Οι γυναίκες της τεχνολογίας παίρνουν ...πολύ λιγότερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι γυναίκες της τεχνολογίας παίρνουν ...πολύ λιγότερα

Οι γυναίκες του τεχνολογικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου πληρώνονται πολύ λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες σε όποια θέση κι αν απασχολούνται, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κενό μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 10.000 αγγελίες για θέσεις εργασίας από την Hired.Inc.

Ο μέσος μισθός των γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου στον τεχνολογικό τομέα ήταν 9% λιγότερο από ότι εκείνος των ανδρών, σύμφωνα με την Hired.Inc, μια ιστοσελίδα που κατά κύριο λόγο διαχειρίζεται θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον το συνολικό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αγγίζει περίπου το 14% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μισθολογικό κενό στα δύο φύλα παρατηρείται βέβαια και σε άλλες χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου έχει την έδρα της η Hired, το συνολικό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αγγίζει το 19%, την ώρα που η διαφορά των γυναικών του τεχνολογικού τομέα φτάνει το 8% σύμφωνα με τα στοιχεία της Hired.

Όπως μάλιστα τονίζει η έκθεση παρότι οι γυναίκες που ξεκινούν την σταδιοδρομία τους ζητούν περίπου το ίδιο ποσό αμοιβής με τους άνδρες, παίρνουν 7% λιγότερο. Μετά από δύο έως και έξι χρόνια εμπειρίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να ζητούν αντίστοιχη αμοιβή παρόλα αυτά παίρνουν 10% λιγότερο.

Οι διαφορές αυτές αυξάνονται με την πάροδο των ετών, διάστημα κατά το οποίο οι προσδοκίες των γυναικών για καλύτερες αμοιβές μειώνονται αρκετά. Συχνά, οι γυναίκες ζητούν μισθούς που είναι 10% ή 15% περισσότερο από όσα παίρνουν, με αποτέλεσμα να υποτιμούν τον εαυτό τους. Οι γυναίκες με περισσότερα από έξι χρόνια εμπειρίας φτάνουν να ζητούν 18% λιγότερο από ό, τι οι άνδρες και να λαμβάνουν 31% λιγότερο από ότι το αντίθετο φύλο.

«Οι ανισότητες ξεκινούν μικρές αλλά με κάθε αύξηση και με κάθε αλλαγή θέσης εργασίας στη διάρκεια της καριέρας κάθε γυναίκας, διογκώνονται» ανέφερε η Jessica Kirkpatrick, η ερευνήτρια που εκπόνησε την έκθεση αναλύοντας τα δεδομένα.

Από πλευράς του ο Juney Ham, ο επικεφαλής του τομέα προσλήψεων της εταιρείας δήλωσε ότι ο δικτυακός τόπος επιτρέπει στις εταιρείες να ελέγξουν τόσο το όνομα όσο και την φωτογραφία όσων αιτούνται εργασία ώστε να αποφευχθούν τυχόν υποσυνείδητες προκαταλήψεις. Επιπλέον κάθε δυνητικός εργαζόμενος εξετάζεται κι από «έναν συνήγορο εργαζομένων» ο οποίος κοιτά το προφίλ του και προτείνει διαφοροποιήσεις στις αμοιβές που θα έπρεπε να πάρει ανά περίπτωση.

«Το μισθολογικό χάσμα μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αν οι προσδοκίες των γυναικών προσαρμοστούν στα μέχρι στιγμής δεδομένα της αγοράς», συπληρώνει η Kirkpatrick.

Η ίδια η Kirkpatrick,μάλιστα, η οποία είναι κάτοχος διδακτορικού στην αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, ανέφερε ότι κέρδισε 14.000 δολάρια λιγότερα το χρόνο από δύο άνδρες οι οποίοι είχαν τα ίδια προσόντα με εκείνη στην πρώτη δουλειά της.

«Αυτό συνέχισε να διαδίδεται καθόλη την διάρκεια της καριέρας μου», είπε, μέχρι που αναζήτησε δουλειά μέσω της ιστοσελίδας Hired το 2015. Εκεί ήταν που έμαθε πως οι δικές της απαιτήσεις για την δουλειά ήταν περίπου 25% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ανδρών υποψηφίων.

«Αυτό αποτέλεσε ίσως το πιο αξιοσημείωτο βήμα για την καριέρα μου», λέει. «Πλέον νιώθω σαν να έχω καταφέρει να συμβαδίσω με την αξία της προσφοράς εργασίας μου» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider