Σκάει η φούσκα των ακινήτων στο Μανχάταν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκάει η φούσκα των ακινήτων στο Μανχάταν

Αν και η αγορά ακινήτων στο Μανχάταν είχε καταφέρει να επιδείξει μια σχετική αντοχή, πλέον ακολουθεί τη γενικότερη πτώση στην παγκόσμια αγορά ακινήτων με την προσφρά και τη ζήτηση να κινούνται σε αντίθετες τροχιές. Σύμφωνα με έκθεση του μεσιτικού γραφείου Miller Samuel and Douglas Elliman Real Estate, οι πωλήσεις στα συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα εμπορικά ακίνητα, κατά το γ’ τρίμηνο σημείωσαν πτώση 20%. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα αδιάθετα διαμερίσματα της αγοράς έφθαναν τις 5. 290 και ήταν αυξημένα κατά 53% σε σχέση με τα τέλη του 2013.

Το μεγάλο αυτό απόθεμα ακινήτων προσφέρει την ευκαιρία στους Νεοϋορκέζους οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την αγορά των ακινήτων-ειδικά εφόσον σε αυτήν κυριαρχούσαν τα υπερπολυτελή διαμερίσματα τα οποία απευθύνονταν στην εύπορη τάξη.

Οι μεταπωλήσεις, ειδικά όσων ακινήτων η τιμή δεν ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια ήταν πολύ περιορισμένες τα τελευταία χρόνια και τα ελάχιστα που ήταν διαθέσιμα βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός πολέμου τιμών. Σήμερα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες διαθέτουν διαμερίσματα προς πώληση προκειμένου να επωφεληθούν από την αύξηση που σημειώνεται στην αξία των ακινήτων.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του ο Jonathan Miller, πρόεδρος του μεσιτικού Miller Samuel, «με το πέρασμα των χρόνων, η ανοδική πορεία των τιμών, ώθησε περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα διαθέσουν προς πώληση με την ελπίδα να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο οι αγοραστές είναι πλέον πιο δύσπιστοι και δεν υπάρχει πλέον η ίδια κινητικότητα στην απορρόφηση των νέων ακινήτων που διατίθενται στην αγορά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου, κατά το γ’ τρίμηνο, μόνο το 17% των αγοραστών συμφώνησε να πληρώσει παραπάνω από την ισχύουσα τιμή, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 31% που ίσχυε ένα χρόνο νωρίτερα. Οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να λάβουν μια απόφαση και οι μεταχειρισμένες κατοικίες οι οποίες είχαν τεθεί προς πώληση παρέμεναν στην αγορά κατά μέσο όρο 72 ημέρες σε σχέση με τις 67 που χρειάζονταν για να πραγματοποιηθεί μια πώληση έναν χρόνο νωρίτερα.

Η μέση τιμή στα μεταχειρισμένα κατά το γ’ τρίμηνο σημείωσε άνοδο 2,6% στα 950.000 δολάρια και είναι η χαμηλότερη της τριετίας όπου η ετήσια αύξηση της τιμής έφθασε μέχρι και το 18%. Πολλοί πωλητές ακινήτων έχουν ήδη αποδεχθεί ότι δεν μπορούν πλέον να θέσουν συγκεκριμένη τιμή ενώ η «ασυμφωνία» μεταξύ όσων αναμένουν οι πωλητές και όσων επιθυμούν οι αγοραστές οδηγεί σε γενικότερη πτώση των πωλήσεων, αναφέρει το γραφείο.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο της Connie Lam η οποία επιχείρησε να πωλήσει ένα στούντιο 41 τμ στο Τσέλσι του Μανχάταν, το οποίο είχε αγοράσει το 2013 έναντι 555.000 δολαρίων. Τον Ιούνιο του 2016 το διέθεσε προς πώληση και συνεργάστηκε με το μεσιτικό Douglas Elliman. Η τιμή στην οποία το μεσιτικό διέθεσε το ακίνητο έφθασε τα 625.000 δολάρια καθώς ένα παρόμοιο διαμέρισμα στον ίδιο όροφο είχε τεθεί προς πώληση έναντι 650.000 δολαρίων. «Αμέσως βρέθηκε κόσμος ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του και τελικά μέσα σε δύο εβδομάδες έγιναν τρεις προσφορές στην τιμή που είχε ζητηθεί από το μεσιτικό. Η συμφωνία έκλεισε τον Αύγουστο ενώ το άλλο ακίνητο που βρισκόταν στον ίδιο όροφο και είχε τιμή πώλησης τα 650.00 δολάρια παρέμενε απούλητο από το Μάιο ενώ η τιμή του είχε πέσει στα 635.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider