Πώς ένα πιάτο Μπορς εξηγεί τη σημερινή ρωσική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ένα πιάτο Μπορς εξηγεί τη σημερινή ρωσική οικονομία

Καλωσήρθατε στο Μπιλιμπίνο, μια μικρή πόλη στη βορειοανατολική εσχατιά της Ρωσίας, πιο κοντά στην Αλάσκα παρά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Εκτός από τις θερμοκρασίες που τον χειμώνα πέφτουν στους -37 βαθμούς Κελσίου και τις τεράστιες αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν για να πάνε οπουδήποτε, οι 5.453 κάτοικοι του Μπιλιμπίνο έχουν ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσουν: πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο για να μαγειρέψουν το πιο συνηθισμένο, και δημοφιλές σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, φαγητό: τη σούπα Μπορς.

Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Μεταρρύθμισης που εδρεύει στη Μόσχα, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 17 πόλεις σε όλη τη χώρα, δείχνει ότι τα παντζάρια, το βοδινό, οι πατάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά που χρειάζεται ένας κάτοικος του Μπιλιμπίνο για να μαγειρέψει μία κατσαρόλα Μπορς, θα του στοιχίσουν 628 ρούβλια (9 ευρώ). Στη Μόσχα το αντίστοιχο ποσό είναι 149 ρούβλια (2,15 ευρώ) και στο Νίζνι Νόβγκοροντ μόλις 63 ρούβλια, δέκα φορές μικρότερο από ό,τι στο Μπιλιμπίνο.

Αυτή η πόλωση στο κόστος ζωής στρέφει τον προβολέα στην οικονομία δύο ταχυτήτων της χώρας. Ενώ ο μέσος όρος της ανεργίας είναι μόλις 5%, σε ορισμένες περιοχές της χώρας ξεπερνάει το 30%. Οι διαφορές στις τιμές εντός της αχανούς ρωσικής επικράτειας είναι τόσο μεγάλες, που η κεντρική τράπεζα αναζητεί νέους τρόπους ανάλυσής τους, προκειμένου να μετράει τον πληθωρισμό. Κάτι που είναι απαραίτητο στη σημερινή Ρωσία, που περνάει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια οικονομική κρίση της εποχής Putin, χωρίς να υπάρχει σχέδιο ανάκαμψης.

Κυβερνήτης της επαρχίας Τσουκότκα, στην οποία ανήκει το Μπιλιμπίνο, ήταν μέχρι το 2008 ο Roman Abramovich, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Αν και μετά την παραίτησή του δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά την περιοχή, στο Μπιλιμπίνο δεν υπάρχει καμία αλυσίδα σουπερμάρκετ και όλα τα προϊόντα ταξιδεύουν ως εκεί με αεροπλάνο.

Ο Nikolay Mironov, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Μεταρρύθμισης, θεωρεί ότι η κατάσταση στο Μπιλιμπίνο δεν διαφέρει πολύ από εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα έξι εκατομμύρια κατοίκων της ρωσικής Άπω Ανατολής. «Όσο απομακρύνεσαι, τόσο λιγοστεύει η ποικιλία και αυξάνονται οι τιμές. Είναι πολλά τα υλικά που πρέπει να ταξιδέψουν στο Μπιλιμπίνο για να φας Μπορς. Βατόμουρα και ελάφι είναι η οικονομική επιλογή για την περιοχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider