Καλλιεργούν κακάο σε… 3.000 γήπεδα ποδοσφαίρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλλιεργούν κακάο σε… 3.000 γήπεδα ποδοσφαίρου

Μπορεί στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό κακάο παγκοσμίως, το 90% της καλλιέργειας να γίνεται σε οικογενειακές φάρμες των 20-40 στρεμμάτων, αλλά αυτό αλλάζει με τη δημιουργία μίας νέας φυτείας που θα καταλαμβάνει έκταση ίση με 3.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η βελγική Solea, τμήμα της KKO International SA, έχει διαμορφώσει ήδη 20.000 στρέμματα στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, και επιδιώκει να εξασφαλίσει 10.000 ακόμη. Αν και η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει το 30% του κακάο που κυκλοφορεί στον κόσμο, προμηθεύοντας εταιρίες όπως η Nestle και η Cadbury, οι περίπου 800.000 καλλιεργητές της χώρας χρησιμοποιούν περιορισμένη ποσότητα λιπάσματος και μαζεύουν κόκκους από γερασμένα δέντρα. Το αποτέλεσμα; Σοδειές 50 κιλών ανά στρέμμα, πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες άλλων χωρών.

«Οι μέθοδοι παραγωγής είναι αρχαϊκές», σχολιάζει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Solea, Indranil Gosh. «Κάθε χρόνο τα ίδια: η παραγωγή είναι καλή όταν οι βροχές είναι καλές, η παραγωγή είναι κακή όταν οι βροχές είναι κακές. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πώς η Apple αναβαθμίζει το λειτουργικό της σύστημα; Στην Ακτή Ελεφαντοστού η παραγωγή κακάο έχει μείνει στην έκδοση 1.0. Θέλουμε να βελτιώσουμε το πρωτόκολλο, να πάμε στην έκδοση 2.0 και ακόμη παραπέρα».

Κρίση στην παγκόσμια παραγωγή

Η παραγωγή της χώρας έπεσε κατά 13% την περίοδο 2015-16 στους 1,57 εκατ. τόνους, όταν οι φυτείες χτυπήθηκαν από τους ισχυρότερους άνεμους της ερήμου των τελευταίων 30 ετών. Και η παγκόσμια παραγωγή για τη σεζόν που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν μικρότερη κατά 350.000 τόνους, η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Ενώ η ζήτηση για κόκκους κακάο στην παραγωγή σοκολάτας και βουτύρου κακάο στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών αυξάνεται κάθε χρόνο, η παγκόσμια παραγωγή πέφτει. «Όλοι επεξεργάζονται κακάο σαν τρελοί και κανείς δεν ασχολείται με το αν η παραγωγή μπορεί να καλύψει τις αυριανές ανάγκες», επισημαίνει ο Gosh.

Η Solea έχει στόχο να φυτέψει 4 εκατ. δέντρα σε 30.000 στρέμματα μέχρι τα τέλη του 2018 και υπολογίζει παραγωγή 15.000 τόνων το 2024, όταν τα δέντρα θα έχουν ωριμάσει. Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη βροχών στην περιοχή έχει στήσει ένα σύστημα στάγδην άρδευσης με νερό από τον ποταμό N’Zi που διασχίζει τη φυτεία. Κάθε δέντρο λαμβάνει διαλυτό λίπασμα και δέκα λίτρα νερού κάθε δύο μέρες.

Σπόρος... Mercedes

Για τη φύτευση των δέντρων η Solea χρησιμοποίησε έναν νέο, πιο παραγωγικό υβριδικό σπόρο στον οποίο δόθηκε το όνομα Mercedes. Το μοναδικό του ελάττωμα είναι ότι τα δέντρα μεγαλώνουν άνισα, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με κλωνοποίηση. «Αφήνουμε τα δέντρα να μεγαλώσουν και στη συνέχεια επιλέγουμε τα καλύτερα για αναπαραγωγή», εξηγεί ο Gosh. Σε ένα τμήμα της φυτείας πειραματίζονται με την καλλιέργεια 600 δέντρων ανά στρέμμα, όταν σε μια μέση φυτεία της Ακτής Ελεφαντοστού καλλιεργούνται 130 δέντρα ανά στρέμμα. «Τα δέντρα θα γίνουν πιο συμπαγή. Θα κλαδεύουμε τα φύλλα και οι καρπού θα φυτρώσουν στους κορμούς. Ξέρουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε με την πρώτη προσπάθεια, πιθανότατα θα κάνουμε πολλά λάθη. Αλλά αν πετύχουμε, θα είναι κάτι επαναστατικό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider