Η άδεια λύνει το παραγωγικό πρόβλημα της Νότιας Κορέας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η άδεια λύνει το παραγωγικό πρόβλημα της Νότιας Κορέας

Μετά από 16 χρόνια στη διαχείριση κεφαλαίων σε μερικές από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας, ο Park Sung-Jin χρειαζόταν ένα διάλειμμα. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 48χρονος κορεάτης αποφάσισε να κάνει κάτι που θεωρείται ταμπού σε μια από τις χώρες με τους πιο σκληρά εργαζόμενους του κόσμου: να ζητήσει άδεια δύο μηνών.

Ελπίζοντας να επανασυνδεθεί με τις θρησκευτικές ρίζες του, ο Park επισκέφτηκε διάφορα μοναστήρια της υπαίθρου ώστε να περάσει τις μέρες του διαβάζοντας τη βίβλο και άλλα χριστιανικά κείμενα.

Επιστρέφοντας στη δουλειά του μετά την δίμηνη περιπλάνησή του έπιασε δουλειά στη Mirae Asset Securities Co. ως διαχειριστής ενός κεφάλαιου ύψους 8 δισ. Σύμφωνα με τον ίδιο ο χρόνος που πέρασε μακριά από την εργασία του κατάφερε να τον κάνει πιο αποτελεσματικό φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα στη δουλειά του.

«Οι πεποιθήσεις που μπόρεσα να οικοδομήσω αυτή την περίοδο απουσίας μου από την δουλειά κατάφεραν να με βοηθήσουν να επικεντρωθώ σε σωστές αποφάσεις» ανέφερε ο Park, ο οποίος κατείχε προηγουμένως ανώτερες διοικητικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι Meritz Securities Co. και Samsung Asset Management Co. «Όταν ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πάρει την άδεια που χρειάζεται πραγματικά τότε αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον ίδιο αλλά ούτε και για την εταιρεία» υπογραμμίζει ο Park.

Η μεγάλου χρονικού διαστήματος άδεια είχε χάσει το στίγμα της στη Νότια Κορέα, της οποίας ο πληθυσμός κατέγραψε τις περισσότερες ώρες εργασίας το 2015 από όλες τις χώρες εκτός από δύο του ΟΟΣΑ.

Πλέον οι επιχειρήσεις και οι φορείς χάραξης πολιτικής, θορυβημένοι από την μείωση της παραγωγικότητας και τα πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να διευκολύνουν ή και να παροτρύνουν τους εργαζόμενους να πάρουν μια μεγάλης διάρκειας άδεια, ώστε να ενισχύσουν εντέλει την παραγωγικότητά τους.

Η Samsung Electronics Co., η μεγαλύτερη εταιρεία της Κορέας, δημιούργησε πρόσφατα ένα προαιρετικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής άδειας ενός έτους για τους υπαλλήλους που μετρούν στην εταιρεία τρία ή και περισσότερα χρόνια. Η KT Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, προσφέρει άδεια έξι μηνών στους υπαλλήλους που συμπληρώνουν 10 χρόνια εργασίας στην εταιρεία, μαζί με έως και δύο χρόνια άδεια ανατροφής τέκνου, δύο φορές μεγαλύτερη δηλαδή από αυτή που κατοχυρώνει ο νόμος.

Χάρη στην ενημερωτική εκστρατεία της κυβέρνησης για την εξισορρόπηση μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, μάλιστα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφηκε ρεκόρ αιτήσεων γονικής άδειας των Κορεατών.

«Τέτοιου είδους αλλαγές συνήθως χρειάζονται χρόνο για να παρουσιάσουν αποτελέσματα, αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως πρόκειται για μια καλή αρχή η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της κυβέρνησης» δήλωσε ο Kang Joong-Koo, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών LG της Σεούλ. «Η γήρανση του πληθυσμού που φαίνεται από τα δημογραφικά στοιχεια σε συνδυασμό με την πτώση των ποσοστών γεννήσεων είναι από τις πιο σοβαρές απειλές για την ανάπτυξη», προσθέτει.

Φυσικά, η εν λόγω άδεια δεν είναι χωρίς κόστος. Περιλαμβάνει συμβιβασμούς και για τα δύο εμπλεκόμενα μέλη, εργαζόμενους και εταιρείες, με την ελπίδα ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά την επιστροφή τους στην εταιρεία.

Ο Eugene Boo, ο οποίος αποφάσισε να απουσιάσει δύο χρόνια από την εργασία του για να μεγαλώσει το πρώτο του παιδί προτείνει στους συναδέλφους του να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, στην περίπτωση, όμως, που το χρειάζονται πραγματικά για το καλό της οικογένειάς τους ή της προσωπικής τους εξέλιξής.

«Παρ 'όλα τα οφέλη της, μια τέτοια μακροχρόνια άδεια, εξακολουθεί να αποτελεί ένα κενό στο βιογραφικό σας, αναφέρει ο σαραντάχρονος Boo, ο οποίος σπούδασε την αγγλική γλώσσα και φιλολογια όσο απείχε από τον εργασιακό στίβο και εντάχθηκε σε μια από τις πιο παραγωγικές ομάδες της ΚΤ, όταν επέστρεψε τον Σεπτέμβριο. «Όποιος αποφασίζει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο πρέπει να έχει έναν σαφή σκοπό κατά την έξοδό του».

Παρόλα αυτά, οι Κορεάτες που παίρνουν γονική άδεια για την ανατροφή των παιδιών τους - ο πιο συνηθισμένος λόγος για μακροχρόνια διαλείμματα από την εργασία- εξακολουθούν να αποτελούν μια μικρή μειοψηφία του εργατικού δυναμικού. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που χρησιμοποίησαν το δικαίωμα της απουσίας για μεγάλη χρονική περίοδο από την εργασία τους από το 2001 ήταν περίπου 573.000 εργαζόμενοι, μόλις δηλαδή το 2,2% του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Παρόλα αυτά, το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Το ποσοστό των ανδρών που επέλεξαν να πάρουν γονική άδεια έφτασε στο 52% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες αυξήθηκε κατά 2%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της Κορέας.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την πρακτική αυτή με την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για τους άνδρες εργαζομένους που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μακροχρόνια απουσία από την εργασία τους. Έχει μάλιστα σχηματιστεί κι ένας Συνασπισμός Εξισορρόπησης Εργασίας και Προσωπικής ζωής στον οποίο συμμετέχουν όλο και περισσότερες επιχειρηματικές ενώσεις.

Ο Ko Kyu-Youn, ένας 39χρονος αντικριστής στην ΚΕΒ Hana Bank στη Σεούλ, αναφέρει πως η άδεια ανατροφής τέκνου είναι πλέον ευρέως αποδεκτή, ακόμη και στον τραπεζικό κλάδο της Νότας Κορέας. «Η τράπεζα ήταν πλήρως υποστηρικτική», αναφέρει ο Κο, ο οποίος πήρε άδεια επτά μηνών κατά την γέννηση του πρώτου του παιδιού και άλλους 16 μήνες κατά την γέννηση του δεύτερου.

Το να πείσει τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν άλλωστε αποτελεί προτεραιότητα και για την ίδια την κυβέρνηση. Με το ποσοστό των Κορεατών ηλικίας 65 ετών και άνω να προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστεί φτάνοντας το 40% το 2060, η χώρα χρειάζεται περισσότερα μωρά για να διατηρήσει ενεργή την οικονομία των 1,4 τρισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γεννήσεις στην Κορέα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000, έτος που ξεκίνησε η συλλογή τέτοιου είδους δημογραφικών στοιχείων από την στατιστική υπηρεσία. Σε επίπεδα ρεκόρ βυθίστηκαν όμως και οι γάμοι.

Εν τω μεταξύ η παραγωγικότητα παρά την φήμη της εργασιομανούς που έχει η χώρα, παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό ανιαρή. Η Κορέα κατατάσσεται στην 28η θέση μεταξύ των 38 εθνών που παρακολουθούνται από τον ΟΟΣΑ με βάση την οικονομική παραγωγή ανά ώρα εργασίας το 2014, παράγει δηλαδή το μισό σε σχέση με τους εργαζόμενους των ΗΠΑ.

Κι ενώ επίσημα στοιχεία δε υπάρχουν, τα ανεπίσημα που σχετίζονται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά την επιστροφή τους από μακροχρόνια άδεια, αποδεικνύουν πως η απουσία τους είχε μόνο θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητά τους, σύμφωνα με τον Kang Min-Jung, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Κορέας.

«Έχω μιλήσει με πολλές εταιρείες που προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα για να εξισορροπήσουν την εργασία και την προσωπική ζωή των εργαζομένων και όλες ισχυρίζονται πως ενίσχυσαν κατά πολύ την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους», δήλωσε ο Kang. «Επιπλέον οι υπάλληλοί τους έγιναν πιο πιστοί, ετκιμώντας το προνόμιο που τους προσέφερε η εταιρεία».

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος μου έδωσε την άδειά του, χωρίς δισταγμό. Στο μέλλον κι εγώ θα αντιμετωπίσω τους υπαλλήλους μου με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε ο Park μετά τους δύο μήνες απουσίας τους. «Η εταιρική κουλτούρα αλλάζει και θα συμμετέχω κι εγώ σ αυτό» καταλήγει ο Park.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider