Η Ίντερ ψάχνει το γκολ στα κέρδη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ίντερ ψάχνει το γκολ στα κέρδη

Απέχει 13 θέσεις από την κορυφή της Serie A, και 60 εκατομμύρια ευρώ από την οικονομική εξυγίανση. Και αν ο πρώτος στόχος δεν φαίνεται εφικτός όπως παίζει φέτος η ομάδα, ο δεύτερος είναι ένα στοίχημα που η Ίντερ δείχνει αποφασισμένη να κερδίσει.

Η ομάδα του Μιλάνου, 18 φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας και τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, το 2014 είχε ζημιές 140 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρός της, Michael Bolingbroke, εκπόνησε πενταετές πλάνο κερδοφορίας το οποίο, δύο χρόνια αργότερα, δείχνει να αποδίδει: την Παρασκευή η Ίντερ θα ανακοινώσει ζημιές 60 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2015-16.

Ο κινεζικός εμπορικός κολοσσός Suning Corp. πείστηκε από το σχέδιο του Bolingbroke και τον περασμένο Ιούλιο πλήρωσε 270 ευρώ για να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Τί ζήτησαν οι νέοι ιδιοκτήτες της Ίντερ από τον πρόεδρο; «Θέλουμε μόνιμη παρουσία στο Champions League. Θέλουμε να έχετε έσοδα. Το πλάνο σας λέει ότι μέσα σε τρία χρόνια θα είστε κερδοφόροι; Τέλεια. Ξεκινήστε».

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα, ιδιαίτερα μετά το φετινό ξεκίνημα της ομάδας. Η Ίντερ έχει χάσει την έξοδο στο Champions League (και τα χρήματα που τη συνοδεύουν) τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και φέτος βρίσκεται στην 14η θέση της Serie A, 10 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους.

Οι ιταλικές ομάδες δεν έχουν τα ίδια έσοδα με τους αντιπάλους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Μίλαν, για παράδειγμα, έχασε κοντά στα 100 εκατ. ευρώ πέρυσι και άλλα τόσα πρόπερσι. Η Ρόμα έχασε 69 εκατ. πέρυσι. Οι περισσότερες δεν έχουν ιδιόκτητα γήπεδα, οι τηλεοπτικές συμφωνίες δεν είναι ιδιαίτερα επικερδής, ενώ έχουν ξοδευτεί υπερβολικά πολλά χρήματα σε μεταγραφές.

Τόσο η Ίντερ όσο και η Ρόμα έχουν τιμωρηθεί από την UEFA για το μέγεθος των ζημιών τους. Τα δύο τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα της Ίντερ, ο Joao Mario και ο Gabriel Barbosa, που αποκτήθηκαν έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο φετινό Europa League. Ενώ η ομάδα θα πρέπει να πουλήσει αρκετούς παίκτες για να ισορροπήσει το κόστος.

Η κινεζική βοήθεια

Η Suning, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια και περισσότερα από 1.500 καταστήματα στην Κίνα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο θέμα των χορηγιών. Ο Bolingbroke (στην επάνω φωτογραφία, με στελέχη της Suning) αναμένει έσοδα 20 εκατ. ευρώ ετησίως από τις επαφές των νέων ιδιοκτητών στην κινεζική αγορά. Τον Νοέμβριο, μάλιστα, η ομάδα θα ανοίξει κατάστημα στην πόλη Nanjing, έδρα του εμπορικού κολοσσού.

Βέβαια η Suning μπορεί να βοηθήσει μέχρι ενός σημείου, καθώς η UEFA έχει αυστηρούς κανόνες. Για παράδειγμα, η Suning δεν μπορεί να αγοράσει ακριβούς παίκτες για την κινέζικη ομάδα της, την Jiangsu Suning, και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ίντερ. Ούτε μπορεί να χορηγήσει η ίδια την ιταλική ομάδα. Μπορεί όμως να της βρει άλλους χορηγούς.

Ο Bolingboke, πρώην διευθυντής οικονομικών στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναζητεί τώρα τρόπους να γεμίσει τις 80.000 θέσεις του Σαν Σίρο, του μεγαλύτερου γηπέδου στη Serie A. Η Ίντερ συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 45.000 φιλάθλους ανά αγώνα, τους περισσότερους στην Ιταλία, αλλά 35.000 θέσεις παραμένουν άδειες. Για να φέρει περισσότερο κόσμο, η ομάδα ακολουθεί το σχέδιο που ο Bolingbroke είχε εφαρμόσει στην Αγγλία: μια καμπάνια αναζήτησης νέων οπαδών, που να διαμένουν το πολύ 90 λεπτά μακριά από το στάδιο.

Όλα αυτά βέβαια, δεν θα έχουν νόημα αν η μπάλα δεν μπαίνει στο πλεκτό. «Όλα εξαρτώνται από τις νίκες», λέει ο Bolingbroke. «Αν δεν κερδίζουμε, το σχέδιο θα αποτύχει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider