«Παραπατάει» η Nike

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παραπατάει» η Nike

Σε δύσκολη θέση έχει φέρει τη Nike ο ισχυρός ανταγωνισμός. Οι προβλέψεις πωλήσεων που δημοσιοποίησε ο κολοσσός αθλητικών ειδών και αφορούν παραγγελίες μέχρι τον Ιανουάριο ήταν πολύ χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι παραγγελίες για τη Βόρειο Αμερική αυξήθηκαν κατά μόλις 1%, αντί για το αναμενόμενο 5%.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Adidas και την Under Armour αρχίζει να φθείρει τη Nike, οι μετοχές της οποίας θα παρουσιάσουν τις πρώτες ετήσιες απώλειες μετά από οκτώ χρόνια. Από την αρχή του χρόνου οι μετοχές έχουν πέσει κατά 11% και, μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων, έχασαν ακόμη 5% κλείνοντας στα 52,60 δολάρια.

Μπορεί τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου να ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά αυτό οφειλόταν κυρίως σε μειώσεις φόρων. Το μεικτό περιθώριο κέρδους ήταν κατά 1% μικρότερο του εκτιμώμενου, υποδηλώνοντας ότι η εταιρία στηρίχθηκε κυρίως στις εκπτώσεις για να εμφανίσει κέρδη.

Ο Curry έκανε τη ζημιά

Από το 2008 η Nike ήταν σε σταθερά ανοδική πορεία, με τη μετοχή της να κερδίζει 26% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Αλλά το 2016 είναι μια δύσκολη χρονιά. Η Under Armour πήρε μεγάλο μερίδιο της αγοράς αθλητικών παπουτσιών με τη σειρά Stephen Curry, που φέρει την υπογραφή του σούπερ σταρ μπασκετμπολίστα των Golden State Warriors. Εξίσου μεγάλη ζημιά έχουν κάνει στη Nike και οι ρετρό σειρές παπουτσιών της Adidas, όπως τα Superstar. Η αλυσίδα καταστημάτων αθλητικών ειδών Finish Line ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων για τα premium παπούτσια μπάσκετ της Nike το τελευταίο τρίμηνο, ενώ χαρακτήρισε εκπληκτικές της πωλήσεις των πιο πρόσφατων παπουτσιών Stephen Curry της Under Armour.

Όλα αυτά δυσκολεύουν πολύ τους μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρίας για αύξηση των ετήσιων κερδών από 32 δισ. δολάρια στα 50 δισ. μέχρι το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider