«Τις πταίει» και τα ζευγάρια καταλήγουν στο διαζύγιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τις πταίει» και τα ζευγάρια καταλήγουν στο διαζύγιο

Μετά την είδηση τoy διαζυγίου της Angelina Jolie από τον Brad Pitt που συντάραξε τον λαμπερό, κι όχι μόνο, κόσμο της showbiz και έγινε μέσα σε λίγα λεπτά viral στα social media με χιουμοριστικές ή και πικρόχολες αναρτήσεις, το ερώτημα όχι απλά παραμένει αλλά γιγαντώνεται. Τις πταίει και τα ζευγάρια δεν μπορούν να μείνουν μαζί «μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος»;

Περισσότερα από 800.000 ζευγάρια Αμερικανών παίρνουν διαζύγιο κάθε χρόνο. Κι αν ο χωρισμός μερικών, όπως οι προαναφερθέντες, παίρνει λίγη περισσότερη δημοσιότητα από άλλων τα στατιστικά είναι απόλυτα: περίπου οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο.

Ο αριθμός των διαζυγίων στις ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει ήδη από το 1970 και το 1980, όταν η περίφημη γενιά του Baby Boom ενηλικιώθηκε. Και παρόλο που προσφάτως, το ετήσιο ποσοστό διαζυγίων έπεσε αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι παντρεύονται ή παντρεύονται σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

Υποθέτοντας ότι Millennials θα ακολουθήσουν περισσότερο ή λιγότερο το μοτίβο των γονιών τους, περίπου το ήμισυ των αμερικανικών γάμων θα συνεχίσει να καταλήγει σε διαζύγιο, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του καθηγητή κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Philip Cohen.

Οι κοινωνιολόγοι έχουν αφιερώσει δεκαετίες στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν γιατί τόσοι πολλοί γάμοι δεν έχουν ευτυχισμένος τέλος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι λόγοι για το διαζύγιο αλλάζουν όσο οι ρόλοι ανδρών και γυναικών τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά διαφοροποιούνται.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των διαζυγίων ξεκινούν από τις γυναίκες. «Μερικές φορές έχουμε την ιδέα ότι είναι οι άντρες εκείνοι που εγκαταλείπουν τις γυναίκες, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων», αναφέρει η κοινωνιολόγος Paula England από τα Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Βέβαια το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που αιτούνται διαζυγίου – ότι δηλαδή καταθέτουν τα χαρτιά – δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αυτές που προκαλούν το διαζύγιο, τονίζει η England. «Μια γυναίκα μπορεί να φύγει γιατί ο άντρας διατηρεί μια εξωσυζυγική σχέση, ή επειδή έμεινε άνεργος και έγινε ξαφνικά βίαιος» διευκρινίζει. (Μιας και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου δεν ήταν νομικά κατοχυρωμένος σε όλες τις πολιτείες μέχρι πέρυσι, όλες οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια).

Σε μια έρευνα που διήρκεσε 17 έτη ρωτήθηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι για τους γάμους τους. Εάν και όταν τα ζευγάρια χώριζαν- την περίοδο 1980-1997 είχαν προχωρήσει σε διαζύγιο 274 ζευγάρια - τους ρωτούσαν για το τι νομίζουν ότι προκάλεσε το διαζύγιο.

Η απιστία ήταν η πιο κοινή αιτία που αναφέρθηκε από τις γυναίκες, ενώ στην περίπτωση των ανδρών συχνότερα δηλωνόταν η ασυμφωνία χαρακτήρων. Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό για τους κοινωνιολόγους, οι οποίοι θέλουν να ξέρουν τα βαθύτερα αίτια για τα οποία τόσοι πολλοί γάμοι φτάνουν σε ένα τέλμα.

Μερικοί παράγοντες μπορούν να κάνουν το διαζύγιο πιο πιθανό, χωρίς βέβαια να αποτελούν την άμεση αιτία της διάλυσης του γάμου. Για παράδειγμα, ο ρόλος του κάθε φύλου επηρεάζει τις πιθανότητες διαζυγίου ενός ζευγαριού.

Ενώ τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν πριν το 1975 ήταν πιο πιθανό να χωρίσουν αν μοίραζαν εξίσου τις δουλειές του σπιτιού, μια μελέτη της αμερικανικής κοινωνιολογικής εταιρείας τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι οι οικιακές εργασίες δεν αποτελούν πλέον βασικό παράγοντα διαφωνιών για τους γάμους που ξεκίνησαν από εκεί κι έπειτα.

Οι προσδοκίες από τους άνδρες σε ένα γάμο είναι αυτές που έχουν αλλάξει λιγότερο μέσα στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη της Alexandra Killewald, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι άνδρες εξακολουθούν να θεωρούνται το στήριγμα του σπιτιού, «οι κουβαλητές». Το ένα τρίτο των ζευγαριών είναι πιθανό να προχωρήσει σε διαζύγιο αν οι σύζυγοι δεν εργάζονται.

Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι πιθανότερο να πάρουν διαζύγιο αν εργάζονται. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Sociology, αυτό έχει να κάνει λιγότερο με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και περισσότερο με την ανεξαρτησία. «Έχοντας μια δουλειά οι πιθανότητες διαζυγίου αυξάνονται γιατί υπάρχει τρόπος για τις γυναίκες που είναι βαθιά δυσαρεστημένες από τον γάμο τους να συντηρήσουν τον εαυτό τους» ανέφερε.

Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες οι άνθρωποι παίρνουν διαζύγιο πολύ πιο συχνά από ότι παλαιότερα, αυτό όμως δεν είναι γιατί είναι λιγότερο ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση αλλά γιατί έχουν περισσότερους τρόπους να ξεφύγουν από τους δυστυχισμένους γάμους τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider