Οι άντρες λένε «όχι» στην άδεια πατρότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι άντρες λένε «όχι» στην άδεια πατρότητας

Ενώ πριν καιρό κάποιος θα σκεφτόταν πως σε περίπτωση που δοθεί σε έναν άντρα άδεια μετ' αποδοχών για την ανατροφή του νεογέννητού του, εκείνος θα αρπάξει την ευκαιρία, η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο. Παρόλο που η άδεια πατρότητας στις εταιρείες δεν αποτελεί τον κανόνα, ακόμα και στην περίπτωση που παρέχεται από μια εταιρεία οι νέοι μπαμπάδες δεν επωφελούνται από αυτή, κοινώς δεν την επιλέγουν. Γιατί όμως;

Σίγουρα, η επιλογή τους να παραμείνουν στην εταιρεία ακόμα κι όταν μπορούν να πάρουν την γονική άδεια, έχει να κάνει με το πολιτιστικό στίγμα. Σχετίζεται επίσης με τον φόβο μην χάσουν ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης ή και ανέλιξης. Όμως υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας που παρακωλύει τους άντρες να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή: η ίδια η νομοθεσία που τους εξασφαλίζει λιγότερο χρόνο γονικής άδειας από αυτόν που παρέχει στις γυναίκες.

Οι περισσότερες εταιρείες δεν προσφέρουν γονική άδεια στους πατεράδες, αλλά ακόμα κι αυτές που το κάνουν τους δίνουν το μισό χρόνο από αυτόν που προσφέρουν στις μαμάδες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού σε περισσότερες από 300 εταιρείες.

Οι νέες μητέρες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 41 ημέρες απουσίας επί πληρωμή σε σύγκριση με τις 22 ημέρες που δικαιούνται οι νέοι μπαμπάδες. Ακόμα κι όταν δίνεται αυτό το πλεονέκτημα, βέβαια, οι άντρες συνηθίζουν να απουσιάζουν μέχρι το πολύ 10 ημέρες από την εργασία τους, δηλαδή το μισό χρόνο από αυτόν που δικαιούνται, σύμφωνα με έρευνα του Boston College.

«Παρότι το κρίνουν ως σημαντικό οι εταιρείες συνηθίζουν να προσφέρουν το μισό αριθμό ημερών από ότι στις μαμάδες», δήλωσε ο Evren Esen, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της SHRM. «Το γεγονός, βέβαια ότι ο αριθμός των ημερών που προσφέρεται στις μαμάδες υπερέχει αριθμητικά από τον αντίστοιχο των μπαμπάδων περνά ένα μήνυμα: πατεράδες ο είστε λιγότερο σημαντικοί από ότι οι μητέρες».

Η άδεια πατρότητας, στη θεωρία, ακούγεται καλή τόσο για την νέα μητέρα, όσο και για τον πατέρα και το μωρό, ακόμα και για τις ίδιες τις εταιρείες. Οι άνδρες ωθούνται να είναι πιο ενεργητικοί στην ανατροφή των παιδιών τους, τα μωρά να δένονται περισσότερο με τους πατεράδες τους και οι μητέρες που εργάζονται να νιώθουν λιγότερο παραμελημένες και περισσότερο δημιουργικές μετά την χρονοβόρα διαδικασία της κύησης. Ανά περιπτώσεις μάλιστα βλέπουν ακόμα και μια αύξηση των αμοιβών τους και των δικαιωμάτων τους έναντι των αντρών στο γραφείο...

Παρά τα οφέλη της όμως δεν επιλέγεται ακόμα από πολλούς εργασιακούς οργανισμούς. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα της SHRM διαπιστώθηκε ότι το 21 % των οργανισμών προσφέρουν πληρωμένη άδεια πατρότητας ενώ ένα 17% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα προσφέρουν όλες τις ημέρες της γονικής άδειας ανεξάρτητα από το φύλο. Με βάση αυτά τα δεδομένα κατανοεί κανείς πως το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού, παίρνει άδεια άνευ αποδοχών.

Η προσφορά ίσης γονικής άδειας σε όλους τους νέους γονείς, ανεξαρτήτως φύλου, αποτελεί το πρώτο βήμα για την αλλαγή της στάσης των ίδιων των πατεράδων απέναντι στην άδεια πατρότητας. Κατά το παρελθόν έτος, εταιρείες όπως οι Twitter, Neftlix, Etsy, και Facebook είχαν επεκτείνει τους κανονισμούς των αδειών ώστε να περιλαμβάνουν όλους τους γονείς ανεξαρτήτως φύλου. Μάλιστα η πολιτεία του Σαν Φρανσίσκο πέρυσι θεσμοθέτησε την γονική άδεια ανεξαρτήτως φύλου του γονέα.

Φυσικά, ακόμα και έκτοτε, οι νέοι μπαμπάδες εξακολουθούν να μην εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να πάρουν όλες τις μέρες που δικαιούνται από την επιχείρηση. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, πήρε μόνο τους μισούς από τους τέσσερις μήνες που καλύπτει η πολιτική της εταιρείας.

Ακόμα κι αυτό βέβαια αυτό αποτελεί μια κάποια αρχή σε έναν κόσμο που οι άντρες γαλουχήθηκαν να απέχουν από τις πρώτες στιγμές της πατρότητας. «Αν ο νόμος γίνει πραγματικά ίσος και για τα δύο φύλα τότε είναι πιθανό να δούμε τους πατεράδες να περιμένουν και να θέλουν να απουσιάζουν το ίδιο χρονικό διάστημα με τις μητέρες» πρόσθεσε ο Esen.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider