Αδύναμο ευρώ στον ορίζοντα… βλέπουν οι traders

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδύναμο ευρώ στον ορίζοντα… βλέπουν οι traders

Οι traders που προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις ευρώ βασίζονται σε μια κοινή παραδοχή: Πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται.

Μετά από αρκετούς «περιπετειώδεις» μήνες, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε τελικά κάτω από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Δεκέμβριο, καθώς και σχεδόν ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της Fed. Οι traders έχουν ήδη αρχίσει να ποντάρουν σε ένα αδύναμο ευρώ.

Το ίδιο σκηνικό είχε λάβει χώρα και μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Δεκέμβριο του 2015. Ήταν τότε που οι ανακοινώσεις του Mario Draghi για νέα δράση της ΕΚΤ αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών των αγορών.

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απογοήτευσης», σχολιάζει ο Jordan Rochester, στρατηγικός αναλυτής της Nomura Holdings. «Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως για την ώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο του tapering (σταδιακή μείωση του μηνιαίου ύψους των αγορών ομολόγων). Το γεγονός και μόνο αυτό αρκεί για να αποκλειστεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πιθανότητα ανόδου του ευρώ», εξηγεί.

Ο Rochester προβλέπει πως το ενιαίο νόμισμα θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,05 δολαρίων φέτος. Την Τρίτη το ευρώ διαπραγματεύεται πέριξ των 1,0881 δολαρίων. Εάν οι προβλέψεις του αναλυτή της Nomura επαληθευτούν, τότε το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των χαμηλών του περασμένου Δεκεμβρίου, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που η ΕΚΤ αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο του 2015.

Η συζήτηση περί tapering

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 20 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Mario Draghi κατέστησε σαφές πως ένας απότομος και ξαφνικός τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι εξαιρετικά απίθανος. Ο κεντρικός τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα παραταθεί και πέραν του Μαρτίου του 2017, οπότε και εκπνέει.

Οι δηλώσεις του Mario Draghi «ανάγκασαν» το ευρώ να «ξεφύγει» λίγο από το στενό εύρος των 1,0952 – 1,1366 δολαρίων, στο οποίο είχε σχεδόν «κολλήσει» καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

«Υπάρχουν προσδοκίες για το ευρώ, αλλά, όπως είναι φυσικό, συνοδεύονται από μεγάλες επιφυλάξεις», σχολιάζει ο George Saravelos, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, αρμόδιος για θέματα που αφορούν στην αγορά συναλλάγματος και γνωστός ως ένας από τους απαισιόδοξους αναλυτές που ασχολούνται με το ευρώ.

«Η πρόβλεψη μας για το ευρώ είναι αρκετά απαισιόδοξη (bearish), αφού εκτιμούμε πως θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,05 δολαρίων ως τα τέλη του τρέχοντος έτους», σημειώνει ο ίδιος.

Όσο όμως σημαντικές είναι οι προθέσεις της ΕΚΤ για το προσεχές μέλλον, άλλο τόσο καθοριστικά είναι και τα σχέδια της Fed για τη διαμόρφωση της επιτοκιακής της πολιτικής. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κεντρική αμερικανική τράπεζα είχε προαναγγείλει τέσσερις γύρους αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου για το 2016. Κι όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν έμεινε τελικά πιστή στις εξαγγελίες της, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας για τη διατύπωση προβλέψεων αναφορικά με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

Όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε το Bloomberg, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed τον Δεκέμβριο ανέρχεται στο 71%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου.

Στο μυαλό των hedge funds

Οι πιο ισχυροί «παίκτες» της βιομηχανίας των hedge funds αύξησαν τις short τοποθετήσεις έναντι του ευρώ στα επίπεδα των 109.268 συμβολαίων.

Oι traders ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να θωρακιστούν έναντι μιας πιθανής βίαιης πτώσης του ενιαίου νομίσματος.

Μια ακόμη κινητήριος δύναμη – που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση το ευρώ – είναι και οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Όπως εξηγεί ο Luke Hickmore, manager επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management, «οι αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του ευρώ».

Ο Hickmore θεωρεί δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο, ενώ, όπως δηλώνει, «δεν θα αποτελούσε καμία έκπληξη» για εκείνον «μια πτώση του ευρώ στα επίπεδα των 1,06 δολαρίων φέτος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider