«Σανίδα σωτηρίας» για το σχιστολιθικό πετρέλαιο από OPEC;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σανίδα σωτηρίας» για το σχιστολιθικό πετρέλαιο από OPEC;

Η απόφαση του OPEC ίσως να ενισχύσει τον μεγαλύτερό του ανταγωνιστή, την αγορά σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ και τελικά να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ο οργανισμός επεδίωκε τα τελευταία χρόνια.

Οι εταιρείες πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ράλι των τιμών του brent μετά την απόφαση του OPEC να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μέσα στην επόμενη διετία από μια ενδεχόμενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Αυτή είναι η τιμή που έμποροι και μεσάζοντες εκτιμούν ότι θα πιάσει το πετρέλαιο αν τεθεί σε ισχύ η απόφαση, μια εκτίμηση που κάνει την τιμή του αργού να «ανεβοκατεβαίνει».

Η τάση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο, η οποία θα επέλθει ως «αντιστάθμισμα» στη μείωση της παραγωγής, την πρώτη εδώ και οχτώ χρόνια από την πλευρά των κρατών-μελών του OPEC. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός ίσως τελικά να βρεθεί να ρίχνει «μια σανίδα σωτηρίας» σε έναν κλάδο (σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ) το οποίο κάποτε προσπαθούσε να γκρεμίσει.

«Αμέσως μετά τη απόφαση του OPEC, οι πετρελαιοπαραγωγοί στις ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο Ben Freeman, ιδρυτής της Hudson Field, εμπορική εταιρεία πετρελαίου με γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Χιούστον.

Αυτή η τάση έχει ασκήσει πιέσεις στην καμπύλη των τιμών. Καθώς οι εταιρείες σχιστολίθου έχουν ήδη πουλήσει πετρέλαιο για διανομή τον επόμενο χρόνο και στις αρχές του 2018, η καμπύλη της τιμής αμβλύνθηκε. ««Η καμπύλη καταδεικνύει την προσπάθεια αντιστάθμισης κινδύνου», εκτιμά ο Adam Ritchie, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας AR Oil Consulting και πρώην στέλεχος της εμπορικής εταιρείας Caltex Australia και Royal Dutch Shell.

Για παράδειγμα, το πετρέλαιο προς παράδοση της West Texas Intermediate τον Δεκέμβριο του 2017, αυτή τη στιγμή είναι ακριβότερο από ό,τι τον Ιούνιο του 2018, μια κατάσταση η οποία είναι γνωστή ως backwardation (και προκαλεί καθοδική κλίση στην καμπύλη). Μια εβδομάδα νωρίτερα, η καμπύλη βρισκόταν σε ανοδική κλίση, κάτι που είναι γνωστό ως contango.

Η τιμή πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 12% την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη εδώ και σχεδόν έξι χρόνια ύστερα από την απόφαση του OPEC και την υπόσχεση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή. Ο δείκτης έκλεισε σε υψηλό 17 μηνών στα 51,68 δολάρια το βαρέλι.

Οι εταιρείες σχιστολίθου και άλλοι ανεξάρτητοι παραγωγοί στις ΗΠΑ συνήθως αντιδρούν με ένα τρίμηνο καθυστέρηση. Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι στιγμής κινητικότητα στις τιμές ήδη υποδηλώνει την παρουσία τους στην αγορά. Όσοι ασχολούνται με την εμπορία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι ήδη έχουν παραδώσει ένα σημαντικό όγκο φορτίου μετά την απόφαση του OPEC να μειώσει την παραγωγή.

Την ημέρα που ο OPEC έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καταγράφηκε ρεκόρ στα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα οποία έφθασαν τις 580.000.

Τα spread τα οποία συνήθως καταγράφουν μια διαφορά της τάξεως των 5 με 10 σεντς υπό κανονικές συνθήκες, σημείωσαν άνοδο οχτώ φορές επάνω.

To spread μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018, γνωστό και ως Dec-Red-Dec έκανε άλμα από τα 1,35 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη (πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του OPEC) στα 1,84 δολάρια την Παρασκευή.

Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τις προθεσμιακές τιμές είναι η αμφιβολία που υπάρχει για το αν ο OPEC και η Ρωσία θα διατηρήσουν μειωμένη την παραγωγή και μετά από ένα εξάμηνο όπου θα λήγει η συμφωνία.

«Δύο πράγματα θα μετρήσουν σε αυτή την αλλαγή: το πρώτο είναι ότι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου υιοθετούν στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου και το δεύτερο, ότι η συμφωνία ισχύει μόνο για έξι μήνες και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά», αναφέρει ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider