Χιλιάδες ευρώ για vintage κούκλες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χιλιάδες ευρώ για vintage κούκλες

Όπως κάθε αγορά που έχει να κάνει με συλλεκτικά κομμάτια έτσι και αυτή που σχετίζεται με τις κούκλες-αντίκες, μπορεί να είναι ή «του ύψους ή του βάθους».

«Ακολουθεί τους ίδιους κανόνες που ακολουθεί και η μόδα», σημειώνει ο Jay Lowe επικεφαλής του παραρτήματος του οίκου δημοπρασιών, Morphy Auction,s στο Ντένβερ.

«Αυτό που θέλουν οι πελάτες φέτος μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που θα επιθυμούν σε δέκα χρόνια», επισημαίνει. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί μια κούκλα του 17ου αιώνα (της λεγόμενης εποχής στη Βρετανία «William and Mary»), της οποίας η τιμή πώλησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Η κούκλα είναι κατασκευασμένη από ξύλο και πουλήθηκε το 1980 έναντι 50.000 λιρών στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο. Η σημερινή της αξία εκτιμάται ότι είναι 375.000 δολάρια.

Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία στις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι κατά 93% χαμηλότερη στα 25.000 δολάρια. «Αυτό αποτελεί πραγματική ευκαιρία για εμένα. Το 2005 είχα πληρώσει 46.000 δολάρια για να αγοράσω την κούκλα από κάποιον ο οποίος το 1992 είχε δώσει 103.000 δολάρια για να την αποκτήσει», αναφέρει ο Lowe.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. «Δεν μπορείς να συλλέγεις, κάτι που δεν μπορείς να αποκτήσεις. Όταν δεν υπάρχει εύρωστη αγορά (μεγαλύτερη προσφορά), η ζήτηση εξασθενεί», λέει ο Lowe. «Αν είσαι συλλέκτης, μπορεί να αποθαρρυνθείς και να στραφείς σε άλλο αντικείμενο», συμπληρώνει.

Το καλό είναι ότι έξω υπάρχουν ακόμη αρκετοί επίδοξοι συλλέκτες όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις δημοπρασίες για τις γαλλικές κούκλες, επισημαίνει ο Lowe.

Και ενώ τα γούστα μπορεί να αλλάζουν, υπάρχουν κάποιες λίγες αξίες οι οποίες παραμένουν σταθερές. Παράγοντες που επιδρούν θετικά στην απόφαση ενός συλλέκτη είναι η αρχική επιθυμία να αποκτήσει το αντικείμενο, η σπανιότητα και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται Η κατάσταση παίζει το σημαντικότερο ρόλο, αναφέρει ο Lowe.

Δεδομένου ότι η αγορά vintageπαιχνιδιού και κούκλας απαρτίζεται από αντικείμενα που είχαν δημιουργηθεί για το κοινό μιας άλλης εποχής, το οποίο δεν ήταν υποψιασμένο για την μετέπειτα διάθεση του αντικειμένου και ίσως να μην το έχει συντηρήσει επαρκώς, τα παιχνίδια που είναι σε πολύ καλή κατάσταση θεωρούνται σπάνια και περιζήτητα.

Στην επικείμενη δημοπρασία του οίκου Morphy υπάρχουν και άλλα παιχνίδια όπως ένα αυτοκίνητο της ιαπωνικής εταιρείας Diaclone, το οποίο ήταν η πρώτη εκδοχή των γνωστών παιχνιδιών Transformers. Μάλιστα βρίσκεται ακόμη στην αρχική του συσκευασία και η αξία του εκτιμάται μεταξύ 6.000 και 9.000 δολάρια.

Και φυσικά υπάρχει κόσμος που διαθέτει χιλιάδες ευρώ για παιδικά παιχνίδια. «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας εξέπληττε το γεγονός ότι για μια κούκλα των 100.000 δολαρίων υπάρχουν πέντε υποψήφιοι συλλέκτες αλλά για μια των 5.000 δολαρίων υπάρχον 500 συλλέκτες», σημειώνει ο Lowe.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider