Τα 10 καλύτερα νέα εστιατόρια στο Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 10 καλύτερα νέα εστιατόρια στο Λονδίνο

Αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς όλα τα νέα εστιατόρια που ανοίγουν -με φρενήρεις ρυθμούς– στο Λονδίνο.

Ας διαχωρίσουμε, λοιπόν, την ήρα απ’ το στάχυ, γιατί δεν είναι όλα το ίδιο. Από τα εστιατόρια που άνοιξαν το 2016, ξεχωρίζουν δέκα –όχι μόνο για την εξαιρετική τους ποιότητα, αλλά και τις λογικές τιμές τους.

Morito

Ένα ζευγάρι, ο Sam και η Sam Clark –ναι, έχουν το ίδιο όνομα– είναι αυτοί που έφεραν την κουζίνα της Βόρειας Αφρικής στο Λονδίνο και τη συνδυάζουν με γεύσεις από τη Νότια Ισπανία και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το εστιατόριο tapas στο Χάκνεϊ είναι το τρίτο που ανοίγουν και το διευθύνει η Μαριάνα Λειβαδιτάκη, η πασίγνωστη σεφ από τα Χανιά που μεσουρανεί στις βρετανικές κουζίνες. Το Mojito άνοιξε τον Μάιο και ήδη δυσκολεύεσαι να βρεις τραπέζι. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι κρατήσεις.

195 Hackney Road, E2 8JL. Τηλ: +44-20-7613-0754.

Eneko

Αυτό το εστιατόριο, που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα των Βάσκων στο Λονδίνο, ανήκει στον Eneko Atxa, –τον σεφ που έχει κατακτήσει τρία αστέρια Michelin στο εστιατόριό του στο Μπιλμπάο με το όνομα Azurmendi. Το Eneko σερβίρει σύγχρονα πιάτα που βασίζονται στη λογική της «κουζίνας της μαμάς». Ο Atxa, όμως, είναι ένας «παιχνιδιάρης» σεφ που βάζει την πινελιά του ώστε κανένα πιάτο να μην μοιάζει συνηθισμένο. Επίσης, είναι ιδιοφυία στο food styling και κάθε πιάτο που φτάνει στο τραπέζι κρύβει μια έκπληξη.

One Aldwych, WC2B 4BZ. Τηλ: 44-20-7300-0300.

Padella

Αυτό το pasta bar στο Borough είναι εξαιρετικό μέσα από την απλότητά του: εκτός από τα antipasti (ορεκτικά) και μερικά επιδόρπια, ο μενού απαρτίζεται από μόλις έξι πιάτα ζυμαρικών. Καθένα τους, όμως, είναι τόσο ξεχωριστό που δεν αντέχεις να μην τα δοκιμάσεις όλα, σε μία ή περισσότερες επισκέψεις –αν αντέχετε τις ουρές. Ταλιατέλες με nduja και μαϊντανό (7,5 λίρες), ραβιόλι γεμιστά με ρικότα και βούτυρο φασκόμηλου (8,20 λίρες) και taglierini με σιγοψημένη σάλτσα ντομάτας (5,50 λίρες), είναι μερικές από τις πιο γευστικές προτάσεις του.

6 Southwark Street, SE1 1TQ (χωρίς τηλέφωνο)

Αnglo

Η αγγλική κουζίνα έχει πρόσωπο και το παρουσιάζει στην καλύτερη εκδοχή του σε αυτό το μικρό εστιατόριο κοντά στον σταθμό Farringdon. Ο σεφ Mark Jarvis (πριν στο Le Manoir aux’Quat Saisons) και ο φίλος του Jack Cashmore (πριν στο Sat Bains) αποκαθιστούν τη φήμη των αγγλικών πιάτων: κάθε υλικό βρίσκεται εκεί για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και το φαγητό μοιάζει υπέροχο από την πρώτη κιόλας ματιά. Καλή ιδέα είναι το μενού γευσιγνωσίας για δείπνο, το οποίο κοστίζει 45 λίρες (χρειάζεται τύχη για να κλείσετε τραπέζι).

30 St. Cross Street, EC1N 8UH, Τηλ: 44-20-7430-1503.

Petit Pois

Σε αυτό το μικρό γαλλικό μπιστρό στο Hoxton θα βρείτε μικρά πιάτα σε χαμηλές τιμές. Το φαγητό είναι πάντα φρέσκο και πεντανόστιμο. Αυγά ποσέ, μαύρη πουτίγκα και πανσέτα με κόκκινη σάλτσα κρασιού (7 λίρες) είναι μια «δυνατή» επιλογή. Η λίστα κρασιών είναι μικρή αλλά πολύ λογικά τιμολογημένη. Μετά το φαγητό, μην παραλείψετε να περάσετε από το βραβευμένο κοκτέιλ μπαρ Happiness Forgets που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

9 Hoxton Square, Hackney. Τηλ: +44-20-7613-3689.

Clipstone

Αυτό το εστιατόριο της γειτονιάς βρίσκεται βρίσκεται στο Fitzrovia και είναι το «αδερφάκι» του αντίστοιχου στο Πόρτλαντ- ένα από τα πιο φημισμένα στην κατηγορία του. Το Clipstone είναι πιο οικονομικό και πιο εύκολο στην πρόσβασή του και σερβίρει μικρά πιάτα και ψωμάκια με προζύμι που θυμίζουν πίτσα. Οι ντομάτες, τα σμέουρα, ο βασιλικός και η ψιλοκομμένη ντομάτα είναι τα απλά αλλά γευστικότατα υλικά που συνθέτουν το πιάτο των 6 λιρών.

5 Clipstone Street, W1W 6BB. Τηλ.: +44-20-7637-0871.

The Woodford

Μπορεί να βρίσκεται σε προάστιο του Λονδίνου, αλλά έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις: ανακηρύχτηκε «Εστιατόριο της Χρονιάς στο Λονδίνο» στο Φεστιβάλ Γεύσης που διοργανώθηκε τον Ιούνιο στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο σεφ Ben Murphy σερβίρει ιδιαίτερα πιάτα από τη σύγχρονη γαλλική κουζίνα που κοστίζουν πολύ λιγότερο από το West End. Το τυπικό γεύμα –Τετάρτη έως Σάββατο– κοστίζεις 29 λίρες και περιλαμβάνει τέσσερα πιάτα.

159 High Road, South Woodford, E18 2PA. Τηλ.: +44-20-8504-5952.

Sardine

Αυτό το μικρό εστιατόριο στην Old Street στο Ανατολικό Λονδίνο ειδικεύεται στην κουζίνα της Νότιας Γαλλίας και το φαγητό μαγειρεύεται στη φωτιά. Ο Alex Jackson είναι υπεύθυνος για το φαγητό και κάνει δυνατό δίδυμο με τον σεφ Stevie Parle που δούλευε πριν στο Rotorino. Η κουζίνα είναι ανοιχτή και μπορείς να χαζεύεις τους σεφ επί το έργον την ώρα που περιμένεις –ή χωνεύεις– το δικό σου. Ένα από τα αγαπημένα πιάτα είναι οι γεμιστές ντομάτες με χοιρινό και μοσχάρι (6 λίρες).

15 Micawber Street, N1 7TB. Τηλ.: +44-20-7490-0144.

Οι επόμενες δύο επιλογές είναι «θυγατρικά» εστιατόρια ήδη δημοφιλών εστιατορίων και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα γιατί είναι καλύτερα από τα αρχικά, έχουν περισσότερο χώρο και φως.

Bao Fitzrovia

Το καινούργιο «αδερφάκι» του ταϊβανέζικου Bao in Soho είναι μεγαλύτερο και πιο φωτεινό. Στεγάζεται σε διώροφο κτήριο, αν και το ισόγειο είναι καλύτερο. Εδώ οι ουρές είναι καλύτερες από το Soho, ενώ το μενού είναι εμπλουτισμένο με πολλές νέες προτάσεις. Μία από αυτή είναι τα τραγανά κεφάλια γαρίδας σε κρεμώδη σως, καθώς και οι καρδιές πάπιας με σως σκόρδου (5,50 λίρες).

31 Windmill Street, W1T 2JN (χωρίς τηλέφωνο)

Blanchette

Μια ολόφρεσκη πρόταση που συνδυάζει το γαλλικό μπιστρό με τις βορειοαφρικανικές επιρροές και βρίσκεται στο Brick Lane στο Ανατολικό Λονδίνο. Το Blanchette ανήκει σε τρία αδέρφια που έδωσαν στο εστιατόριο το όνομά της μητέρας τους. Στα υπέροχα πιάτα του περιλαμβάνεται το tagine αρνιού με βερίκοκο και αμύγδαλα (9,25 λίρες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider