To ρομπότ που πλένει, σιδερώνει και διπλώνει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To ρομπότ που πλένει, σιδερώνει και διπλώνει

Σιχαίνεστε και το πλύσιμο και το σιδέρωμα και το δίπλωμα των ρούχων; Ένας Ιάπωνας εφευρέτης βρήκε τη λύση στο πρόβλημά σας. Λαμβάνοντας τον περασμένο μήνα χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. γιέν ( 53 εκατ. δολάρια) από διάφορους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Panasonic Corp,αποφάσισε να αναπτύξει «το Laundroid» - ένα πλυντήριο ρούχων - ρομπότ που όχι απλά θα πλένει και θα στεγνώνει τα ρούχα, αλλά θα τα διπλώνει, θα τα τακτοποιεί και θα τα βάζει στη θέση τους.

Η συσκευή, που έχει μέγεθος ψυγείου, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πλυντήριο ρούχων το στεγνωτήριο καθώς και την ιματιοθήκη, γνωστή και ως συρταριέρα, στο κάθε σπίτι.

Ο Sakane, οι προηγούμενες εφευρέσεις του οποίου περιλαμβάνουν μια συσκευή για να σταματά το ροχαλητό και ένα γκολφ κατασκευασμένο από διαστημικά υλικά, ανέφερε ότι με την χρηματοδότησή που πήρε θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να απαλλάξει την ανθρωπότητα από το πλυντήριο ρούχων.

Μάλιστα έμπνευση για το συγκεκριμένο κατασκεύασμά του αποτέλεσε η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Stanley Kubrick από το 1968 : «2001:. A Space Odyssey» Το Laundroid σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με τα μυστηριώδη αντικείμενα της ταινίας που έφεραν την τεχνολογία στους προϊστορικούς ανθρώπους και είχε αρχικά την κωδική ονομασία «Μονόλιθος».

Σχέδια για δημόσια εγγραφή

Η χρηματοδότηση ανεβάζει τα συνολικά κεφάλαια που κατάφερε να αντλήσει η εταιρεία στα 7,5 δισ. γιεν. Για το κοντινό μέλλον μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει την δημόσια εγγραφή της. Σύμφωνα μάλιστα με τον Sakane, η Seven Dreamers Laboratories Inc. , που σχεδιάζει το νέο πλυντήριο, αποτιμάται σήμερα στα 20 δισ. γιεν. Ενδεικτικό της θετικής ανταπόκρισης των επενδυτών είναι πως οι μετοχές της Panasonic σημείωσαν άνοδο 1,9% στο Τόκιο την ώρα που ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,3%.

Ενώ το υπερπλυντήριο ρούχων αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2019, μια πρώιμη έκδοση του η οποία θα μπορεί απλά να ταξινομεί και να διπλώνει τα ρούχα θα διατίθεται στα καταστήματα από τον Μάρτιο.

Ο Sakane αρνείται να αποκαλύψει πώς θα λειτουργεί το Laundroid, αλλά όπως μαρτυρούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχει κατοχυρώσει οι χρήστες θα τοποθετούν τα ρούχα σε ένα χαμηλότερο συρτάρι και ένα ρομποτικό χέρι θα τα παίρνει, θα αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά τους, όπως κουμπιά και κολάρο, με ειδικούς σαρωτές και στη συνέχεια θα τα διπλώνει και θα τα τοποθετεί στα επάνω ράφια έτοιμα για να αποθηκευτούν.

«Είχαμε προσπαθήσει άπειρες λύσεις και καμία από αυτές δεν λειτουργούσε στην αρχή» δήλωσε ο Sakane την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας ότι ένας μέρος των μελών της ομάδας έφυγαν από κοντά του ισχυριζόμενοι ότι είναι τρελός. «Αλλά αυτοί που παρέμειναν ήρθαν με κάποιες πολύ λαμπρές ιδέες».

Στόχος μάλιστα όπως διευκρίνισε είναι η τιμή του μηχανήματος στην πλήρη έκδοσή του να κοστίζει λιγότερο από 300.000 γεν ( 2.700 δολάρια). Βέβαια, το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Μάρτιο πιθανότατα θα κοστίσει πολύ περισσότερο λόγω του υψηλότερου αρχικού κόστους παραγωγής.

«Αποφασίσαμε ότι με το συνδυασμό πλυντηρίου και στεγνωτηρίου της τεχνολογάις Panasonic και την τεχνολογία διπλώματος θα μπορούσαμε να φέρουμε ένα μηχάνημα που θα τα κάνει όλα στην αγορά σχετικά γρήγορα», ανέφερε ο Kyoko Ishii, εκπρόσωπος της Οσάκα, της Panasonic.

Βέβαια στην αρχή οι ιδιοκτήτες του πολυπλυντηρίου θα πρέπει να κάνουν μερικά πράγματα χειρονακτικά όπως το να γυρίζουν τα ρούχα από την καλή και να συνδυάζουν τις κάλτσες πριν τις βάλουν στην μηχανή. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα και οι καλύτερες εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης, δεν μπορούν να καταλάβουν πώς να ταιριάξουν ή να διπλώσουν ένα ζευγάρι κάλτσες.

Κάθε ρούχο θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να διπλωθεί κυρίως εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για να σαρώσει το ρομπότ κάθε σπιθαμή του και να στείλει τα αποτελέσματα της σάρωσης σε έναν κεντρικό server. Αυτή τη στιγμή η ομάδα εργάζεται για να μειώσει το χρόνο στα 3 έως 5 λεπτά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να κάνει την δουλειά του μόνο του, την ώρα που οι ιδιοκτήτες του κάνουν άλλες δουλειές ακόμα και εκτός σπιτιού.

Ο Sakane δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια του πλυσίματος των ρούχων.

Ένας ισχυρός αντίπαλος του είναι η FoldiMate Inc., με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία ανέφερε ότι το δίπλωμα των ρούχων θα διαρκεί περίπου μισό λεπτό στο δικό της πολυμηχάνημα, που θα έχει το μέγεθος ενός στεγνωτηρίου. Μάλιστα έλαβε περισσότερες από 160.000 εγγραφές ενδιαφέροντος για το πλυντήριο - διπλωτήριο της. Η εταιρεία θα ξεκινήσει να δέχεται προπαραγγελίες το 2017, μόλις το σχέδιο κατασκευής οριστικοποιηθεί και οι πρώτες μονάδες θα είναι έτοιμες για αποστολή το 2018 με κόστος 700 έως 850 δολάρια.

Αμφίβολο παραμένει βέβαια το κατά πόσον οι καταναλωτές θα δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια για μια τέτοια συσκευή, αναφέρει ο Roberts καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία, και προσθέτει ότι ο κόσμος απέχει «χρόνια μακριά» μέχρι ένα ρομποτικό χέρι να μπορέσει να κάνει αυτό για το οποίο έχει προγραμματιστεί με πραγματικά χαμηλό κόστος.

Αυτό βέβαια δεν αποθαρρύνει τον Sakane. Ο ίδιος σχεδιάζει να συνεργαστεί με κατασκευαστές ενδυμάτων και προγραμματιστές εφαρμογών για τη δημιουργία λογισμικού που θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα που θα συλλέγουν τα ρομπότ, όπως το πόσο συχνά φοριούνται τα ρούχα και πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμα τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider