Οι γυναίκες αργούν να πάρουν σύνταξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι γυναίκες αργούν να πάρουν σύνταξη

Ολοένα και περισσότερα χρόνια εργάζονται πλέον οι Αμερικανοί, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να βγουν στη σύνταξη άρον άρον.

Όπως καταδεικνύουν όλες οι τελευταίες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο γυναικείος πληθυσμός των ΗΠΑ «ευθύνεται» για αυτή την αλλαγή τάσης, καθώς οι Αμερικανίδες, είναι, κατά κύριο λόγο, εκείνες που δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να παραδώσουν τα (εργασιακά) όπλα και να επιστρέψουν στο σπίτι και στην ασφάλεια της σύνταξης.

Το να εργάζεται πλέον κανείς στις ΗΠΑ μετά τα 65, ή ακόμη και μετά τα 70, δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο, όσο έμοιαζε παλαιότερα. Ρωτήστε απλά τη Hillary Clinton, ετών 68, ή τον 70χρονο, πλέον, Donald Trump.

Σήμερα το ποσοστό των Αμερικανών που εργάζονται μετά τα 65 τους έτη είναι το πιο υψηλό που έχει καταγραφεί από το 1960. Πλέον, οι Αμερικανίδες εργάζονται σε ηλικίες που οι μητέρες τους ή οι γιαγιάδες τους είχαν από καιρό συνταξιοδοτηθεί.

Οικονομολόγοι, αναλυτές και πάσης φύσεως ακαδημαϊκοί προβλέπουν πως η τάση αυτή όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά και θα επιταχυνθεί, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να ανακαλύψουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ένας από τους πρώτους λόγους που «καθυστερούν» τη διαδικασία συνταξιοδότησης στις ΗΠΑ αφορά στην εκπαίδευση. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες, κάτοχοι διπλωμάτων/πτυχίων πανεπιστημίων και έτερων ιδρυμάτων εκπαίδευσης εργάζονται σήμερα και μετά την ηλικία των 65, έναντι εκείνων που μπορεί να έχουν την ίδια ηλικία, αλλά δεν κατέχουν πανεπιστημιακά διπλώματα.

Οι… 70άρηδες, όμως, που παραμένουν ακόμη εργασιακά ενεργοί, δεν απασχολούνται απλά σε κάποια επιχείρηση. Συνήθως, εργάζονται πολλές ώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Πανεπιστημίου Harvard, σχεδόν μια στις δύο Αμερικανίδες που εργάζονται μετά τα 65, εργάζεται με ωράριο πλήρους απασχόλησης. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 20 χρόνια δεν ξεπερνούσε το 30%. Σύμφωνα με τους αναλυτές που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, προκύπτει πως οι Αμερικανίδες αναβάλλουν για αργότερα τη διαδικασία συνταξιοδότησης, γιατί πλέον τους αρέσει η δουλειά τους. «Όσο οι συνθήκες εργασίας καθίστανται ολοένα και πιο ευχάριστες, τόσο πιο δύσκολα αποφασίζουν οι γυναίκες να πάρουν το μονοπάτι της συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί η δουλειά τους γίνεται σημαντικό κομμάτι της ίδιας της ταυτότητάς τους», εξηγούν οι ερευνητές του Harvard.

Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα παιδιά, εκεί η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Συνήθως οι Αμερικανίδες δεν εργάζονται με ωράρια πλήρους απασχόλησης μεταξύ των ηλικιών 25-44, ήτοι όταν τα παιδιά τους είναι μικρά. Ωστόσο, όταν αυτά μεγαλώσουν, ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στον εργασιακό βίο.

Και φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας προσδόκιμο ζωής. Όπως επιβεβαιώνονται από σειρά έτερων ερευνών, οι Αμερικανίδες εκτιμάται ότι ζουν περισσότερο από τους Αμερικανούς, οπότε μπορούν να αναβάλλουν συνεχώς τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον το επιθυμούν. Πλέον το προσδόκιμο ζωής για έναν Αμερικανό δεν ξεπερνά τα 83 χρόνια, όμως για την Αμερικανίδα φτάνει τα 86 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Κανείς ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνά κι ένα ακόμη σημαντικό γεγονός. Αρκετές Αμερικανίδες αρνούνται να βγουν στη σύνταξη γιατί επιθυμούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

«Οι Αμερικανοί εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες την ημέρα, περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, περισσότερες εβδομάδες τον χρόνο, περισσότερα χρόνια στη ζωή τους. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου», σχολιάζει η Teresa Ghilarducci, οικονομολόγος στο New School.

«Οι Αμερικανοί που πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης είναι η κατηγορία εκείνη που παρουσιάζει τα υψηλότερα επίπεδα χρέους», επισημαίνει, θίγοντας ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για την αμερικανική οικονομία, οι Annamaria Lusardi και Olivia Mitchell, ερευνήτριες των Πανεπιστημίων George Washington και Wharton School. Βάσει των ερευνών τους, τα δύο τρίτα των Αμερικανών ηλικίας 65-74 έχουν υψηλά χρέη.

«Δουλεύω περισσότερο από ποτέ σήμερα. Δουλεύω περισσότερο από ότι όταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου πριν από 18 χρόνια», παραδέχεται η 70χρονη Carol Gardner, μετά από ένα διαζύγιο που της άφησε πολλά… χρέη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider