«Πιάνουν τόπο» οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πιάνουν τόπο» οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Όσοι έχουν επενδύσει σε αιολική και ηλιακή ενέργεια βλέπουν όλο και περισσότερο τα χρήματά τους να «πιάνουν τόπο» καθώς μειώνεται το κόστος της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας καθιστώντας τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας πιο «ελκυστικές».

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg New Energy Finance, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην τεχνολογία αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η οποία βοηθά στην προώθηση της παραγόμενης ενέργειας από την κάθε μονάδα ενώ ενισχύει την οικονομική απόδοση. Αυτό έχει επιτρέψει στις εγκαταστάσεις να αναπτυχθούν κατά 70% τα τελευταία πέντε χρόνια παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις παρέμειναν στάσιμες.

«Αν δεις τις εγκαταστάσεις που έχουν προγραμματιστεί, τα τελευταία 15 χρόνια, η δραστηριότητα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η μία χαρακτηρίζεται από την ιδέα ότι όσα περισσότερα επενδύσει κανείς, τόσα περισσότερα θα λάβει και είχε διήρκησε μέχρι το 2010. Κατόπιν, ακολούθησε η δεύτερη περίοδος η οποία βασίστηκε στην ιδέα «ξόδεψε τα ίδια για να πάρεις περισσότερα».

Η παραγωγή από ΑΠΕ καθίσταται πιο φθηνή

Ένας ακόμη λόγος που οι ΑΠΕ γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές είναι ο αυξανόμενος αριθμός των χωρών που χρησιμοποιούν τις δημοπρασίες αντί για τις σταθερές επιδοτήσεις προκειμένου να στηρίξουν τις ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται ανταγωνισμός και η αγορά προσφέρει φθηνότερο ρεύμα και οι τιμές πέφτουν τουλάχιστον 60% σημειώνει ο Michael Liebreich, επικεφαλής του Bloomberg New Energy Finance.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ενώ κάτι τέτοιο προκαλεί δυσφορία στην αγορά, οι οποίες βλέπουν τις τιμές να «κατρακυλούν», από την άλλη, ασκείται πίεση προκειμένου να αναγκαστούν πώς να ελίσσονται με πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του BNEF, η χρήση μεγαλύτερων πύργων και η ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής στον τομέα και οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας είδαν τα κόστη τους να μειώνονται κατά 50% από το 2009. Αυτό βοήθησε την Enel Green Power να κλείσει τον Ιανουάριο ένα συμβόλαιο με το Μαρόκο για παροχή ενέργειας έναντι 3 σεντς την κιλοβατώρα, η οποία αποτελεί τιμή-ρεκόρ για τον κλάδο.

Η μείωση του κόστους δεν οφείλεται μόνο στις φθηνότερες τουρμπίνες αλλά και στο ότι έχουν γίνει πιο αποδοτικές σημειώνοντας σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία πέντε έτη, επισημαίνει ο Liebreich.

Μεγαλώνουν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες

Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βλέπουν μεγαλύτερη πτώση στο κόστος λειτουργίας καθώς οι εταιρείες κατασκευάζουν πιο ισχυρές μηχανές. Το γεγονός ότι οι ανεμόμυλοι έχουν ισχύ 7 μεγαβάτ βοηθάει εταιρίες όπως είναι η δανέζικη Dong Energy να μειώσει σημαντικά τις τιμές της. Τον Ιούλιο απέκτησε το δικαίωμα να αναπτύξει τη φθηνότερη μονάδα στον κόσμο με 7,27 λεπτά (του ευρώ) την κιλοβατώρα.

Ακόμη, οι δύο νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που σχεδιάστηκαν από την Electricite de France στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κοστίσουν στη χώρα 82 δις. λίρες, ανέφερε ο Liebreich. Το σχετικό project το οποίο θα πληρωθεί μέσα σε 35 χρόνια, περιλαμβάνει συμβόλαιο για 92,50 λίρες τη μεγαβατώρα. «Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider