Χάνει το παιχνίδι η νέα κονσόλα της Nintendo

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάνει το παιχνίδι η νέα κονσόλα της Nintendo

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές της Nintendo Co. μετά τη παρουσίαση της νέας πλατφόρμας τυχερών παιχνιδιών Switch της εταιρείας, η οποία μάλλον δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές.

Η πολυαναμενόμενη συσκευή, η οποία επιτρέπει στους παίκτες να παίζουν και από το σπίτι και εν κινήσει, παρουσιάστηκε σε ένα βίντεο τριών λεπτών το οποίο κυκλοφόρησε αργά τπ βράδυ της Πέμπτης. Η εταιρεία με έδρα το Κιότο της Ιαπωνίας έδειξε πως οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα πολυκονσόλα, παρουσιάζοντας σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο τα πλεονεκτήματα και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της. «Είναι μια απογοητευτική κονσόλα», δήλωσε ο Amir Anvarzadeh, επικεφαλής της BGC Partners Inc με έδρα την Σιγκαπούρη. «Δεν ενισχύει την εμπειρία του παιχνιδιού, όταν ειδικά κάθε παίκτης έχει ένα smartphone στην τσέπη του».

Βέβαια η Nintendo παρουσίασε και πολλούς τίτλους παιχνιδιών που θα περιλαμβάνει η νέα κονσόλα, συμπεριλαμβανομένων των Zelda, Super Mario, Mario Kart και ένα παιχνίδι μπάσκετ. Ανέφερε μάλιστα πως η νέα κονσόλα που αρχικά έφερε το όνομα NX, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, χωρίς όμως να προσδιοριστεί η τιμή της.

Λίγο αργότερα οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 5,2% στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εκμηδενίζοντας το ράλι της προηγούμενης ημέρας που πυροδοτήθηκε από την είδηση κυκλοφορίας του διαφημιστικού βίντεο της νέας κονσόλας.

Η απογοήτευση ίσως προκλήθηκε κι απο το ίδιο το βίντεο, το οποίο επικεντρώνεται κάθαρα στη γενιά των Millenials, στους εικοσάρηδες και τριαντάρηδες. Αυτό από μόνο του, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρουσιάζει μια απομάκρυνση της εταιρείας, από την μέχρι χθες στρατηγική της: να δημιουργεί παιχνίδια για όλη την οικογένεια.

Η διαφορά μάλιστα γίνεται ιδιαιτέρως εμφανής αν συγκρίνει κανείς το νέο βίντεο με εκείνο που μας σύστηνε το Wii, μια δεκαετία περίπου πριν. Στο προηγούμενο παρουσιάζονταν οι παππούδες να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Εδώ και καιρό η εταιρεία προσπαθεί να χαράξει την στρατηγική της θέση ανάμεσα στους casual gamers των smartphone και στους πιο σοβαρούς παίκτες που χρησιμοποιούν κονσόλες, όπως η Sony Corp 's PlayStation 4, σύμφωνα με τον Daniel Ahmad αναλυτή της Niko Partners. «Έχουν βρει σίγουρα μια θέση στην αγορά κι αυτό είναι απολύτως λογικό για την Nintendo» συμπληρώνει ο Ahmas, ο οποίος καλύπτει τη βιομηχανία των παιχνιδιών.

Στα χαρακτηριστικά της νέας συσκευής συμπεριλαμβάνεται και η οθόνη τύπου tablet-η οποία μπορεί είτε να συνδεθεί στο σπίτι με την τηλεόραση είτε να αποσπαστεί και μαζί με δύο χειριστήρια να προσφέρει παιχνίδι εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Nintendo, Tatsumi Kimishima η νέα κονσόλα που θα φέρει έναν εντελώς νέο τρόπο στην εμπειρία του παιχνιδιού, θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

Το μεμπτό της ιστορίας είναι πως η Nintendo αποφάσισε λίγο αργά να αλλάξει στρατηγική και να επενδύσει στον κόσμο των έξυπνων τηλεφώνων. Η παρουσίαση της νέας κονσόλας μάλιστα φέρνει στο νου και την αργοπορημένη απόφασή της να κάνει τα παιχνίδια της διαθέσιμα για κινητά τηλέφωνα : η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τον Super Mario Run για συσκευές της Apple το Δεκέμβριο. Να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση του Super Mario θα ακολουθήσει την εξωφρενικά επιτυχημένη έκδοση του Pokemon Go η οποία αναπτύχθηκε από την Niantic Inc. σε συνεργασία με την Nintendo. Από την κυκλοφορία του Pokemon Go φάνηκε πως οι επενδυτές επευφήμησαν την στροφή της Nintendo προς τα κινητά, στέλνοντας τις μετοχές της στα ύψη, πάνω από 60% σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αντίστοιχου τριμήνου. Αυτό μάλλον ώθησε και την εταιρεία να προχωρήσει στην απελευθέρωση δύο ακόμα τίτλων διάσημων παιχνιδιών του Animal Crossing και του Fire Emblem franchises, μέχρι το Μάρτιο.

Η εταιρεία στοιχηματίζει τώρα πως το Switch θα γίνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αντίστοιχη του επιτυχημένου Wii. Να υπενθυμίσουμε πως η παιχνιδομηχανή που έκανε το ντεμπούτο της το 2006, κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 100 εκατ. τεμάχια σε όλο τον κόσμο και συνέβαλε στο να αγγίξει η αξία της εταιρείας τα 90 δισ. δολάρια στα τέλη του 2007, σχεδόν τρεις φορές την σημερινή κεφαλαιοποίηση της.

Δυστυχώς, βέβαια, η συνέχεια του Wii, το Wii U δεν είχε την ίδια τύχη το 2012. Όταν κυκλοφόρησε κρίθηκε λιγότερο ισχυρό από τις ανταγωνιστικές κονσόλες που είχαν μέχρι τότε κυκλοφορήσει εταιρείες όπως οι Sony και Microsoft Corp. Τον Ιούνιο εκείνου του έτους πουλήθηκαν μόνο 13 εκατ. κονσόλες δηλαδή το ένα τρίτο περίπου των 40 εκατομμυρίων PlayStation 4s που είχε την ίδια περίοδο πουλήσει η Sony.

Όπως σημειώνει ο Ahmad, η νέα κονσόλα θα καταλήξει να συναγωνιστεί με τα smartphones, αλλά μπορεί και να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη αφού σε κάποια σημεία αποδεικνύεται ανώτερη. Αρχικά επιτρέπει καλύτερη διεπαφή από μια οθόνη αφής ενός smartphone, ενώ ταυτόχρονα μποορύν εύκολα δύο παίκτες να ξεκινήσουν έναν αγώνα στο δρόμο. Κάτι αντίστοιχο θα απαιτούσε δύο ξεχωριστά smartphones αντί για μια κονσόλα, συμπληρώνει.

Βέβαια η επιτυχία της νέας κονσόλας θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό από την τιμή, σύμφωνα με τον αναλυτή της Macquarie Securities David Gibson. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή λιανικής πώλησης της συσκευής θα φτάσει περίπου τα 250 δολάρια ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί τα 299 δολάρια του PS4. Κι αν η νέα κονσόλα, όπως εικάζουν κάποιοι, απογοητεύσει τους φανατικούς του παιχνιδιού με τα χαρακτηριστικά, ο εμπλουτισμός της με ξεχωριστούς τίτλους παιχνιδιών θα μπορούσε να σώσει την ζήτηση.Όπως έχει κατά διαστήματα αναφέρει η εταιρεία η νέα κονσόλα θα μπορεί να φιλοξενήσει τίτλους παιχνιδιών της Activision Blizzard Inc., Capcom Co, Square Enix Holdings Co., Bandai Namco Holdings Inc και Electronic Arts Inc.. Επιπλέον σε αυτή θα υπάρχει τσιπ γραφικών της Nvidia Corp., χαρακτηριστικό που σίγουρα δεν θα αφήσει αδιάφορους τους παίκτες.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, οι πωλήσεις της Nintendo αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 εκατ. συσκευές το πρώτο μήνα κυκλοφορίας και επιπλέον 10,6 εκατ. συσκευές μέχρι το Μάρτιο το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider