Πως οι χώρες-καταναλωτές κερδίζουν από τη στάση του OPEC

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως οι χώρες-καταναλωτές κερδίζουν από τη στάση του OPEC

Οι χώρες-καταναλωτές πετρελαίου στην Ασία είναι σίγουροι για ένα πράγμα σχετικά με την συνάντηση των χωρών του OPEC (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Χωρών) στις 4 Δεκεμβρίου: Θα αναδειχτούν νικητές από τη διαμάχη των μελών του οργανισμού σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής.

Οι χώρες-μέλη του OPEC θα συνεδριάσουν την επόμενη Παρασκευή στη Βιέννη. Εκεί το Ιράν αναμένεται να ζητήσει την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια. Η αύξηση στην προσφορά πετρελαίου μπορεί να επεκτείνει τα παγκόσμια αποθέματα βγάζοντας κερδισμένες τις χώρες-καταναλώτριες που αναζητούν φθηνότερες πηγές αργού πετρελαίου.

Ο OPEC αναμένεται να μην αναθεωρήσει τη στρατηγική του και να συνεχίσει να υπερασπίζεται το μερίδιο αγοράς που έχει διατηρώντας την παραγωγή του σε υψηλά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τις πιέσεις προς τις υπόλοιπες χώρες-παραγωγούς για τους οποίους η άντληση πετρελαίου είναι πιο ακριβή.

«Αυτή είναι πιθανότατα η καλύτερη εποχή για εμάς ως αγοραστές», δήλωσε η Kim Woo Kyung, εκπρόσωπος της SK Innovation, της μεγαλύτερης εταιρείας διυλιστηρίων της Νότιας Κορέας. «Απολαμβάνουμε μια υπερπροσφορά πετρελαίου», πρόσθεσε.

Ο OPEC ξεπερνάει συνεχώς τον στόχο των 30 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής από Σαουδική Αραβία και Ιράκ. Το κέρδος της μετατροπής του αργού σε παράγωγα αυξήθηκε τον Νοέμβριο στα 9,42 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Τα κόστη αγοράς για τους μετατροπείς έχουν πέσει σημαντικά. Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτής πετρελαίου της Ασίας, ξόδεψε τον Σεπτέμβριο κατά μέσο όρο 51,22 δολάρια το βαρέλι από 113,47 δολάρια που πλήρωνε τον Ιανουάριο 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Το πετρέλαιο Brent, που αποτελεί τον δείκτη για περισσότερη από τη μισή παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, έχει υποχωρήσει φέτος κατά 21% μετά από πτώση σχεδόν 50% που είχε σημειώσει το 2014. Τα συμβόλαια αγοράς πετρελαίου στο Λονδίνο διαπραγματευόταν την Παρασκευή κοντά στα 45 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό πετρέλαιο West Texas Intermediate διαπραγματευόταν στα 43 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 42% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider