Οι Κινέζοι «γυρίζουν πλάτη» στα είδη πολυτελείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κινέζοι «γυρίζουν πλάτη» στα είδη πολυτελείας

Μία από τις πιο «μελανές» περιόδους της διανύει η αγορά πολυτελών προϊόντων διανύοντας μια χρονιά στασιμότητας. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Bain & Co, η βιομηχανία περνάει τη χειρότερη φάση της από την εποχή που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι πωλήσεις σε είδη πολυτελείας από παλτό της Louis Vuitton μέχρι τσάντες της Hermes αναμένεται ότι θα κυμανθούν στα 249 δις. ευρώ σε σταθερή τιμή συναλλάγματος το 2016 και θα καταγράψουν τη χαμηλότερη επίδοση από το 2009 και σε υπολογίζεται ότι θα σημειώσουν πτώση 1% σε τρέχουσες τιμές.

Η έρευνα της Bain & Co αναδεικνύει την ύφεση που διέρχεται ο κλάδος. Αυτή την εβδομάδα, ο όμιλος Burberry ανακοίνωσε ζημιές στην Ασία και επιδείνωση αποτελεσμάτων στη μονάδα της χονδρικής. Η αγορά των πολυτελών προϊόντων εισέρχεται σε μια πιο αργή φάση «κανονικότητας», αναφέρει η Claudia D’Arpizio, επικεφαλής του τμήματος που παρακολουθεί το συγκεκριμένο κλάδο της Bain & Co.

Όπως αναφέρει, δεν αναμένεται ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί το μερίδιο αγοράς με νέους πελάτες και σημειώνει ότι η ανερχόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα δεν θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη στο βαθμό που το έκανε στο παρελθόν όταν οι μάρκες πολυτελών ειδών γνώριζαν μεγάλη άνθιση. «Θα υπάρξει πόλεμος για τα μερίδια στην αγορά. Ήδη υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», αναφέρει η D’Arpizio.

Αυτή η νέα πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται ήδη στα αποτελέσματα των οίκων μόδας. Τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία Financiere Richemont SA, κατασκευαστής των ρολογιών Vacheron Constantin, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου αναμένεται ότι θα σημειώσουν πτώση 45%. Ακόμη, η Hermes αναθεώρησε (προς τα κάτω) τον στόχο για αύξηση των πωλήσεων κατά 8%. Η ηπειρωτική Κίνα όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη πτώση στον κλάδο αρχίζει να ανακάμπτει ύστερα από τρία χρόνια στασιμότητας, αναφέρει η Bain & Co. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, η αγορά της Κίνας έπαψε να λειτουργεί ενισχυτικά στον κλάδο για τον πρόσθετο λόγο ότι μειώθηκαν και οι αγορές από Κινέζους τουρίστες που επισκέπτονταν τη Γαλλία.

Μάλιστα, οι τουρίστες που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, προτιμούν το Λονδίνο το οποίο βρίσκεται προ της εξόδου του από την ΕΕ παρά τις μπουτίκ των Champs-Elysees. Στη Γαλλία άλλωστε η αγορά των tax-free προϊόντων καταγράφει πτώση εδώ και πέντε χρόνια εξαιτίας των φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider