Τεχνολογικοί κολοσσοί κατά της τρομοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικοί κολοσσοί κατά της τρομοκρατίας

Το Facebook, η Microsoft, το Twitter και το Youtube ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βελτιώσουν τις προσπάθειες τους να απομακρύνουν περιεχόμενο για να βελτιώσουν τις προσπάθειες τους να απομακρύνουν περιεχόμενο που έχει σχέση με την τρομοκρατία από τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από κατηγορίες που δέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί για το ότι δεν κάνουν αρκετά για να αποθαρρύνουν εξτρεμιστές να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους.

Οι τέσσερις εταιρείες δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν μια κοινή βάση δεδομένων των πιο σκληρών βίντεο και φωτογραφιών με τρομοκρατικό περιεχόμενο που έχουν κατεβάσει από τους διαδικτυακούς τους τόπους. Η βάση δεδομένων που θα φιλοξενηθεί στο Facebook θα διαθέτει ενός είδους μοναδικό «αποτύπωμα» που δημιουργείται από έναν ειδικό αλγόριθμο για κάθε συγκεκριμένο κομμάτι περιεχομένου.

Κάθε νέα φωτογραφία και βίντεο που «ανεβαίνει» σε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες θα εξετάζεται βάσει του ειδικού του αποτυπώματος. Αν το αποτύπωμα αυτό ταιριάζει με κάποιο που υπάρχει στην ειδική βάση δεδομένων τότε θα αποστέλλεται αυτόματα μια ειδοποίηση στην υπηρεσία που ανέβηκε το υλικό και θα εξετάζεται προκειμένου να απομακρύνεται από την υπηρεσία.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα καθώς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του παγκόσμιου θέματος που αποτελούν τα διαδικτυακά δεδομένα των τρομοκρατών», αναφέρει η Facebook σε ανακοίνωση της.

Το Facebook, η Microsoft, το Twitter και το Youtube βρίσκονται υπό πίεση από τις δυτικές κυβέρνησης γιατί δεν κάνουν αρκετά για να απομακρύνουν περιεχόμενο προερχόμενο από τρομοκράτες και ακροδεξιές οργανώσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπής προειδοποίησε ότι ο χρόνος που έχουν για να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτό το πρόβλημα τελειώνει. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης απείλησε ότι θα μηνύσει το Facebook επειδή δεν κατορθώνει να αποσιωπήσει πρακτικές ρητορικής μίσους από νέο ναζιστικές ομάδες.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι κάθε εταιρεία θα αποφασίζει από μόνη της πιο περιεχόμενο θα μπαίνει στην ειδική βάση δεδομένων. Δήλωσε επίσης ότι σε αυτή τη βάση δεν θα περιλαμβάνονται όλα τα βίντεο και οι φωτογραφίες που απομακρύνονται από τα συγκεκριμένες υπηρεσίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων αλλά μόνο περιεχόμενο που έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Είπε επίσης πως επειδή η βάση θα αποθηκεύει μόνο το «ψηφιακό αποτύπωμα» -και όχι την φωτογραφία ή το βίντεο- δεν θα μοιράζεται κάποιο προσωπικό δεδομένο μεταξύ των εταιρειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider