Οι Κινέζοι παίρνουν διαζύγιο για να… αγοράσουν σπίτι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κινέζοι παίρνουν διαζύγιο για να… αγοράσουν σπίτι

Πριν κάποιους μήνες, ο κύριος και η κυρία Cai, πήραν διαζύγιο όχι για προσωπικούς αλλά για… επενδυτικούς λόγους: ήθελαν να αγοράσουν ένα (ακόμη) σπίτι.

Το εύπορο ζευγάρι από τη Σανγκάη ήθελε να επενδύσει στην αγορά ακινήτων αγοράζοντας ένα καινούργιο διαμέρισμα έναντι 532.000 δολαρίων –επιπλέον των τριών ακινήτων που έχει ήδη στην κατοχή του. Εν μέσω φόβων, όμως, για φούσκα στην αγορά ακινήτων στην Κίνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις αγορές ακινήτων για όσους έχουν ήδη περιουσία στο όνομά τους.

Έτσι, το ζευγάρι χώρισε τον Φεβρουάριο προκειμένου να «ξεγελάσει» τη νομοθεσία και να μπορέσει να αγοράσει το ακίνητο που είχε «βάλει στο μάτι». «Γιατί να ανησυχούμε για το διαζύγιο; Είμαστε τόσο καιρό παντρεμένοι», σχολιάζει ο Cai. «Αν δεν αγοράσουμε αυτό το ακίνητο, χάνουμε την ευκαιρία να γίνουμε πλούσιοι», εξομολογείται ο ίδιος.

Η αγορά ακινήτων στην Κίνα γνωρίζει μεγάλη άνθηση τον τελευταία χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, τη μεγαλύτερη υπερθέρμανση παρουσιάζουν το Πεκίνο και η Σανγκάη, όπου οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά ετών. Μετά την επιβολή των περιορισμών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, παρατηρήθηκε κάποια υποχώρηση των τιμών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας.

«Τα αποτελέσματα των περιορισμών θα φανούν σε 2-3 μήνες από σήμερα, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση τα κεφάλαια θα εξακολουθούν να κατευθύνονται στην αγορά ακινήτων που αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές», εξηγεί η Xia Dan από την Bank of Communications. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το πρώτο εννεάμηνο του 2016, η μέση τιμή των κατοικιών αυξήθηκε κατά 30% στις μεγάλες πόλεις όπως η Σανγκάη και κατά 13% στις μικρότερες κινεζικές πόλεις.

Πιο ακριβή η γη από τα ακίνητα

Στην εκτίναξη των τιμών έχουν παίξει μεγάλο ρόλο και οι δημοπρασίες γης από την κυβέρνηση. Τον Ιούνιο 2016, 196 εισηγμένοι κατασκευαστικοί όμιλοι της Κίνας είχαν συσσωρεύσει χρέη ύψους 3 τρισ. γουάν, από 1,3 τρισ. γουάν τρία χρόνια νωρίτερα. Σε πολλές πόλεις, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο γης έχει ξεπεράσει την τιμή του τετραγωνικού μέτρου ακινήτου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Κινέζοι, «το αλεύρι έχει γίνει πιο ακριβό από το ψωμί».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις στρεβλώσεις χωρίς να προκαλέσει σοκ στην αγορά. Το έργο τους όμως επιδεινώνεται και από την έντονη ανισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στα μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα. Στα πρώτα, η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση καλπάζει, ενώ στις μικρές πόλεις ισχύει το αντίθετο.

Στο στόχαστρο οι διεφθαρμένοι κατασκευαστές

Μια άλλη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι να πατάξει τη διαφθορά μεταξύ των κατασκευαστών που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή φούσκα. Στις αρχές του μήνα, το Υπουργείο Στέγασης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα σε 45 κατασκευαστές και μεσιτικά γραφεία που εμπλέκονται σε παραπλανητική διαφήμιση και παράνομες δραστηριότητες που επιδεινώνουν την υπερθέρμανση της αγοράς.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο, βέβαια, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως σχολιάζει σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank AG, μια μείωση στις τιμές των ακινήτων στην Κίνα κατά 10% σημαίνει ζημίες ύψους 36 δισ. δολαρίων για τους κατασκευαστές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι καταναλωτικές δαπάνες, αφού οι Κινέζοι έχουν λάβει δάνεια για να αγοράσουν τα ακίνητα. «Ο μακροοικονομικός κίνδυνος είναι τεράστιος», σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Δεν φαίνεται κατάρρευση στον ορίζοντα

Παρά τους κινδύνους, η αγορά ακινήτων της Κίνας δεν φαίνεται να κινδυνεύει από κατάρρευση. Οι τράπεζες δεν έχουν καταφύγει στα ενυπόθηκα δάνεια –όπως έγινε στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα την κρίση του 2008– και παρά την αύξηση των στεγαστικών δανείων, τα δάνεια των ιδιωτών στην Κίνα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ποτέ δεν χάνει από την αγορά ακινήτων», δηλώνει ο Cai αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών τις δύο τελευταίες δεκαετίες: από λίγες χιλιάδες γουάν που κόστιζε το τετραγωνικό μέτρο σήμερα έχει φτάσει τα 100.000 γουάν. «Έχουν πέσει ποτέ οι τιμές; Όχι!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider