Barclays: Πρόστιμο 72 εκατ. λιρών για αναζήτηση στο... Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Barclays: Πρόστιμο 72 εκατ. λιρών για αναζήτηση στο... Google

Πολύ ακριβά θα πληρώσει η Barclays την επιπολαιότητα των στελεχών της που αντί για ενδελεχή έλεγχο στα εισοδήματα των εύπορων πελατών της αρκέστηκαν σε απλή αναζήτηση στο… Google.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) της Βρετανίας έριξε «καμπανιά» 72 εκατ. στερλινών στην Barclays εξαιτίας της παραβίασης των κανονισμών καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όπως αποδείχθηκε, οι εργαζόμενοι του τμήματος διαχείρισης περιουσίας εύπορων πελατών «επαναπαύτηκαν σε εκτυπωμένα κείμενα από ιστοσελίδες προσβάσιμες στο κοινό» ιστοσελίδων, αντί να διερευνήσουν εις βάρος την οικονομική κατάσταση των πελατών της τράπεζας που έχουν εμπλακεί σε πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς.

Το πρόστιμο της FCA αποτελεί «άλλη μια μαύρη σελίδα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη τράπεζα αλλά για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο της Βρετανίας», σχολίασε την εν λόγω εξέλιξη ο Nicholas Ryder, καθηγητής Οικονομικού Εγκλήματος στο University of the West of England. «Με τη διαγωγή αυτή, η τράπεζα υπέδειξε απόλυτη έλλειψη συμμόρφωσης και παράβλεψη των βασικών απαιτήσεων», τονίζει.

Το 2011, το τμήμα εύπορων πελατών προσπαθούσε να κλείσει μια «κολοσσιαία συμφωνία» αξίας 1,9 δισ. λιρών και διατηρούσε όλες τις πληροφορίες της συναλλαγής σε ένα χρηματοκιβώτιο, «την ύπαρξη και θέση του οποίου γνώριζαν ελάχιστοι», όπως αναφέρει η FCA. Αντί, λοιπόν, να προβούν στη γνωστοποίηση των αναγκαίων πληροφοριών για τα εμπλεκόμενα μέρη, τα στελέχη της τράπεζας εκτύπωσαν πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα από το Διαδίκτυο.

Η FCA υπογραμμίζει ότι η Barclays θα έπρεπε να είχε επιδείξει ιδιαίτερη επαγρύπνηση στη συγκεκριμένη συναλλαγή, λόγω του μεγέθους της συμφωνίας. Αντ’ αυτού, η τράπεζα δεν ακολούθησε τις τυπικές διαδικασίες προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Η τράπεζα απαντά ότι «συνεργάστηκε πλήρως με τη FCA και συνεχίζει να απασχολεί μεγάλο ποσοστό του προσωπικού της το οποίο καταρτίζει ειδικά προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με όλες τις νομικές και εποπτικές απαιτήσεις».

Πάντως, ο «κατήφορος» δεν έχει τέλος για τη βρετανική τράπεζα που έχει εμπλακεί σε σωρεία σκανδάλων τα τελευταία χρόνια. Τον προηγούμενο μήνα, όρισε για τρίτη φορά νέο διευθύνοντα σύμβουλο σε διάστημα τριών ετών. Το 2012, ο Robert Diamond παραιτήθηκε μετά την επιβολή προστίμου για εμπλοκή της Barclays στο πολύκροτο σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Antony Jenkins απολύθηκε λόγω της κωλυσιεργίας στη διαδικασίας αναδιάρθρωσης της επενδυτικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider