Νέα βουτιά του πετρελαίου «βλέπει» η Goldman Sachs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα βουτιά του πετρελαίου «βλέπει» η Goldman Sachs

Απίθανη φαίνεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών του OPEC για την συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου κατά την συνάντησή τους στις 30 Νοεμβρίου αναφέρει η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η τιμή του αργού θα υποχωρήσει στα 40 με 45 δολάρια το βαρέλι.

«Η έλλειψη προόδου στην εφαρμογή πλαφόν στην παραγωγή και η αυξανόμενη ένταση μετά των παραγωγών του OPEC υποδεικνύουν ότι η πιθανότητα συμφωνίας είναι πάρα πολύ μικρή», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman σε σημείωμα τους. Τα εμπόδια που σηκώνονται για την επίτευξη συμφωνίας είναι μεγάλα σημείωσε ο Greg Sharenow, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco.

Τα κράτη-μέλη του OPEC θα συναντηθούν στη Βιέννη για να συμφωνήσουν στην πρώτη περικοπή παραγωγής την τελευταία οκταετία και για να συνεννοηθούν το πώς θα πείσουν άλλους παραγωγούς όπως η Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτή. Την Δευτέρα το αργό υποχώρησε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι αφού οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου απέτυχαν να αποδώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί η παραγωγή πετρελαίου και θα σταθεροποιηθούν οι τιμές.

«Η έλλειψη συμφωνίας έχει πιέσει τις τιμές προς τα κάτω με τα θεμελιώδη του πετρελαίου να υποδεικνύουν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 40 δολάρια το βαρέλι αν ο OPEC αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία», γράφουν οι αναλυτές της Goldman.

Ακόμη και αν ο φόβος της πτώσης των τιμών οδηγήσει το γκρουπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σε μια συμφωνία, οι πιθανότητες να μειωθούν τα αποθέματα πετρελαίου είναι ελάχιστες, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ωστόσο κορυφαίοι αξιωματούχοι του OPEC, δηλώνουν ότι ο οργανισμός και άλλοι παραγωγοί βρίσκονται στην πορεία του να πραγματοποιήσουν μια συμφωνία που θα συγκρατήσει την παγκόσμια παραγωγή.

Και τα 14 μέλη του OPEC καθώς και αντίπαλοι παραγωγοί όπως η Ρωσία έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε στο Bloomberg o γ.γ. του OPEC Mohammed Barkindo. Ακομη και το Ιράκ που έχει απαιτήσει να εξαιρεθεί από την συμφωνία και έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή θα παίξει τον ρόλο του, πρόσθεσε ο κ. Barkindo.

Σε κάθε περίπτωση ο OPEC έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο να καθορίσει όριο παραγωγής αλλά και να επιβλέψει την τήρηση αυτού του ορίου. Παρότι η αγορά πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί τα αποθέματα παραμένουν υψηλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider