Σε δύσκολη θέση η Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε δύσκολη θέση η Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο

Η πρόσφατη συμφωνία των χωρών του ΟPEC που επετεύχθη στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας γιε μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (έναντι των 33,4 βαρελιών) αναμένεται να «βάλει δύσκολα» στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα ουσιαστικά θα αναγκαστεί να «κατεβάσει» την παραγωγή στα τυπικά επίπεδα που αντιστοιχούν στο τέλος του καλοκαιριού όπου η τοπική ζήτηση αποχωρεί βαθμιαία. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δει τα κόστη του να αυξάνονται σημαντικά ενώ οι ανταγωνιστές της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν αντιθέτως να «παίρνουν τα πάνω τους».

Όπως εκτιμά η Petromatrix GmbH, αν η Νιγηρία και η Λιβύη αποκαταστήσουν την παραγωγή, η Σαουδική Αραβία μπορεί να χρειαστεί να μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή ενώ από την άλλη και η εξόρυξη σχιστόλιθου στις ΗΠΑ αναμένεται να αναπληρώσει το κενό της παραγωγής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Petromatrix, Olivier Jakob, επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία έχει δείξει πρόθυμη να μειώσει κατά ένα μέρος την παραγωγή στα χαμηλότερα επίπεδα που επιβάλλει η εποχικότητα. «Αν η Λιβύη και η Νιγηρία μείνουν εκτός, θα είναι σχετικά εύκολο να τηρηθεί αυτή η δέσμευση. Αν όμως οι δύο αυτές χώρες επιμείνουν, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί», σημειώνει σχετικά.

Η δέσμευση του OPEC να μειώσει την παραγωγή θα μπορούσε να επιταχύνει την εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου η οποία για τέταρτο χρόνο χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά με τις τιμές να φθάνουν τα 50 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά το ήμισυ σε σχέση με πριν από δύο χρόνια ενώ είναι υπερβολικά χαμηλές προκειμένου να επιτρέψουν τα περισσότερα μέλη του οργανισμού να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Ακόμη, οι προσπάθειες να ελεγχθεί η πλεονασματική ποσότητα από κάποια κράτη-μέλη του OPEC κυρίως από τις αραβικές χώρες του Κόλπου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αντίκρισμα, καθώς άλλες οι οποίες θεωρούν ότι εξαιρούνται από τη συμφωνία καθώς άλλες οι οποίες επανακάμπτουν ύστερα από διακοπές στην παραγωγή και διάθεση πετρελαίου θα αποτελέσουν εμπόδιο.

Η Νιγηρία και η Λιβύη πιέζουν τον OPEC να βάλει πλαφόν στην παραγωγή στα 34 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία της Αλγερίας, η παραγωγή θα πρέπει να μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια. Αυτή η «θυσία» μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είναι διατεθειμένη να κάνει η Σαουδική Αραβία, η οποία αρνείται να παραχωρήσει μερίδιο της αγοράς, σύμφωνα με το Petromatrix.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider