Πεθαίνουν οι ουρές αναμονής στα iPhone Stores

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πεθαίνουν οι ουρές αναμονής στα iPhone Stores

Το θέαμα των οπαδών της Apple να υποδέχονται με κραυγές το νέο iPhone της εταιρείας που πρωτοκυκλοφόρησε την Παρασκευή σχηματίζοντας τεράστιες ουρές έξω από το κατάστημα, δεν ήταν όπως το είχαμε συνηθίσει. Για πρώτη φορά, από τη στιγμή που οι πόρτες των καταστημάτων της Apple άνοιξαν στο κοινό, τα καταστήματα δεν ήταν ικανά να προμηθεύσουν στους φανατικούς την νέα πολυσυζητημένη συσκευή. Ο συνδυασμός των περιορισμένων αποθεμάτων και της δυνατότητας προπαραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να αγοράσουν το iPhone 7 Plus.

Το αποτέλεσμα: μικρότερες και λιγότερο ενθουσιώδης ουρές. Αυτή η νέα εικόνα ήταν μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την φρενίτιδα που κατέκλυζε μέχρι χθες το κοινό, η οποία έδινε τεράστια ώθηση στη λιανική πώληση και μάλιστα για ένα προϊόν που αντιπροσωπεύει το 57% των εσόδων.

«Το iPhone 5 μου πέθανε πριν από δύο ημέρες, η οθόνη δεν ανταποκρινόταν», δήλωσε ο David Nelson, ένας 51χρονος δικηγόρος από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, ο οποίος περίμενε πίσω από εκατοντάδες ανθρώπους έξω από το κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο το πρωί της Παρασκευής . «Εάν το τηλέφωνό μου είχε επιζήσει, δεν θα ήμουν εδώ».

Υποτονική ήταν η ατμόσφαιρα και έξω από το κατάστημα της Apple στο Λονδίνο, στο Covent Garden. Μια καλά οργανωμένη ουρά μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που εναλλάσσονταν αποτελούνταν κυρίως από άτομα με αποδείξεις που ήρθαν να παραλάβουν τις παραγγελίες τους.

Όσο για την ουρά έξω από κατάστημα της Apple στην Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη ήταν η μικρότερη που παρατηρήθηκε ποτέ από την έναρξη του iPhone 3GS, το 2009, σύμφωνα με τον Piper Jaffray αναλυτή της Gene Munster. Η ερευνητική του ομάδα μέτρησε 400 πελάτες, οι οποίοι παρατάχθηκαν την Παρασκευή, σε σύγκριση με τους 1.880 που περίμεναν στην ουρά στο ντεμπούτο του iPhone 6, τον Σεπτέμβριο του 2014. Η περιορισμένη προσέλευση βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού η ίδια η Apple δήλωσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι όλα τα μοντέλα του iPhone με οθόνη 5,5 ιντσών 7 Plus πωλήθηκαν μέσω προπαραγγελιών, το ίδιο και όλες οι νέες συσκευές με το μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα..

«Οι καταναλωτές συνεχίζουν να κινούνται προς την προ-παραγελία νέων συσκευών για την αποφυγή των ουρών κατά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας των έξυπνων κινητών» αναφέρει ο Munster σε σημείωμά του στους επενδυτές την Παρασκευή το πρωί. «Οι προ-παραγγελίες και τα περιορισμένα αποθέματα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν και στο μέλλον, την προσέλευση στα καταστήματα κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των iPhone, γι αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει το γεγονός πως στο μέλλον θα βλέπουμε όλο και μικρότερες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα της Apple, τέτοιες μέρες».

Φέτος η Apple επέκτεινε το πρόγραμμα αναβάθμισης του iPhone της, κατά το οποίο οι πελάτες μπορούν να πληρώνουν ένα μηνιαίο τέλος με αντάλαγμα την αναβάθμιση του παλιού κινητού τους με μια νέα συσκευή κάθε χρόνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την Apple να σταθεροποιήσει τις πωλήσεις του iPhone, οι οποίες έχοντας εδώ και χρόνια να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό μοντέλο, φθίνουν, όπως και η ανάγκη των φανατικών να συγκεντρωθούν για ώρες έξω από τα καταστήματα την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των νέων τηλεφώνων. Μετά την εισαγωγή του στις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο, το πρόγραμμα αναβάθμισης του iPhone ισχύει από φέτος για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Κίνα.

Οι ελλείψεις στα νέα μοντέλα ήταν αρκετές.Αρκετοί υπάλληλοι στα καταστήματα λιανικής της Apple στην Ευρώπη, δήλωσαν πως δεν είχαν αποθέματα για τους πελάτες που ήρθαν στο κατάστημα χωρίς να έχουν προπαραγγείλει το νέο μοντέλο, παρα την διαβεβαίωση της εταιρείας πως θα υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα iPhone 7 σε όλα τα χρώματα εκτός από νέο μαύρο. Ακόμα όμως και σε αυτά που υπήρχαν αποθέματα, οι ποσότητες ήταν τόσο λίγες που οι περισσότεροι πελάτες έφυγαν με ένα iphone άλλου χρώματος και χωρητικότητας από αυτό που ήθελαν ή με άδεια χέρια, συμπλήρωσαν οι εργαζόμενοι. Ακόμα και τα μεγάλα καταστήματα της Apple, όπως αυτό στην Καλιφόρνια, έλαβαν λιγότερα από 100 κομμάτια του νέου μοντέλου, ανέφεραν οι υπάλληλοι.

Αν και η έλλειψη ουρών έξω από τα καταστήματα θα μπορούσε να σηματοδοτεί μείωση των πωλήσεων η εταιρεία δεν αναμένεται να σπάσει την παράδοση των τελευταίων ετών και να αποκαλύψει πόσα νέα μοντέλα πουλήθηκαν το τελευταίο τριήμερο.

Όπως και να χει όμως η εικόνα απέχει μακράν από αυτή του παρελθόντος. Αρκεί να υπεθυμίσουμε ότι κατά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007 είδαμε κόσμο να κατασκηνώνει έξω από τα καταστήματα για να αγοράσει το νέο προϊόν τεχνολογίας. Από τα αξιομνημόνευτα περιστατικά που μας εντυπωσίασαν μέσα στα χρόνια στις ουρές του iPhone ήταν αυτό του Greg Packer, πρώην εργαζόμενου της κυβέρνησης, ο οποίος καθόταν στην ουρά έξω από το κατάστημα πέντε μέρες πριν το πρώτο iPhone γίνει διαθέσιμο στην αγορά, ενώ μια ομάδα βιοκαλλιεργητών κάθισε στην ουρά για περισσότερο από μία εβδομάδα πριν την έναρξη του iPhone 3G το 2008.

Μάλιστα, οι ουρές σε συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα ήταν τόσο μεγάλες που οι φύλακες πολλαπλασιάζονταν κατά τις ημέρες παρουσίασης και έφταναν μέχρι και τετράγωνα πιο κάτω, ενώ οι υπάλληλοι της Apple προσέφεραν εμφιαλωμένο νερό καφέ και ντόνατς στους πελάτες που ήταν εκεί από το προηγούμενο βράδυ. Τα μεγάλα πλήθη δεν απαρτίζονταν μόνο από αγοραστές. Υπήρχαν και κάποιοι που πλήρωναν άλλους για να περιμένουν αντ’ αυτών ώστε να αποκτήσουν πρώτοι το νέο iPhone, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια νέα ακμάζουσα επιχείρηση με δραστηριότητα μια φορά το χρόνο.

Ο Munster της Piper Jaffray, δήλωσε πως η φετινή ουρά έξω από το κατάστημα της Fifth Avenue είχε «λίγους ή και καθόλου τέτοιου είδους εκπροσώπους αγοραστών». Πέρυσι, οι επιχειρηματίες, τέτοιου τύπου, αντιπροσώπευαν περίπου το 20 % της ουράς, τόνισε.

Βέβαια, οι μικρότερες ουρές δεν σημαίνουν κατ 'ανάγκην λιγότερες πωλήσεις, διότι οι online προπαραγγελίες παρουσίασαν άνοδο, ανέφερε ο αναλυτής. «Διατηρούμε την πεποίθηση πως θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στις πωλήσεις του iPhone 7 σε σύγκριση με αυτές του iPhone 6» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider