Ο απαισιόδοξος «καζαμίας» του 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο απαισιόδοξος «καζαμίας» του 2017

Toν πεσιμιστικό του οδηγό για την νέα χρονιά παρουσίασε και φέτος το Bloomberg με τα κακά σενάρια να φαντάζουν αρκετά τρομακτικά για το μέλλον του πλανήτη και σίγουρα πολύ χειρότερα από τις περσινές προβλέψεις, οι οποίες περιλάμβαναν τόσο το Brexit όσο και την εκλογή του Donald Trump.

Σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις του Bloomberg μερικά από τα πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, την ένταση που θα συνοδέψει την εκλογή Trump, έναν οικονομικό πόλεμο που θα ξεκινήσει μεταξύ Αμερικής και Κίνας, και την κυριαρχία των κακών παιδιών του Internet.

Ανάμεσά τους υπάρχει και το χειρότερο σενάριο για την χώρα μας, σύμφωνα με το οποίο και παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα η οικονομία καταρρέει χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει ελπίδα για πρόγραμμα διάσωσης.

Ο λαϊκισμός κατακτά την Ευρώπη

Η Marin Le Pen κερδίζει τις γαλλικές εκλογές. Οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρώπη και κερδίζει και αυτό. Η Γαλλία γίνεται η δεύτερη μεγάλη χώρα μετά την Αγγλία που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ουσία καταφέρνει να την διαλύσει.



Μετά την παραίτηση Renzi εκλογές γίνονται και στην Ιταλία. Και σε αυτές νικητής στέφεται ο λαϊκισμός, δηλαδή ο Beppe Grillo του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, πυροδοτώντας αλυσιδωτές εκρήξεις στο ήδη εκρηκτικό κλίμα της Ευρώπης.

Στο γερμανικό μέτωπο, η Angela Merkel χάνει τις εκλογές. Το ίδιο και η Theresa May, την οποία διαδέχεται ο σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit.

Η οικονομική βόμβα της Ελλάδας σκάει ξανά αλλά κανείς δεν είναι πρόθυμος να προσφέρει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Αναταραχή στις ΗΠΑ

Οι πρώτες ημέρες του Trump στην εξουσία καταγράφονται ομαλές και μάλιστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η οικονομική, η δημοτικότητά του αυξάνεται αισθητά.

Βέβαια, οι αντιδράσεις στις διάφορες πολιτείες συνεχίζουν με πρωτοστάτη την Καλιφόρνια. Οι διαδηλώσεις εντατικοποιούνται και οι διαμαρτυρίες γίνονται τόσο έντονες που δεν αποκλείεται ακόμα κι ένα δημοψήφισμα για Calexit…

Οι μετοχές και η οικονομία ανεβαίνουν χέρι - χέρι με την δημοτικότητα του Trump τον πρώτο καιρό, όμως η χρηματιστηριακή έκρηξη ξεθυμαίνει νωρίς και τα ομόλογα φτάνουν σε νέα ύψη. Οι μετοχές των Google, Facebook και Apple λαμβάνουν ένα ισχυρό χτύπημα καθώς η βεντέτα του Trump και των δισεκατομμυριούχων της Καλιφόρνια επιδεινώνεται.

Οι ΗΠΑ ενάντια στον υπόλοιπο πλανήτη

Η απομόνωση του Trump και η επιθετικότητα του Vladimir Putin θα φέρει την γερμανίδα καγκελάριο Merkel αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή: ή να ηγηθεί του στρατιωτικού ευρωπαϊκού συνασπισμού κατά της Ρωσίας ή να λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του Trump και να εμπλακεί σε ένα μεγάλο παζάρι με τον ρώσο πρόεδρο για να συμφωνήσουν τις σφαίρες επιρροής τους στην Ανατολή.

Επιλέγοντας το δεύτερο, ο Putin θα καλέσει πίσω τους χάκερς και τα μαχητικά του ώστε να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αντάλλαγμα, Merkel και Trump θα αναγνωρίσουν την κυριαρχία της Ρωσίας σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Συρία. Για τον Putin το κύρος της Ρωσίας αποκαθίσταται επιτέλους, 26 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και κάπως έτσι μπορεί να μιλήσει σταδιακά για την αποχώρησή του από την προεδρική θητεία.

Την ίδια στιγμή το ρούβλι ανεβαίνει και η Ρωσία κάνει την επανεμφανισή της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Οι αμυντικές μετοχές χάνουν κάτι από την λάμψη τους, εν μέσω απογοητεύσεων που η ΕΕ δεν όπλισε εντέλει το χέρι της.

Κίνα και Αμερική ξεκινούν το δικό τους Ψυχρό Πόλεμο

Την επομένη της ορκωμοσίας του ο Trump ανακοινώνει πως σκοπεύει να δώσει ένα μεγάλο χτύπημα στις εισαγωγές αυξάνοντας υπέρογκα τους δασμούς. Στο δρόμο του για το Καπιτώλιο, η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει να αντεπιτίθεται ακυρώνοντας τις παραγγελίες των Boeing και μπλοκάροντας τις πωλήσεις του iPhone.

Καθώς η χρονιά κυλά, οι κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ενισχύσουν την ήδη πληγωμένη οικονομία. Η Κίνα αρχίζει να βιώνει την μεγαλύτερη υφεσιακή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο χειρότερος εφιάλτης βέβαια θα είναι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν τελικώς να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο παγκοσμίων εξελίξεων.

Εκτός από τον επίσημα κηρυγμένο οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, θα υπάρξει εκ νέου «ψυχρότητα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας.

Την ίδια στιγμή το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλευόμενο την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών διευρύνει τις «επιχειρήσεις» του στην Κεντρική Ασία.

Όντας εκτός της ομπρέλας προστασίας της Αμερικής, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία ξεκινούν να αναπτύσσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εντέλει όμως η παγκόσμια κοινή γνώμη μένει με το στόμα ανοιχτό όταν αντιλαμβάνεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο μινιατούρα το οποίο είναι ικανό να καταστρέψει ολόκληρη την δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κάπως έτσι οι λάθος επιλογές του Trump τον αναγκάζουν να αναζητήσει συμμαχίες με έναν ασιατικό συνασπισμό με επικεφαλής την Κίνα.

Το κακό Ιnternet κυριαρχεί

Amazon, Apple και Google αποκαλύπτουν κυβερνητικές παρακολουθήσεις μέσω των smartphones και των συσκευών Echo ενώ το Wikileaks φέρνει στη δημοσιότητα μια σειρά από συνομιλίες.

Οι κυβερνητικοί χάκερς προκαλούν χάος όταν αποφασίζουν να χτυπήσουν βασικά συστήματα υποδομών όπως νοσοκομειακά αρχεία και αυτοκινούμενα οχήματα.

Την ώρα που κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, υποψίες για ρώσους και κινέζους χάκερς καταφέρνουν να πυροδοτήσουν τον δικό τους κυβερνοπόλεμο με αποτέλεσμα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider