Ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε το 9 με 5

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε το 9 με 5

Η Jessica Piha πηγαίνει στη δουλειά της ότι ώρα θέλει και φεύγει από αυτήν επίσης ότι ώρα θέλει.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα», αναφέρει η Piha διευθύντρια επικοινωνίας της startup εταιρείας Porch, η οποία αφήνει τους υπαλλήλους της να δουλεύουν με ευέλικτο ωράριο. Η ίδια προτιμά να ξεκινά τη δουλειά της «πολύ νωρίς» και να φεύγει στις 3 το απόγευμα.

«Απλά μου αρέσει να κάνει τη δουλειά μου όταν πρέπει να γίνει», δηλώνει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχω μια προθεσμία».

Έτσι θα έπρεπε να είναι για όλους τους εργαζομένους που δεν δουλεύουν σε θέσεις με βάρδιες. Θα έπρεπε όλοι όσοι δουλεύουν στον τομέα των υπηρεσιών να αποφασίζουν το πώς και το πότε θα ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, ωστόσο οι περισσότεροι παραμένουν κολλημένη στο ρολόι.

«Η κουλτούρα μας στην Δύση είναι βασισμένη σε αυτό που αποκαλώ ωριαία νοοτροπία», αναφέρει η Carol Slader, εταίρος στην εταιρεία ανθρωπίνων πόρων Aon-Hewitt. «Και με αυτό εννοώ ότι ο προγραμματισμός που βασίζεται κυρίως στις δουλειές με βάρδιες δεν έχει κανένα νόημα στις περισσότερες βιομηχανίες υπηρεσιών».

Το πρόγραμμα 9 με 5 δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής και εργασίας των περισσοτέρων ανθρώπων. Το να κάθεται κάποιος για οχτώ συνεχόμενες ώρες σε μια καρέκλα δεν αποδίδει αποτελέσματα. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τα πλεονεκτήματα των μεγάλων διαλλειμάτων από την εργασία. Επιπλέον, οι πιο παραγωγικές ώρες για τον κάθε άνθρωπο διαφέρουν. Υπάρχουν αυτοί που είναι βραδινοί τύποι και αυτοί που είναι πρωινοί. Μια έρευνα βρήκε ότι η έλλειψη ύπνου κοστίζει στους εργοδότες περί τα 2.000 δολάρια ετησίως για κάθε εργαζόμενο.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θεωρούν πως το πρόγραμμα εργασίας είναι δογματικό και παρωχημένο.

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν σε έρευνα του Society of Human Resource Management ανέφεραν ότι η ευελιξία είναι ένας «πολύ σημαντικός» παράγοντας για την ικανοποίηση τους από το εργασιακό περιβάλλον. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νοικοκυριών με δύο εργαζόμενους γονείς έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1970, σύμφωνα με περσινή έρευνα του Pew Center και όμως η αγορά εργασίας δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τότε. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο των γονέων που δήλωσαν ότι έχουν πρόβλημα να ισορροπήσουν μεταξύ εργασίας και οικογένειας βρίσκουν αγχωτική την οικογενειακή ζωή.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι να δουλεύουν για μια εταιρεία με σφικτά ωράρια» αναφέρει η Lisa Horn, επικεφαλής του τμήματος ευέλικτης εργασίας του Society of Human Resource Management. Και τους εργοδότες του νοιάζει το τι θέλουν οι εργαζόμενοι γιατί ο ικανοποιημένος εργαζόμενος είναι πιο παραγωγικός.

Πολλές βελτιώσεις του ωραρίου 9 με 5 μετρούνται με χρόνο, όπως η τετραήμερη εργασία ή η εξάωρη καθημερινή εργασία. Τέτοιες εναλλακτικές κάνουν τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους και πιο παραγωγικούς.

Έρευνες δείχνουν πως η εργασία λιγότερες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα είναι πιο παραγωγική. Επίσης τέτοιες μορφές απασχόλησης μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των εργαζομένων. Μια μελέτη στη Σουηδία έδειξε ότι νοσοκόμες που δούλευαν έξι ώρες την ημέρα έπαιρναν λιγότερες αναρρωτικές από όταν δούλευαν οχτάωρο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν 55 ώρες την εβδομάδα είχαν λιγότερη κατανόηση από αυτούς που δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα.

Ωστόσο αυτές οι εναλλακτικές εξακολουθούν να μετρούν την εργασία με τον χρόνο επιτρέποντας λίγη ευελιξία.

«Δεν έχω πειστεί ότι αυτά τα ωράρια είναι καλά για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις», έγραφε σε ένα ο καθηγητής δημόσιας υγείας Allard Dembe σε μια διαδικτυακή κοινότητα. «Το βασικό πρόβλημα με την ιδέα του μειωμένου ωραρίου είναι ότι η εργασία που πρέπει να γίνει ορίζεται σε συνολικές ώρες».

Πολλές φορές η τετραήμερη εργασία σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα για να απολαμβάνουν άλλη μια ημέρα ελευθερίας. Η έρευνα του Dembe έχει δείξει ότι η εργασία για πολλές ώρες είτε αυτές είναι στο διάστημα μια ημέρας ή μιας εβδομάδας αυξάνει τους κινδύνους για σημαντικά προβλήματα υγείας όπως καρδιακά προβλήματα, καρκίνο, αρθριτικά και διαβήτη.

Η ευελιξία πάντως φαίνεται να τρομάζει κάποιους εργοδότες. Η επικεφαλής της Yahoo Marissa Mayer απαγόρευσε την εργασία από το σπίτι, ενώ η Best Buy εγκατέλειψε το πρόγραμμα δουλειάς από οπουδήποτε και οποτεδήποτε που είχε εφαρμόσει. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν ότι αν δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο θα τους ζητείται ουσιαστικά να δουλεύουν περισσότερο.

Ωστόσο έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έδειξε έναν τρόπο με τον οποίο η ευελιξία μπορεί να δουλέψει τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Σε αυτή την έρευνα περίπου 500 εργαζόμενοι μιας εταιρείας του Fortune 500 κλήθηκαν να δουλέψουν χωρίς ωράριο. Κάποιοι ερχόντουσαν πιο αργά, και κάποιοι έφευγαν στο μέσο της ημέρας. Το πρόγραμμα τους άλλαζε μέρα με την ημέρα. Οι εργαζόμενοι δεν δούλευαν λιγότερες ώρες, απλά δούλευαν διαφορετικές ώρες ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε, ενώ η ποιότητα της δουλειάς τους δεν μειώθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider