοντικά σύμφωνα με τον Matt Smith, διευθυντή έρευνας της ClipperData.

Μια επίπτωση από την απόφαση του OPEC ήταν μια απότομη κάμψη για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, κάτι που κατέστησε μη βιώσιμη την αποθήκευση στα πλοία, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία JPMorgan Chase & Co. «Αυτό σημαίνει ότι παύει να είναι επικερδής η αποθήκευση πετρελαίου σε πλωτές δεξαμενές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider