Οι τρεις επιλογές της Merkel για να σώσει τη Deutsche Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τρεις επιλογές της Merkel για να σώσει τη Deutsche Bank

Στο Βερολίνο στρέφουν απεγνωσμένα το βλέμμα τους οι επενδυτές της Deutsche Bank, περιμένοντας μια κίνηση σωτηρίας από την καγκελάριο Merkel, ώστε να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση της μετοχής που έχει χάσει το 50% της αξίας της από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, και μόνο στην ιδέα να διασώσει τον τραπεζικό κολοσσό, τα νεύρα της Merkel τεντώνουν. Ήδη, η καγκελαρία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν «στοιχειοθετείται» προς το παρόν η χορήγηση κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Οι διαψεύσεις από το Βερολίνο δεν έβαλαν τέλος στις συζητήσεις περί διάσωσης. Ο Andreas Utermann, διευθύνων σύμβουλος της Allianz Global Investors, εκτιμά ότι αν η τράπεζα «μπλέξει άσχημα», η κυβέρνηση θα πρέπει να επέμβει. O CEO του τραπεζικού κολοσσού, John Cryan, δήλωσε πάντως στην εφημερίδα Bild ότι «δεν εξετάζεται προς το παρόν» η αύξηση κεφαλαίου και απέκλεισε την αποδοχή κρατικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο που θεσπίστηκε στην ΕΕ για την αντιμετώπιση και πρόληψη των κρίσεων, είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα για τις κυβερνήσεις να σώζουν τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ανάκαμψης και εξυγίανσης (BRRD), εάν μια τράπεζα έχει ανάγκη από «τεράστια δημόσια οικονομική στήριξη», αυτό σημαίνει ότι «χρεοκοπεί ή είναι πιθανό να χρεοκοπήσει».

Ούτως ή άλλως, η γερμανική νομοθεσία για τη διάσωση βιώσιμων τραπεζών είναι πολύ αυστηρή, οπότε η Merkel δεν έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της εάν θελήσει να παρέμβει προς όφελος της Deutsche Bank.

Τι λένε οι σύμμαχοι της Merkel;

Οι βουλευτές που ανήκουν στον κυβερνώντα συνασπισμό ασκούν πιέσεις στην καγκελαρία να δώσει στην τράπεζα σανίδα σωτηρίας, επικαλούμενοι τις τεράστιες επιπτώσεις σε περίπτωση κατάρρευσής της. Άλλοι Γερμανοί βουλευτές ζητούν να κάνει περισσότερα ο Cryan, όπως να αναδιαρθρώσει την τράπεζα ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι –ή ακόμη και να κάνει περικοπές θέσεων εργασίας όπως η Commerzbank.

Μπορεί το κράτος να εξαγοράσει μερίδιο στην Deutsche Bank;

Η απάντηση είναι πως λογικά ναι, θα μπορούσε να αποκτήσει κάποιο μερίδιο, εφόσον υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον στην αγορά και η κυβέρνηση πληρώσει το ισχύον επιτόκιο. Αν, όμως, η Κομισιόν εγκρίνει μια τέτοια ενέργεια, θα μπορούσε να επιτραπεί η εξαγορά ενός μεριδίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

«Αν γίνει σύμφωνα με τις συνθήκες που ισχύουν στην αγορά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε εποπτικό επίπεδο», εκτιμά ο Karel Lannoo, CEO του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στις Βρυξέλλες. «Αν μπορούν να αγοράσουν 10 ευρώ τη μετοχή, κανένα πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουν στις αγορές ότι κάνουν λάθος».

Και αν χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα;

Σε αυτή την περίπτωση, το Βερολίνο έχει τρεις επιλογές στη διάθεσή του για να γλιτώσει την τράπεζα από τη χρεοκοπία. Τα συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα προβλέπονται από την ΕΕ μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής διατάραξης της οικονομίας κάποιου κράτους μέλους, με στόχο τη διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας». Πρέπει να είναι προληπτικού και προσωρινού χαρακτήρα και ανάλογα της διατάραξης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Επιπλέον, υπόκεινται στους κανονισμούς περί κρατικής βοήθειας της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους τις ζημιές πρέπει να επωμιστούν τόσο οι μέτοχοι όσο και οι νέοι πιστωτές.

Αν η Γερμανία ικανοποιεί όλα αυτά τα κριτήρια, θα μπορούσε αν παρέχει εγγυήσεις για την έκδοση νέου χρέους από την Deutsche Bank και να εγγυηθεί επίσης διευκολύνσεις ρευστότητας που θα χορηγήσει η κεντρική τράπεζα.

Αν η κυβέρνηση εξαγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο;

Για να χρηματοδοτήσει με δικά της κεφάλαια τη Deutsche Bank, γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η BRRD προβλέπει την παροχή κρατικής βοήθειας μόνο εάν διαπιστωθεί από το stress test κεφαλαιακή ανεπάρκεια της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, η συναλλαγή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «σε τιμές και όρους που δεν παρέχουν πλεονέκτημα», σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider