Η Κίνα παίζει μπάλα στα 5Χ5

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα παίζει μπάλα στα 5Χ5

Όταν πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping έδωσε προτεραιότητα στο ποδόσφαιρο, ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήθελε απλά η χώρα του να γίνει μια παγκόσμια υπερδύναμη στο άθλημα. Είχε περιγράψει μια σταθερή οικονομία γύρω από το ποδόσφαιρο με γήπεδα σε κάθε περιοχή της Κίνας, ακαδημίες για τα παιδιά και φιλάθλους σε κάθε τοπικό μπαρ.

Ο Xi κάλεσε τις τοπικές κυβερνήσεις να «προωθήσουν το άθλημα μέσω της κατασκευής εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου» και ζήτησε σε κάθε οικιστική περιοχή που αναπτύσσεται να περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις για ποδόσφαιρο 5Χ5. Πλέον, αναφέρει ο Reeze Fan, που κατασκευάζει ποδοσφαιρικά συγκροτήματα, οι δουλειές πάνε πάρα πολύ καλά.

«Τώρα μπορώ να διαλέγω τους επενδυτές μου», δήλωσε ο Fan σε συνέντευξη που έδωσε κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού συνεδρίου στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. «Πολλοί πολιτικοί – υπεύθυνοι για το ποδόσφαιρο έρχονται και μου λένε “έχω γη έλα να φτιάξεις γήπεδο”».

Με 25 έργα υπό κατασκευή σε 20 κινεζικές πόλεις, η εταιρεία του Fan, SoccerWorld, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου στην Κίνα, και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Η Squoia Capital China και η κρατικά χρηματοδοτούμενη China Media Capital (CMC) επένδυσαν στην SoccerWorld φέτος δημιουργώντας μια σύνδεση με την Manchester City, ποσοστό 13% της οποίας ελέγχεται από την CMC.

Συνθετικά γήπεδα

Η SoccerWorld αναλαμβάνει συμβόλαια με τοπικές κυβερνήσεις για να αντικαταστήσει τα παλαιά, κακοσυντηρημένα κοινοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου με υπερσύγχρονα αθλητικά κέντρα, όπως αυτά που συναντά κανείς στη Βρετανία, τα οποία έχουν αποδυτήρια, κερκίδες και συνθετικά γήπεδα αρκετά μεγάλα για αγώνες 7Χ7.

Ο Fan δηλώνει ότι η εταιρεία του θα διπλασιάσει τα κέντρα που λειτουργεί στα 60 μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς και θα ξοδέψει 74,8 εκατ. δολάρια μέχρι το 2022 για να αυξήσει αυτό τον αριθμό στα 150.

Όμως ακόμη και με την υποστήριξη του προέδρου Xi ο Fan θα πρέπει να δώσει μια δύσκολη μάχη, αναφέρει ο Rowan Simons, ιδρυτής της ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου ChinaFootball FC, η οποία εκπαιδεύει 3.000 παιδιά.

«Κανείς δεν παίζει ποδόσφαιρο στο επίπεδο και τη συχνότητα που απαιτούνται για να υποστηρίξουν τέτοια αθλητικά κέντρα», δήλωσε. «Θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μια γενιά πριν γίνουν απαραίτητες σε μαζικό επίπεδο τέτοιου είδους εγκαταστάσεις».

Ο Fan δηλώνει ότι τα κέντρα του έχουν πληρότητα 75%.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου τα ποδοσφαιρικά συγκροτήματα βγάζουν λεφτά από τα τοπικά πρωταθλήματα και τις πωλήσεις μπύρας, η SoccerWorld αντλεί σχεδόν τα μισά της έσοδα από ενήλικες που νοικιάζουν τα γήπεδα της για αγώνες με τους φίλους τους. Άλλο ένα 20% προέρχεται από ακαδημίες που απασχολούν περί τα 8.000 παιδιά.

Αλλαγή κουλτούρας

Ωστόσο, ο Fan θεωρεί ότι το ποσοστό των εσόδων που έρχονται από τις παιδικές ακαδημίες θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, κυρίως λόγω της υποστήριξης από την κινεζική κυβέρνηση και στην ραγδαία αλλαγή κουλτούρας που παρατηρείται στην κινεζική κοινωνία.

«Οι γονείς είναι πλέον λιγότερο συντηρητικοί στο πως μεγαλώνουν τα παιδιά τους», σημειώνει ο Hanno Leung, ένας σύμβουλος της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας της Κίνας. «Παρότι ακόμη θέλουν τα παιδιά τους να πάνε καλά στο σχολείο, θέλουν περισσότερες επιλογές αναψυχής για αυτά».

Παλιότερα πολλά σχολεία είχαν απαγορέψει το ποδόσφαιρο. Τώρα είναι μέρος του ακαδημαϊκού προγράμματος, και τα πάρα πολύ ταλαντούχα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιο πλεονέκτημα στο γυμνάσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider