Οι baby boomers δεν αγοράζουν πια σπορ αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι baby boomers δεν αγοράζουν πια σπορ αυτοκίνητα

Οι άνδρες που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1946 και το 1964, οι οποίοι στατιστικά αγοράζουν τα περισσότερα σπορ αυτοκίνητα, στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα: γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διπλώνεσαι σαν ακορντεόν για να κάτσεις πίσω από το τιμόνι μιας Corvette ή μιας Porsche. «Όταν μπαίνεις στα 60 σου, η άνεση γίνεται πιο σημαντική», σχολιάζει ο Eric Noble, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας CarLab. «Τα σπορ αυτοκίνητα δεν χάνονται, αλλά η αγορά οπωσδήποτε θα συρρικνωθεί».

Οι γενιές που παραλαμβάνουν τη σκυτάλη δεν αναμένεται να βελτιώσουν την κατάσταση, Η Γενιά Χ, που σήμερα είναι 35-50 ετών, είναι μικρότερη αριθμητικά από τους baby boomers. Ενώ τα παιδιά των baby boomers, οι αποκαλούμενοι Millennials, δεν βγάζουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν μια Mustang που ξεκινάει από τα 25.000 δολάρια, πόσο μάλλον μια Corvette Z06 που ξεπερνά τα 100.000.

Αυτόν τον μήνα η Ford κατέβασε ρολά για μία εβδομάδα στο εργοστάσιο των Mustang, καθώς οι ετήσιες πωλήσεις έπεσαν κατά 9%. Φέτος οι baby boomers αποτέλεσαν το 40% των αγοραστών Mustang, ενώ τρία χρόνια πριν ήταν το 50%. Αλλά και οι πωλήσεις των Camaro και των Corvette είναι πεσμένες φέτος, κατά 11% και 14% αντίστοιχα.

Στροφή στα γρήγορα SUV

Η στρατηγική των αμερικάνικων εταιρειών είναι να προσελκύσουν νέους αγοραστές με οικονομικότερα σπορ μοντέλα. Η Porsche, από την άλλη μεριά, διαπιστώνει ότι το κοινό που αγόραζε τα κουπέ της τώρα προτιμά τα SUV. «Ένα SUV που ταιριάζει στον τρόπο ζωής των baby boomers, αλλά διατηρεί κάποια σπορ στοιχεία, είναι καλύτερη επιλογή από ένα καθαρά σπορ αυτοκίνητο», επισημαίνει η Jessica Caldwell, αναλύτρια στην ιστοσελίδα αγοράς αυτοκινήτων Edmunds.com.

Ενώ οι πωλήσεις σπορ αυτοκινήτων Porsche μειώθηκαν κατά 8% φέτος και το 2015, εκείνες του SUV Macan ανέβηκαν κατά 30% και το έφεραν στην πρώτη θέση των best seller της γερμανικής εταιρείας. Τα «ενισχυμένα» SUV παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση επίσης στη BMW και τη Mercedes Benz. Το AMG GLS63 της Mercedes, για παράδειγμα, είναι ένα επταθέσιο θηρίο με κινητήρα που βγάζει 577 άλογα και τιμή που αρχίζει από τα 124.000 δολάρια. Είναι ακριβώς το σπορ στοιχείο που θέλει στη ζωή του εκείνος που διαθέτει τα χρήματα, αλλά έχει αφήσει πίσω του την κρίση της μέσης ηλικίας και δεν μπορεί να πια να μπει σε ένα χαμηλό διθέσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider