Ο Donald Trump «βλάπτει σοβαρά» τον χρυσό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Donald Trump «βλάπτει σοβαρά» τον χρυσό

Ξεκίνησε το 2016 ως το πιο «hot story» στην αγορά εμπορευμάτων, όμως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου ήταν αρκετό για να ανακόψει τις θετικές επιδόσεις του.

Μετά την αναπάντεχη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές, οι επενδυτές φεύγουν άρον άρον από τον χρυσό, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «βλάπτει σοβαρά» το πολύτιμο μέταλλο.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική προεδρία, οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τα συμβόλαια του χρυσού, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τριών ετών.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, τα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χρυσού βρέθηκαν αντιμέτωπα με καθαρές εκροές κεφαλαίων ύψους 6,31 δισ. δολαρίων, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 10 μηνών.

Στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα που τα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χρυσού «αιμορραγούσαν», τα αντίστοιχα που δραστηριοποιούνται στις μετοχές μέτρησαν στα χαρτοφυλάκιά τους καθαρές εισροές κεφαλαίων ύψους 76,2 δισ. δολαρίων. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, ανήλθε τον τελευταίο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους.

Μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η συμπεριφορά των επενδυτών έχει αλλάξει και οι ίδιοι δεν το κρύβουν. Βρίσκουν πολύ καλύτερες επιδόσεις αλλού – μακριά από τα συμβόλαια του χρυσού – αφού μετοχές και δολάριο έχουν επιδοθεί σε ξέφρενο ράλι. Την ίδια στιγμή, η αγορά ομολόγων κινείται σε ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων από την πλευρά της Fed.

Όλα αυτά καθιστούν τις επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι λιγότερο ελκυστικές, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα δεν καταβάλλουν μέρισμα.

«Είναι πολύ δύσκολο να κινηθείς κόντρα στο momentum. O χρυσός πέφτει και οι μετοχές επιδίδονται σε ράλι», δηλώνει η Lara Magnusen, manager στην Altegris Advisors.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι επιδόσεις του χρυσού στην προ… Trump εποχή ήταν εντυπωσιακές. Πριν την απρόσμενη νίκη του Ρεπουμπλικάνου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μετρούσε κέρδη 20% από τις αρχές του 2016. Μάλιστα ο χρυσός είχε βάλει πλώρη για τα πρώτα ετήσια κέρδη του από το 2012, στη σκιά των προσδοκιών πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Η κατάσταση όμως σήμερα μοιάζει τελείως διαφορετική. Η δέσμευση του Donald Trump πως, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε μείωση των φόρων και αύξηση των δαπανών για νέες υποδομές, ήταν αρκετή για να στρέψει τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.

Και όπως όλα δείχνουν, ο «πόνος» για το πολύτιμο μέταλλο δεν σταματά εδώ. Οι αναλυτές της Citigroup προβλέπουν πως η τιμή του χρυσού θα υποχωρήσει στα 1.135 δολάρια ανά ουγγιά ως το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται για πτώση 10% περίπου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα στηρίζει τις προβλέψεις της αυτές στην πεποίθηση πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα και ακόμη δύο φορές το 2017.

Όμως δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους επενδυτές για την απόφασή τους να γυρίσουν την πλάτη τους στο χρυσό. Τα 162 funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου – τις επιδόσεις των οποίων επεξεργάστηκε το Bloomberg – μέτρησαν μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο ζημιές της τάξης του 8,2%. Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του συνόλου των assets.

Κι όμως υπάρχουν κάποιοι αναλυτές που δεν θεωρούν πως το ράλι του χρυσού έχει λάβει τέλος. «Ένα διεθνές περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων είναι ικανό να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό, γεγονός που αυτόματα θα ενισχύσει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο», εκτιμούν οι αναλυτές της Commerzbank. Σύμφωνα με τους ίδιους, η τιμή του χρυσού αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 1.300 δολαρίων ανά ουγγιά στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 και στα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider