Ζημιές 15 δισ. θα αφήσει ο τυφώνας Matthew

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζημιές 15 δισ. θα αφήσει ο τυφώνας Matthew

Στα 15 δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα φθάσουν οι ζημιές από το επερχόμενο πέρασμα του τυφώνα Matthew στη Φλόριντα ο οποίος θα πλήξει μέσα στις επόμενες ώρες την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται ενώ η ευρύτερη περιοχή θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η Φλόριντα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο τυφώνας πλησιάζει τις Μπαχάμες με ταχύτητα 200 χλμ την ώρα και το «μάτι» του τυφώνα αναμένεται να κινηθεί πολύ κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Πέμπτης.

Η καταιγίδα κατηγορίας 3 αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «ο Matthew αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες από τη θύελλα που θα ξεσηκώσει, τους δυνατούς ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές στις κεντρικές και βορειοδυτικές Μπαχάμες σήμερα» ενώ επισημαίνεται ότι παρόμοια φαινόμενα αναμένονται και σε διάφορα τμήματα της ανατολικής ακτής στη Φλόριντα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο στους κατοίκους ενώ αναμένονται πλημμύρες, διακοπές στο επικοινωνιακό δίκτυο και διακοπές στις παροχές (ρεύμα, νερό κλπ) οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ολόκληρες εβδομάδες.

Η εκκένωση των περιοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 10-15 δις. δολαρίων κυρίως λόγω της σοβαρής οικονομικής αναστάτωσης, σημειώνει ο Chuck Watson, ο οποίος ασχολείται με τη μοντελοποίηση καταστροφών. Οι Jonathan Adams και Jeffrey Flynn από την άλλη, εκτιμούν ότι οι ζημιές θα πλησιάσουν τα 5 δις με την Φλόριντα να κατέχει τη «μερίδα του λέοντος».

«Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι τα Βορειανατολικά θα τη γλιτώσουν, κάτι που είναι και καλό και κακό γιατί η περιοχή είχε ανάγκη από βροχή», αναφέρει ο Evan Duffey, μετεωρολόγος στο AccuWeather.

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Nikki Haley, διέταξε την εκκένωση του Τσάρλεστον και της κομητείας του Μποφώρ ενώ στη Φλόριντα ζητήθηκε η εκκένωση των κομητειών Ντουβάλ, Φλάγκλερ και Σάντα Λουσία.

Ο τυφώνας Matthew κινείται σε απόσταση 255 μιλιών νότια από την περιοχή Γουέστ Πάλμ της Φλόριντα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Σύμφωνα με τον ειδικό του κέντρου, Lixion Avila, «το περιβάλλον που παρεμβάλλεται ανάμεσα στις Μπαχάμες και τη Φλόριντα ευνοεί την ενδυνάμωση του τυφώνα».

Ακόμη, υπάρχει περίπτωση το μάτι του τυφώνα να κινηθεί κοντά στις ακτές του Cape Canaveral όπου βρίσκεται το Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Alan Reppert. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και ο τυφώνας διατηρήσει την έντασή του θα είναι ο πρώτος μεγαλύτερος τυφώνας που θα έχει χτυπήσει τις ΗΠΑ από το 2005.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider