Έρχεται το χαρτί από πέτρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται το χαρτί από πέτρα

Σε μία κίνηση που θα ωφελήσει το περιβάλλον – αλλά και ίσως αλλάξει τους κανόνες του δημοφιλούς παιχνιδιού «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί» – η μεγαλύτερη εκτυπωτική εταιρεία στην Ιαπωνία χρηματοδοτεί μία start-up που κατασκευάζει χαρτί από… πέτρα.

Η συνεργασία της Toppan Printing Co. με την TBM Co. θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτύπωση αφισών, καταλόγων και αυτοκόλλητων από ασβεστόλιθο, μία πρώτη ύλη που υπάρχει σε αφθονία στην Ιαπωνία των περιορισμένων φυσικών πόρων. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν τομέα με κέρδη 50 δισ. γιεν (444 εκατ. δολαρίων) μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για την πρόσβαση στην τεχνολογία Limex που έχει επινοήσει η TBM, η Toppan θα πληρώσει αρχικά 1,5 δισ. γιεν (13,4 εκατ. δολάρια).

Σε έναν τομέα που έχει υποστεί ζημιές από την ψηφιακή επανάσταση και τη μειωμένη ζήτηση για εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, η Toppan αναζητά λύσεις μέσω της καινοτομίας. Η εταιρεία, με κέρδη 1,5 τρισ. γιεν (13,4 δισ. δολάρια) για τον χρόνο που έκλεισε στις 31 Μαρτίου, βλέπει φέτος τη μετοχή της μειωμένη κατά 7%.

To Limex μπορεί να υποκαταστήσει τόσο το χαρτί, όσο και το πλαστικό. Σύμφωνα με την TBM, που δημιουργήθηκε το 2011 από τον 43χρονο επιχειρηματία Nobuyoshi Yamasaki, αν έστω το 5% της παγκόσμιας παραγωγής χαρτιού χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της, θα εξοικονομούνταν αρκετό νερό για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 220 εκατ. ανθρώπων. Ενώ στη διαδικασία της εκτύπωσης οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι κατά 20% μειωμένες σε σχέση με την παραδοσιακή εκτύπωση.

Η ενασχόληση του Yamasaki με την μετατροπή της πέτρας σε χαρτί ξεκίνησε από την Ταϊβάν και οι πρώτες εισαγωγές του υλικού Limex στην Ιαπωνία έγιναν το 2008. Τον περασμένο Απρίλιο η TBM τύπωσε με δικά της μέσα τις πρώτες επαγγελματικές κάρτες, που χρησιμοποιούν ήδη περισσότερες από 600 εταιρείες. Οι κάρτες από Limex είναι καύσιμα απορρίμματα και η καταστροφή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider