Δεν μπορεί να «καθαρίσει» το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν μπορεί να «καθαρίσει» το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Έξι μήνες μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στη FIFA που συντάραξε τον ποδοσφαιρικό κόσμο και οδήγησε στη σύλληψη 14 αξιωματούχων της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο στόχαστρο των αρχών μπήκαν άλλα 16 άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Αξιωματούχοι της FIFA συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Ζυρίχη με στόχο να σχεδιάσουν το πώς θα «καθαρίσουν» το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ωστόσο η ελβετική αστυνομία είχε άλλα σχέδια: Συνέλαβε μερικούς από τους αυτοαποκαλούμενους μεταρρυθμιστές σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στο οικονομικό κέντρο της πόλης. Σε βάρος τους, οι αμερικανικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα, καθώς τους βαρύνουν υποψίες για δωροληψία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τηλεοπτικά δικαιώματα αγώνων.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η ελβετική αστυνομία εισέβαλε στο ξενοδοχείο Baur au Lac οι επισκέπτες του οποίου πληρώνουν και μέχρι 4.000 δολάρια τη νύχτα για να απολαύσουν την ποιότητα φιλοξενίας και τη θέα της λίμνης της Ζυρίχης που προσφέρει. Στόχος τους ήταν δύο αντιπρόεδροι της FIFA. Ο ένας ήταν ο Juan Angel Napout, πρόεδρος της Conmebol της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Νοτίου Αμερικής και ο άλλος ο Alfredo Hawit πρόεδρος της Concacaf, της αντίστοιχης συνομοσπονδίας για τη Κεντρική και Βόρεια Αμερική.

Όταν τον Μάιο στο ίδιο ακριβώς ξενοδοχείο έγιναν οι πρώτες συλλήψεις αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο που περιελάμβανε δύο γενιές αξιωματούχων του ποδοσφαίρου στη Νότια και τη Κεντρική Αμερική και περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες για τηλεοπτικά δικαιώματα και συμβόλαια προώθησης.

Ο Hawit μάλιστα έγινε πρόεδρος της συνομοσπονδίας μετά τη δίωξη του προκατόχου του για διαφθρά. Κατηγορείται ότι μετά τις 27 Μαίου –όπου έγιναν και οι πρώτες συλλήψεις αξιωματούχων στις ΗΠΑ- ζήτησε από συνεργάτη του να φτιάξει πλαστά έγγραφα, να αποκρύψει δωροδοκίες και να ψευδορκήσει.

Διώξεις ασκήθηκαν επίσης κατά του Del Nero, προέδρου της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CBF), αλλά και του προκατόχου του οι οποίοι είναι επίσης μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

Πλέον έχουν κατηγορηθεί 39 άτομα και δύο εταιρείες μάρκετινγκ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με τους 12 από αυτούς να έχουν δηλώσει ένοχοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider