Ο Πύργος που αλλάζει τη νυχτερινή ζωή του Άμστερνταμ (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πύργος που αλλάζει τη νυχτερινή ζωή του Άμστερνταμ (pics)

Εδώ θα βρείτε το πιο ακριβό δωμάτιο ξενοδοχείου στο Άμστερνταμ, με 9.200 ευρώ τη βραδιά και ένα νυχτερινό κλαμπ μόνο για μέλη, στο οποίο συχνάζουν διασημότητες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Στο περιστρεφόμενο εστιατόριο θα δοκιμάσετε μενού των 120 ευρώ και θα απολαύσετε την εξαιρετική θέα.

Το «εδώ», όμως, δεν είναι στα κομψά κανάλια της πόλης, ούτε στην περιβόητη περιοχή με τα Κόκκινα Φανάρια. Απέχει τρία λεπτά με φέρι από τον Κεντρικό Σταθμό και είναι στην ανερχόμενη γειτονιά Noord, όπου ένας ουρανοξύστης γραφείων από τη δεκαετία του 1970 έχει μεταμορφωθεί στον Πύργο A’DAM, έναν ψυχαγωγικό προορισμό για μουσική, χορό, φαγητό, που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες το 22όροφο κτίριο ήταν τα κεντρικά γραφεία της Royal Dutch Shell. Αν και βρίσκεται στην άλλη πλευρά του λιμανιού του Άμστερνταμ, απέναντι από τον Κεντρικό Σταθμό, ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να το πλησιάσουν. Διότι ήταν μέρος μιας ιδιωτικού συμπλέγματος έκτασης 267 στρεμμάτων με γραφεία, εργαστήρια και διαμερίσματα για το προσωπικό του πετρελαϊκού κολοσσού, το οποίο ήταν εκτός ορίων για το κοινό από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Κανείς δεν είχε λόγο να διασχίσει το ποτάμι για να φτάσει εκεί, μέχρι το 2003 που η Shell αποφάσισε να μετακομίσει. Οι αρχές τις πόλης αποφάσισαν τη σταδιακή ανάπλαση της τεράστιας αυτής έκτασης, σχέδιο που καθυστέρησε αρκετά με την οικονομική κρίση του 2008. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2012 και τα εγκαίνια του Κινηματογραφικού Μουσείου (και κινηματογράφου) EYE (φωτογραφία κάτω), που προσέλκυσε ντόπιους και τουρίστες με το φουτουριστικό ντιζάιν του.

Σήμερα τα φέρι πηγαινοέρχονται μεταφέροντας χιλιάδες κόσμου καθημερινά, σε μία από τις πιο μοδάτες γειτονιές της πόλης. Εκτός από το EYE, πηγαίνουν στoν συναυλιακό χώρο De Tolhuistuin και το εστιατόριό του, το THT. Το youth hostel ClickNOORD άνοιξε σε ένα πρώην εργαστήριο της Shell. Ενώ κάθε startup εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της αναζητά γραφεία στην περιοχή, και τα φθηνά ενοίκια των διαμερισμάτων είναι πολύ ελκυστικά στη νεολαία.

Ο ουρανοξύστης πωλήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 έναντι 9,2 εκατ. ευρώ σε μια ομάδα Ολλανδών επιχειρηματιών από το χώρο της μουσικής και της νυχτερινής διασκέδασης. «Η ιδέα μας ήταν να κάνουμε τη μουσική βασικό στοιχείο του κτιρίου» εξηγεί ένας από αυτούς, ο διοργανωτής εκδηλώσεων Duncan Stutterheim. «Ήταν σημαντικό να δημιουργήσουμε μια 24ωρη οικονομία στην περιοχή, έναν προορισμό έξω από το κέντρο της πόλης. Συνδυάσαμε ξενοδοχείο, εστιατόρια, γραφεία, νυχτερινό κλαμπ, χώρους ψυχαγωγίας, για να φέρουμε στον πύργο τόσο ντόπιους, όσο και τουρίστες». Η ανακαίνιση άρχισε στα μέσα του 2014 και συνεχίζεται ακόμη, με τμήματα του κτιρίου να γίνονται σταδιακά διαθέσιμα στο κοινό.

Πρώτο άνοιξε το Lookout, το υπαίθριο παρατηρητήριο στην κορυφή του A’DAM Tower. Συμπεριλαμβάνει μια τεράστια μεταλλική κούνια, με την οποία οι επισκέπτες μπορούν να αιωρηθούν πέρα από την άκρη του κτιρίου, στο κενό. Το ασανσέρ που οδηγεί στο Lookout θυμίζει κλαμπ, με δυνατή τέκνο μουσική και φωτορυθμικά.

Ακριβώς από κάτω είναι το MA’DAM (φωτογραφία επάνω), ένα κάζουαλ εστιατόριο που το βράδυ μετατρέπεται σε χαλαρό κλαμπ με ακριβά κοκτέιλ. Έναν όροφο πιο κάτω, στο γκουρμέ εστιατόριο Moon, ο σεφ Jaimie van Heije ετοιμάζει μενού που αρχίζουν από το Eclipse των πέντε πιάτων και των 60 ευρώ και καταλήγουν στο Full Moon των επτά πιάτων και των 120 ευρώ. Κάθε μία ώρα το εστιατόριο περιστρέφεται εξασφαλίζοντας διαφορετική θέα στην πόλη. Στον 18ο όροφο βρίσκεται το πριβέ νυχτερινό κλαμπ Adam & Co., από το οποίο περνούν πλέον σχεδόν υποχρεωτικά οι διεθνείς καλλιτέχνες που έρχονται στην πόλη για συναυλίες.

Όσο για τους ορόφους 16 και 17, όταν δεν χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, ενώνονται και σχηματίζουν το Loft, ένα τεράστιο δωμάτιο ξενοδοχείου 600 τ.μ., με δύο κρεβατοκάμαρες, ιδιωτικό μπαρ και ένα εντυπωσιακό ψηλοτάβανο σαλόνι (φωτογραφία επάνω). Όποιος θέλει να περάσει εκεί μια νύχτα θα πρέπει να αποχωριστεί 9.200 ευρώ. «Ο πύργος μαζεύει 3.000 κόσμου κάθε μέρα, αλλά θα έρθουν πολλοί περισσότεροι όταν ανοίξουν και τα υπόλοιπα τμήματα», λέει ο Stutterheim.

Το κλαμπ Shelter στο υπόγειο του πύργου, στο οποίο μπαίνεις από μία καταπακτή, άνοιξε μόλις την περασμένη Πέμπτη. Ενώ στα τέλη του μήνα θα ανοίξει το Butcher Social Club, ένας 24ωρος προορισμός για μπέργκερ, ποτά, πινγκ πονγκ και φλιπεράκια. Το παζλ του πύργου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, όταν ανοίξει το τετράστερο ξενοδοχείο Sir Adam. Στα 108 δωμάτιά του, απλωμένα σε πέντε ορόφους, οι άβαφοι τσιμεντένιοι τοίχοι θα είναι διακοσμημένοι με κινηματογραφικές και μουσικές αφίσες (φωτογραφία επάνω), ενώ σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει μία κιθάρα Gibson και ένα πικάπ (βινύλια θα μπορεί να δανειστεί κανείς από τη ρεσεψιόν). Οι τιμές θα αρχίζουν από τα 159 ευρώ τη βραδιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider