Τα bot παίρνουν το πάνω χέρι στην οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα bot παίρνουν το πάνω χέρι στην οικονομία

Αν νομίζατε ότι η οικονομία των εφαρμογών είναι η πιο «in-fashion» και με τον γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης για την ώρα, κάνετε λάθος. Έφτασε η ώρα των bots και όπως φαίνεται θα μας εντυπωσιάσουν τόσο με την λάμψη τους όσο και με την πρόοδό τους.

Για να κατανοήσουμε βέβαια την οικονομία που περιστρέφεται γύρω από το νέο τεχνολογικό επίτευγμα, θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε τι είναι τα bot. Σε έναν σύντομο ορισμό θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο με αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί η ανθρώπινη παρέμβαση. Στο εγγύς μέλλον οι άνθρωποι θα συνομιλούν με bots για να τους αναθέσουν να πραγματοποιήσουν διάφορες εργασίες για λογαριασμό τους. Παραδείγματος χάριν, ένας χρήστης θα μπορούσε να ζητήσει από το bot της τράπεζάς του να φέρει εις πέρας μια χρηματική συναλλαγή χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να κάνει οτιδήποτε άλλο.

Όπως παρατηρεί η Citigroup, η οικονομία των bot αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι η οικονομία των εφαρμογών επί των πρώτων ημερών της. Σύμφωνα με τον αναλυτή Mark May, τα καταστήματα για εφαρμογές κινητών, όπως της Apple και της Google, φέρνουν περίπου 40 δισ. δολάρια το χρόνο μόνο από τις εγκαταστάσεις εφαρμογών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα που προέρχονται από τις διαφημίσεις και το mobile marketing των εφαμοργών για παράδειγμα. Από την νέα ανάλυση της Citigroup pροκύπτει πως τα bots κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στις περισσότερες τεχνολογικές πλατφόρμες.



«Κινήσεις στον τεχνολογικό αυτό τομέα από παίκτες όπως η Facebook επισφραγίζουν την μετατόπιση από την οικονομία των εφαρμογών σε αυτή των bot. Αρκεί να σκεφτούμε πως ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε πρόσφατα πως σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει την πλατφόρμα του Messenger. Επιπλέον η Apple, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει ένα app/bot store (ένα διαδικτυακό κατάστημα που θα πουλά bot εφαρμογές). Όπως τονίζει ο May «υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και συνάμα πιθανότητες τα bots να εισαχθούν στις καθημερινές μας ανάγκες», σε αντίθεση με τις πανταχού παρούσες εφαρμογές των τηλεφώνων μας.



Για να πιστοποιήσει τα συμπεράσματά του ο May παρουσίασε δύο διαγράμματα μέσα από τα οποία αποδεικνύεται πόσο δραματική είναι η αύξηση της νέας αυτής πλατφόρμας. Το πρώτο συγκρίνει το ρυθμό αύξησης του App Store της Apple και την πλατφόρμα bot για το Messenger της Facebook Inc 's. Από τον τρίτο στον έκτο μήνα της λειτουργίας τους και οι δύο παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις, ωστόσο τα bots ξεπέρασαν σε ρυθμό ανάπτυξης της εφαρμογές και μάλιστα σημαντικά.

Το δεύτερο διάγραμμα εξέταζε τον αριθμό των προγραμματιστών που εργάζονται στο συγκεκριμένο πεδίο. Κατά τον έκτο μήνα ο τομέας των bot είχε ήδη σχεδόν τρεις φορές περισσότερους ενεργούς προγραμματιστές από ότι είχε ο τομέας των εφαρμογών τον 14ο μήνα παρουσίας του.

Μάλιστα ο May ανέφερε και τα ονόματα των τριών εταιρειών που «μαρκάρουν στενά» τον συγκεκριμένο τεχνολογικό χώρο ευελπιστώντας πως θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Ποιες είναι αυτές; Η Facebook, η Apple, και η Alphabet (μητρική της Google), οι πρωτεργάτες δηλαδή του κλάδου των εφαρμογών, οι οποίοι αφότου επωφελήθηκαν από την άνοδό τους, στήθηκαν στην πρώτη και πάλι γραμμή της αλλαγής.

Ανάμεσά στους τρεις ξεχωρίζει η Facebook, η οποία αξιοποιεί στο έπακρο την νέα τεχνολογική επιχειρηματική ευκαιρία και εκφράζει επανειλημμένα τη δέσμευσή της να αφιερώσει στα bots το μεγαλύτερο μέρος της πλατφόρμας της. Όπως φαίνεται ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων είναι σίγουρα σε «πλεονεκτική θέση για να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή δυναμική της oικονομίας των bot» κατέληξε ο May.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider