Αγνοεί το γεωπολιτικό ρίσκο και επενδύει μόνο σε Ρωσία – Τουρκία!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγνοεί το γεωπολιτικό ρίσκο και επενδύει μόνο σε Ρωσία – Τουρκία!

Την ώρα που το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ολοένα και βαθαίνει, προκαλώντας τεράστιο κύμα ανησυχιών σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι επενδυτές αναζητούν τις δικές τους απαντήσεις στις αγορές, επιχειρώντας να δουν που μπορούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους καθώς η γεωπολιτική σκακιέρα είναι έτοιμη να πάρει φωτιά! Τι συμφέρει στην τρέχουσα συγκυρία τους επενδυτές; Να τοποθετηθούν στην αγορά της Ρωσίας ή σε εκείνη της Τουρκίας; Να στραφούν στα ρωσικά ή στα τουρκικά assets;

Την απάντηση έρχεται να δώσει ο Marko Daljajev, επικεφαλής του SEB Eastern Europe Small Cap, του fund που σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα 100 funds που δραστηριοποιούνται στις δύο αγορές, τη ρωσική και την τουρκική.

Ο Marko Daljajev δηλώνει πως αποκόμισε σημαντικά κέρδη από τις επενδύσεις του στις αγορές της Τουρκίας και της Ρωσίας, αγνοώντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τις εξελίξεις διεθνούς ενδιαφέροντος που κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Ακόμη και πριν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους την Τρίτη 24 Νοεμβρίου – εξέλιξη η οποία οδήγησε στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών – η κατάσταση δεν έμοιαζε ευοίωνη ούτε για τη ρωσική, ούτε για την τουρκική οικονομία.

Τους τελευταίους 12 μήνες η Τουρκία βίωσε – και βιώνει – μια έντονη πολιτική κρίση, αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας σε επίπεδα ρεκόρ, τρομοκρατία και ένα μαζικό κύμα προσφυγικών ροών. Από την πλευρά της και η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα βουνό προκλήσεων, αφού η ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε ύφεση τη ρωσική οικονομία.

Όμως, την ίδια στιγμή, το fund του Daljajev κατέγραψε αποδόσεις – ρεκόρ από τις επενδύσεις στη ρωσική και την τουρκική αγορά, επιλέγοντας μετοχές μικρών εταιρειών και καθαρά τοπικού χαρακτήρα (και στις δύο χώρες).

«Υπάρχει μεγάλη ομορφιά στα small caps», δηλώνει ο Daljajev, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι απίθανη η κλιμάκωση της ρωσο-τουρκικής κρίσης, καθώς δεν εξυπηρετεί καμία από τις δύο χώρες, αλλά ούτε και τους ηγέτες αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider