Οι αγελάδες που στέλνουν sms όταν... έχουν κάψες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγελάδες που στέλνουν sms όταν... έχουν κάψες

Κάθε πρωί ο Austin Knowles φοράει τις γαλότσες του, πηγαίνει στον 200 ετών στάβλο του στην κορυφή ενός λόφου στο Worchestershire, 200 χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου, και ανοίγει τη βαριά ξύλινη πόρτα. Μέσα, οι αγελάδες του ανεβάζουν δεδομένα στο cloud.

Κάθε ζώο έχει στο στομάχι του έναν αισθητήρα, ο οποίος επικοινωνεί μέσω Wi-Fi με ένα πρόγραμμα που βοηθάει τον Knowles να παρακολουθεί την υγεία και την ευημερία του κοπαδιού του. Αν μία αγελάδα αρρωστήσει, το σύστημα στέλνει e-mail στον κτηνίατρο μέρες πριν η αρρώστια γίνει εμφανής. Αν έχει κάψες, ο κτηνοτρόφος και το προσωπικό του ενημερώνονται μέσω sms. «Οι αγελάδες θέλουν πολλή δουλειά», εξηγεί ο Knowles. «Η τεχνολογία διευκολύνει κάπως την κατάσταση».

Η φάρμα Hollings Hill του Knowles είναι μία από τις 350 σε 23 χώρες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της αυστριακής startup SmaXTec για να παρακολουθούν τα ζώα τους. Λειτουργεί ως εξής: Ενας αισθητήρας 220 γραμμαρίων διαστάσεων περίπου όσο ένα χοτ ντογκ, σπρώχνεται στο στόμα της αγελάδας με μια μεταλλική ράβδο, κατεβαίνει στον λαιμό της και καταλήγει στο πρώτο από τα τέσσερα στομάχια της. Η μπαταρία του διαρκεί τέσσερα χρόνια, όσα και τα παραγωγικά χρόνια μιας αγελάδας γαλακτοπαραγωγής. Η συσκευή μεταδίδει ανά λεπτό δεδομένα όπως το pH του στομαχιού του ζώου, τη θερμοκρασία του, το πόσο κινείται, την ποσότητα νερού που έχει πιει. Ένας σταθμός βάσεως στον στάβλο συλλέγει τα δεδομένα, προσθέτει αναλύσεις της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας και υγρασίας, και ανεβάζει τις πληροφορίες στο cloud.

Τα τελευταία έξι χρόνια που η SmaXtec προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, οι αισθητήρες της έχουν μπει στα στομάχια 15.000 αγελάδων. Με αυτόν τον τρόπο, κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι διαθέτουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης να να μειώσουν τις μεταδοτικές ασθένειες ανάμεσα στα ζώα. «Είναι ευκολότερο να εκτιμήσεις την κατάσταση μέσα από την αγελάδα, παρά στο εργαστήριο», εξηγεί ο Stefan Rozenkranz, συνιδρυτής της SmaXtec.

Με 90 εκατομμύρια αγελάδες στις φάρμες όλου του κόσμου, η αγορά είναι τεράστια. Η SmaXtec αναζητά πελάτες σε μονάδες βιομηχανικής κτηνοτροφίας στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, όπου συναντά κανείς κοπάδια των 25.000. Η εταιρεία αναλαμβάνει τα έξοδα του εξοπλισμού και της δικτύωσης, περίπου 600 δολάρια συν 75 έως 400 δολάρια ανά αγελάδα, και χρεώνει 10 δολάρια το μήνα ανά ζώο για τις υπηρεσίες της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider